Έκθεση: Οι δυνάμεις του Άσαντ έκαναν την επίθεση με τα χημικά
26/04/2017 22:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκθεση: Οι δυνάμεις του Άσαντ έκαναν την επίθεση με τα χημικά

Αποχαρακτηρισμένη έκθεση της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ πραγματοποίησαν την επίθεση με το νευροτοξικό αέριο σαρίν στις 4 Απριλίου στη βόρεια Συρία και ότι ο Ασάντ ή μέλη του εσωτερικού του κύκλου διέταξαν την επίθεση. Η επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Χαν Σεϊχούν σκότωσε δεκάδες άτομα, σύμφωνα με μια ομάδα παρατηρητών, ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας και δυτικές χώρες. Προκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεκινήσουν μια επίθεση με πυραύλους κρουζ σε μια αεροπορική βάση της Συρίας, την πρώτη σκόπιμη επίθεσή της στην κυβέρνηση Ασαντ κατά την εξαετή σύγκρουση.

Ο Άσαντ είπε σε δύο συνεντεύξεις στις 4 Απριλίου ότι τα αποδεικτικά στοιχεία μιας αεροπορικής επίθεσης με αέρια ήταν ψευδή και αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του είχε χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά όπλα. Το εξασέλιδο γαλλικό έγγραφο, το οποίο έχει το Reuters και καταρτίστηκε από τις στρατιωτικές και ξένες υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας, αναφέρει ότι κατέληξε στο συμπέρασμά του με βάση δείγματα που είχαν λάβει από την επίθεση στο έδαφος και δείγμα αίματος από θύμα.

"Γνωρίζουμε, από μια συγκεκριμένη πηγή, ότι η διαδικασία κατασκευής των δειγμάτων είναι χαρακτηριστική της μεθόδου που αναπτύσσεται στα συριακά εργαστήρια", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μάρκ Ερό στους δημοσιογράφους αφού παρουσίασε τα ευρήματα στο υπουργικό συμβούλιο. "Αυτή η μέθοδος είναι η υπογραφή του καθεστώτος και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να καθορίσουμε την ευθύνη της επίθεσης. Γνωρίζουμε γιατί κρατήσαμε δείγματα από προηγούμενες επιθέσεις που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για σύγκριση". Μεταξύ των στοιχείων που εντοπίστηκαν στα δείγματα ήταν η εξαμίνη, χαρακτηριστική του σαρίν που παράγεται από τη συριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση.

"Η διαδικασία παραγωγής αναπτύσσεται από το Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών της Συρίας (SSRC) για το καθεστώς", ανέφερε η έκθεση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα έβαλαν σε μαύρη λίστα 271 υπαλλήλους που ανήκουν στον οργανισμό.
Η Συρία συμφώνησε τον Σεπτέμβριο του 2013 να καταστρέψει ολόκληρο το πρόγραμμα χημικών όπλων στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε διαπραγματευθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, αφού εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με σαρίν στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού. Η έκθεση ανέφερε ότι με βάση τις εκτιμήσεις της, υπήρχαν "σοβαρές αμφιβολίες για την ακρίβεια, την πληρότητα και την ειλικρίνεια της αποσυναρμολόγησης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας".

Η έκθεση, η οποία απαριθμεί περίπου 140 πιθανολογούμενες χημικές επιθέσεις στη Συρία από το 2012, ανέφερε επίσης ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν ότι ένα συριακό κυβερνητικό πολεμικό Sukhoi 22 είχε χτυπήσει έξι φορές την Χαν Σεϊχούν στις 4 Απριλίου και ότι τα δείγματα που ελήφθησαν από το έδαφος είχαν πυρομαχικά φορτωμένα με σαρίν.
"Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι μόνο ο Μπασάρ αλ Άσαντ και κάποιοι από τον κύκλο του μπορούν να δώσουν εντολή να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα", ανέφερε η έκθεση.

Προσθέτει ότι οι τζιχαντιστικές ομάδες στην περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ δεν είχαν την ικανότητα να αναπτύξουν και να ξεκινήσουν μια τέτοια επίθεση και ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν ήταν στην περιοχή. Ο ισχυρισμός του Άσαντ ότι η επίθεση κατασκευάστηκε ήταν "μη αξιόπιστος" δεδομένης της μαζικής ροής των τραυματιών που μεταφέρθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στα συριακά και τα τουρκικά νοσοκομεία καθώς και της τεράστιας ποσότητας των αναρτήσεων στα social media και των βίντεο που έδειχναν άτομα με νευροτοξικά συμπτώματα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) δήλωσε στις 19 Απριλίου ότι το σαρίν ή μια παρόμοια απαγορευμένη τοξίνη χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Χαν Σεϊχούν, αλλά δεν έχει την εντολή να αποδώσει ευθύνες. Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Ασαντ στη σύγκρουση, δήλωσε ότι το αέριο απελευθερώθηκε με αεροπορική επίθεση σε αποθήκη χημικών αερίων δηλητηρίου που ελέγχεται από αντάρτες. "Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η αλήθεια για το τι συνέβη στην Ιλντίμπ είναι η αμερόληπτη διεθνής έρευνα. Λυπούμαστε που ο OPCW περιορίζεται τόσο πολύ από μια τέτοια έρευνα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τη γαλλική έκθεση.

Μια ανώτερη γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι το Παρίσι είχε διαβιβάσει την έκθεση στους εταίρους του και θα συνεχίσει να πιέζει για μια έρευνα. Η Μόσχα προσπάθησε να δυσφημίσει το OPCW, ανέφερε η πηγή: "Υπάρχει προπαγανδιστική προσπάθεια από τη Ρωσία για να πει ότι το έργο του OPCW δεν είναι αξιόπιστο".

reuters.com