Ειδικός σύμβουλος αναλαμβάνει την έρευνα για τις σχέσεις του Τραμπ με την Ρωσία
18/05/2017 13:27
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ειδικός σύμβουλος αναλαμβάνει την έρευνα για τις σχέσεις του Τραμπ με την Ρωσία

Ο πρώην επικεφαλής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ ορίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ως ειδικός σύμβουλος, στην έρευνα για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας κατά την προεκλογική περίοδο. Ο διορισμός ήρθε μετά το σάλο των τελευταίων ημερών στον Λευκό Οίκο, από την παραίτηση Κόμεϊ και την είδηση ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Κόμει να σταματήσει την έρευνα για τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν.

Ο διορισμός του Μίλερ, ενός πρώην ομοσπονδιακού εισαγγελέα με άψογη φήμη, θα μπορούσε να μετριάσει την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να διερευνήσει τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις του Τραμπ και τους Ρώσους. "Η απόφασή μου να ορίσω ειδικό σύμβουλο δεν έχει να κάνει με το αν όντως διαπράχθηκαν αδικήματα, ή ότι θα προχωρήσουμε σίγουρα σε διώξεις. Δεν έχω καταλήξει σε κανένα τέτοιο συμπέρασμα", δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Ροντ Ρόζενσταϊν, προσθέτοντας ότι "ένας ειδικός σύμβουλος είναι απαραίτητος προκειμένου ο αμερικανικός λαός να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα". Ο Τραμπ με τη σειρά του δήλωσε ότι ανυπομονεί να ολοκληρωθεί η έρευνα για να αποδειχθεί "αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ότι δεν υπήρξε συμπαιγνία μεταξύ της εκστρατείας μου και οποιασδήποτε ξένης οντότητας".

Ενώ ο Μίλερ παραμένει υπόλογος στον Ρόζενσταϊν -και κατ' επέκταση, στον πρόεδρο- θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία για να διεξαγάγει έρευνα από άλλους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. Ως ειδικός σύμβουλος, ο Μίλερ μπορεί να επιλέξει αν θα συμβουλευθεί ή θα ενημερώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την έρευνά του. Είναι εξουσιοδοτημένος να διερευνήσει "κάθε σύνδεση και/ή συντονισμό μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και των ατόμων που σχετίζονται με την εκστρατεία του Προέδρου Τραμπ", σύμφωνα με την εντολή του Ρόζενσταϊν, όπως και άλλα θέματα που "μπορεί να προκύψουν από την έρευνα". Έχει επίσης την εξουσιοδότηση να ασκήσει ποινική δίωξη και μπορεί να ζητήσει πρόσθετους πόρους υπό τον έλεγχο του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

nytimes.com