Εκατοντάδες λιποτάκτες του Isis ελπίζουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη
13/09/2017 11:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκατοντάδες λιποτάκτες του Isis ελπίζουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη

Εκατοντάδες λιποτάκτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν συγκεντρωθεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, πολλοί σχεδιάζοντας να διασχίσουν τα κοντινά τουρκικά σύνορα και να βρουν τρόπους να επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη. Δεκάδες πρώην μαχητές έχουν ήδη καταφέρει να διασχίσουν τα βαριά φρουρούμενα σύνορα στις πόλεις της νότιας Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Guardian. Τέσσερις εξτρεμιστές της Σαουδικής Αραβίας έφθασαν σε μια νότια τουρκική κοινότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού πλήρωσαν λαθρεμπόρους 2.000 δολάρια τον καθένα για το επικίνδυνο ταξίδι.

Η έξοδος μαχητών από περιοχές που ελέγχονται από το Isis σε άλλα μέρη της Συρίας και του Ιράκ συνεχίστηκε καθ 'όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς η τρομοκρατική ομάδα έχασε μεγάλο μέρος των εδαφών της. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός μαχητών και των οικογενειών τους προσπαθούν τώρα να εγκαταλείψουν συνολικά τις πολιορκημένες περιοχές - θέτοντας σημαντικές προκλήσεις σε μια παγκόσμια κοινότητα πληροφοριών, η οποία, ως επί το πλείστον, τους βλέπει ως μια εχθρική απειλή, ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για επανένταξή τους.

Ένας Σαουδάραβας υπήκοος που διέφυγε από τη Συρία στα τέλη Αυγούστου, δήλωσε στον Guardian ότι μέχρι και 300 πρώην μέλη του Isis, πολλοί από τους οποίους Σαουδάραβες, είχαν εγκαταστήσει μια κοινότητα βόρεια της πόλης Ιντλίμπ, η οποία κυριαρχείται από το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα. "Οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν, όπως εγώ", δήλωσε στην εφημερίδα ο 26χρονος Αμπού Σαάντ. "Πολλοί συνειδητοποιούν ότι η οργάνωση τους εξαπάτησε. Άλλοι δεν εμπιστεύονται την Νούσρα. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι άνθρωποι με τους οποίους ήταν μαζί ακολουθούσαν το σωστό δρόμο". Ο Αμπού Σαάντ είπε ότι οι Σαουδάραβες καθώς και ορισμένοι Ευρωπαίοι, Μαροκινοί και Αιγύπτιοι είχαν σχηματίσει μια ασπίδα κατά της Νούσρα, που ασκεί επιρροή στην Ιντλίμπ και τη γύρω περιοχή ανατρέποντας τους αντιπάλους της.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν είχε οργανωμένη παρουσία στην περιοχή από τις αρχές του 2014, όταν μια επίθεση ανταρτών εκδίωξε τα μέλη του. Πρώην μέλη της οργάνωσης, ωστόσο, επιστρέφουν από τα τέλη του 2015 στην Ιντλίμπ αναζητώντας καταφύγιο. Παραμένει ασαφής, ωστόσο, η έκταση της εξόδου των τζιχαντιστών από περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, μετά τις σημαντικές απώλειες εδαφών που έχουν ρίξει το ηθικό των τζιχαντιστών. Ένα από τα δύο ισχυρότερα προπύργια του ISIS, η Μοσούλη, έπεσε πριν από λίγες μήνες και το άλλο, η Ράκα στη Συρία, πολιορκείται στενά από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις των Κούρδων και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες τζιχαντιστές του "χαλιφάτου" σκοτώθηκαν στις μάχες για να διατηρήσουν τον έλεγχο των εδαφών που κατέλαβαν από τα μέσα του 2014 και χιλιάδες ντόπιοι εξτρεμιστές πιστεύεται ότι έχουν επιστρέψει στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Αλλά ο ακριβής αριθμός των ξένων μαχητών που επέζησαν και προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί, όπως εξάλλου και οι πραγματικές προθέσεις των ανθρώπων που συμμάχησαν με την πλέον επίφοβη τρομοκρατική οργάνωση του πλανήτη την περίοδο της ακμής της και τώρα αποστασιοποιούνται. Καθώς μάλιστα ο ISIS χάνει εδάφη, η κατάσταση εντείνεται με περισσότερες εσωτερικές διαμάχες για ιδεολογικά και θρησκευτικά θέματα, που οδηγούν και σε περισσότερες εκτελέσεις.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν πει εμπιστευτικά ότι θα προτιμούσαν να έχουν σκοτωθεί οι μαχητές που ταξίδεψαν από τη χώρα τους στη Συρία και το Ιράκ για να καταταγούν στο Ισλαμικό Κράτος και ότι δεν σχεδιάζουν να υποστηρίξουν εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν. Ανάλογα αισθήματα εξέφρασαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν δείξει κάποια περίοδο έντονο ενδιαφέρον για τους λιποτάκτες του ISIS καθώς δυσκολεύονταν να διεισδύσουν στην τρομοκρατική οργάνωση την περίοδο που εξαπλωνόταν και σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και αλλού. Καθώς όμως το "χαλιφάτο" άρχισε να καταρρέει, η βρετανική MI6, η CIA και η γαλλική DGSE είχαν αυξημένη πρόσβαση σε πληροφοριοδότες που συναντούσαν στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και του βόρειου Ιράκ. Αυτή η αυξημένη πρόσβαση σε πληροφοριοδότες, οι οποίοι διέθεταν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες στέρησε από όσους εγκατέλειψαν το ISIS νωρίτερα από το πλεονέκτημα των διαπραγματεύσεων με τις δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα δεχόντουσαν να συζητήσουν μαζί τους.

theguardian.com