Εκπρόσωπος Τ. Μέι: H επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το backstop δεν θα είναι εύκολη
30/01/2019 21:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκπρόσωπος Τ. Μέι: H επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το backstop δεν θα είναι εύκολη

Η Τερέζα Μέι ήταν σαφής ότι η προσπάθειά της να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες τη συμφωνία για το Brexit δεν θα είναι εύκολη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που σύναψαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Η Μέι ήταν σαφής ότι δεν πρόκειται να είναι μια εύκολη διαδικασία και πως θα υπήρχε απροθυμία στην ευρωπαϊκή πλευρά να θέσει εκ νέου υπό συζήτηση τη Συμφωνία Αποχώρησης», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Τα δεδομένα είναι πολύ ξεκάθαρα: Η ΕΕ δηλώνει ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με μια συμφωνία, εμείς θέλουμε να αποχωρήσουμε με μια συμφωνία, η συμφωνία που συνάφθηκε με την ΕΕ απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο με 230 ψήφους...οπότε θα χρειαστούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές σε αυτή τη συμφωνία ώστε να κερδίσουμε την στήριξη της βουλής», εξήγησε.

Μετά από τη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα η Μέι με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, εκπρόσωπος του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών δήλωσε ότι «ο Τζέρεμι επιχειρηματολόγησε για το εναλλακτικό μας σχέδιο», προσθέτοντας ότι ο τόνος της συνάντησης ήταν «σοβαρός και προσηλωμένος» και πως οι δύο συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά.

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς διαπραγμάτευση

Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα στην μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της "δικλείδας ασφαλείας" για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με "εναλλακτικές ρυθμίσεις". Ωστόσο η απάντηση της ΕΕ είναι σαφής: Η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική δήλωση είναι το "αποτέλεσμα" των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ην. Βασίλειο και η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία» υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Το είπαμε το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι», τόνισε, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια "δικλείδα ασφαλείας" απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήλωσε πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ην. Βασίλείου είναι αυξημένος».

Μ. Μπαρνιέ: Δεν υπάρχει χρόνος για να βρεθούν εναλλακτικές ρυθμίσεις για το backstop

Δεν υπάρχει χρόνος για να βρεθεί μια εναλλακτική ρύθμιση στο λεγόμενο backstop, την πολιτική ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, και η συμφωνία Brexit Λονδίνου-Βρυξελλών δεν θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

"Συζητήσαμε μεταξύ μας για τις αποκαλούμενες εναλλακτικές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου. Μόνο, που κανείς, σε καμία από τις δύο πλευρές, δεν μπόρεσε να πει ποια εναλλακτική χρειάζεται για να διασφαλιστεί ο έλεγχος σε τρόφιμα, ζώα και προϊόντα χωρίς την ύπαρξη συνόρου", τόνισε ο Μπαρνιέ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

"Δεν έχουμε ούτε τον χρόνο, ούτε τις τεχνολογίες", πρόσθεσε.

Η ευθύνη για να καθοριστούν οι "εναλλακτικές ρυθμίσεις" βρίσκεται στους Βρετανούς βουλευτές, τόνισε.

"Για να είμαστε ειλικρινείς κανένας και από τις δύο πλευρές γνωρίζει σήμερα ποιες θα πρέπει να είναι αυτές οι εναλλακτικές ρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε το backstop όπως είναι", είπε, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος για ένα Brexit χωρίς συμφωνία αυξάνεται.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι ίσως η συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να αποφέρει νέες προτάσεις.

Σημείωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εργαστεί ξανά σε μια πολιτική διακήρυξη για την σκιαγράφηση των στόχων για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

«Οι Τόρις - οπαδοί του Brexit εκμεταλλεύονται το backstop για να πετύχουν έξοδο χωρίς συμφωνία»

Ο μόνος λόγος που ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος - υποστηρικτές του Brexit - υποστήριξαν την τροπολογία Μπράντι στην χθεσινή ψηφοφορία, είναι επειδή πιστεύουν ότι η επαναδιαπραγμάτευση της Τ. Μέι θα αποτύχει, και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει αυτό που επιθυμούν, δηλαδή μία έξοδος χωρίς συμφωνία.

Αυτό υποστήριξε η φιλοευρωπαϊστής βουλευτής των Τόρις, 'Αννα Σούμπρι, κληθείσα να σχολιάσει μία έρευνα που εξέδωσε η καμπάνια του People's Vote (που υποστηρίζει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και η ίδια είναι μέλος), σύμφωνα με την οποία από τους 118 Συντηρητικούς βουλευτές που καταψήφισαν την Συμφωνία Αποχώρησης πριν δύο εβδομάδες, μόνο 20 αντιτίθενται σε αυτή με αποκλειστικό λόγο το backstop.

«Η έκκληση στους συναδέλφους μου του Συντηρητικού κόμματος είναι να μην επιτρέψουν να τους χρησιμοποιήσουν αυτοί που είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν ένα no-deal Brexit στη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι μία μεγάλη πλειοψηφία σκληροπηρυνικών οπαδών του Brexit στο κοινοβούλιο έχει βαθύτερες ανησυχίες στη συμφωνία για την αποχώρηση, από ότι απλά και μόνο για το ιρλανδικό backstop.

Σύμφωνα με την κ. Σούμπρι «αυτοί οι σκληροπυρηνικοί που ψήφισαν την τροπολογία Μπράντι χθες, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας να σκοτώσουν την συμφωνία συνολικά, επειδή ξέρουν ότι δεν υπάρχει σοβαρή προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, στηρίχθηκαν στην ειλικρινή ανησυχία πολλών συναδέλφων για το τι σημαίνει η συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά αυτή είναι μία προσωρινή ενότητα που βασίζεται σε λανθασμένη προοπτική. Το ERG δεν έχει αλλάξει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ