Έξι χρόνια ποινή για τον Πιστόριους
06/07/2016 13:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έξι χρόνια ποινή για τον Πιστόριους

Σε έξι χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο παραολυμπιονίκης αθλητής της Νότιας Αφρικής Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, το 2013. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών για ανθρωποκτονία, αλλά κρίθηκε ένοχος για φόνο τον περασμένο Δεκέμβριο. Οδηγήθηκε αμέσως στη φυλακή. Δικαιούται να ασκήσει έφεση, αλλά οι δικηγόροι του λένε ότι δεν θα το κάνει.

Ο 29χρονος Πιστόριους πυροβόλησε τη Ρίβα Στέενκαμπ τέσσερις φορές μέσα από μια κλειδωμένη πόρτα τουαλέτας, τον Φεβρουάριο του 2013. Παραδέχτηκε ότι την πυροβόλησε αλλά είπε ότι το έκανε κατά λάθος, επειδή πέρασε την Στέενκαμπ για εισβολέα και ενήργησε από φόβο.

Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα είπε ότι πολλά ελαφρυντικά στοιχεία όπως η αποκατάσταση και οι τύψεις, αντισταθμίζουν τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Πολλοί εξέφρασαν το σοκ τους για την ποινή του Πιστόριους, η οποία είναι πολύ μικρότερη από την καθορισμένη ελάχιστη για φόνο. Αρκετοί Νοτιοαφρικανοί χαρακτήρισαν την ποινή φυλάκισης ως προσβολή. Έξω από δικαστήριο, νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι η ποινή ήταν πολύ μικρή. Αλλά η δικαστής Μασίπα είπε ότι είχε εξετάσει προσεκτικά τις συνθήκες γύρω από το θάνατο της Ρίβα Στέενκαμπ και την ποινή της, που απαιτούσε δικαιοσύνη τόσο για τον Πιστόριους όσο και για την οικογένεια του εκλιπόντος. Η Νότια Αφρική έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο και μερικοί υποστηρίζουν πως η μικρή ποινή θα στείλει λάθος μήνυμα στους επίδοξους παραβάτες.

Ντυμένος με ένα σκούρο κοστούμι, ο Πιστόριους καθόταν και άκουγε την μακροσκελή συνεδρίαση ως επί το πλείστον έχοντας σκυμμένο το κεφάλι. Αγκάλιασε την αδελφή του μετά την ετυμηγορία και μεταφέρθηκε στην φυλακή Κοσι Μαμπούρου της Πρετόρια.

Οι γονείς της Στέενκαμπ κάθονταν ήσυχα στην άλλη πλευρά της δικαστικής αίθουσας.

Ο Πιστόριους έχει ήδη εκτίσει ένα έτος στη φυλακή από την προηγούμενη καταδίκη του. Είναι νομικά υποχρεωμένος να εκτίσει τη μισή από τη νέα καταδίκη του πριν να εξεταστεί η αίτηση αποφυλάκισης. Η νομική ομάδα του είπε ότι θα εκτίσει την ποινή που προβλέπεται και θα ενεργήσει μόνο για να ασκήσει έφεση αν οι εισαγγελείς δήλωναν ότι ήθελαν να ασκήσει έφεση. Οι εισαγγελείς δεν το έχουν αποκλείσει και εξακολουθούν να έχουν 14 ημέρες για να αποφασίσουν αν θα το πράξουν, λένε οι ανταποκριτές.

Ο πατέρας του θύματος Μπάρι Στέενκαμπ δήλωσε ότι ήταν ευτυχής που η δίκη τελείωσε, ακόμα κι αν η ζωή του δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Οι γονείς της Στέενκαμπ είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους με την αρχική πρόταση. Αλλά η δικαστής Μασίπα είπε ότι θεωρεί πως "μια μακροπρόθεσμη ποινή φυλάκισης δεν θα εξυπηρετήσει τη δικαιοσύνη". "Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι δυνατή και επίμονη αλλά δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου".

Ο έξι φορές χρυσός Παραολυμπιονίκης έγραψε ιστορία με το να γίνει ο πρώτος σπρίντερ που έτρεξε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2012 στο Λονδίνο, με προσθετικές "λεπίδες". Ακρωτηριάστηκε στα πόδια κάτω από το γόνατο, όταν ακόμα ήταν μωρό.

bbc.com