Έγγραφα με πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία είχε ο Αμπντεσλάμ
14/04/2016 18:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έγγραφα με πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία είχε ο Αμπντεσλάμ

Έγγραφα σχετικά με το πυρηνικό κέντρο Γιούλιχ αποκαλύφθηκαν στο διαμέρισμα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες. Το κέντρο Γιούλιχ, κοντά στα σύνορα Βελγίου-Γερμανίας, χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη κινδύνου και ότι το Γιούλιχ ήταν σε επαφή με τις αρχές ασφάλειας και τους πυρηνικούς επόπτες.

Την Πέμπτη, ο όμιλος ΜΜΕ RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) επικαλέστηκε πηγές εντός της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, των οποίων οι συναντήσεις είναι εμπιστευτικές, οι οποίες ανέφεραν ότι ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών εσωτερικού της Γερμανίας (BFV), δήλωσε στην εννεαμελή επιτροπή στο τέλος του Μαρτίου, ότι ο Αμπντεσλάμ είχε τα έγγραφα. Είπε ότι το είχε κοινοποιήσει στην επιτροπή, η οποία παρακολουθεί το έργο των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, και ότι εκτυπώσεις άρθρων από το διαδίκτυο και φωτογραφίες του προέδρου του Γιούλιχ, Βόλφγκανγκ Μαρκαρντ, είχαν βρεθεί στο διαμέρισμά του Αμπντεσλάμ στο Μολενμπέκ των Βρυξελλών.

Το BFV αρνήθηκε ότι ο Μάασεν είχε ενημερώσει την επιτροπή. "Αυτό δεν είναι σωστό", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Δεν έχουμε σχετικές πληροφορίες. Ο πρόεδρος μας ποτέ δεν μίλησε σε κανένα μέλος του κοινοβουλίου". Δύο μέλη της επιτροπής είπαν επίσης στο Reuters ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το θέμα. Το RND νωρίτερα ανέφερε ότι αρκετά μέλη της Bundestag και ένας ειδικός τρομοκρατίας στο BFV είπαν ότι ήξεραν για αυτές τις πληροφορίες και ότι ο Μάασεν τους είχε ενημερώσει εμπιστευτικά.

Ο Αμπντεσλάμ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο από μαροκινούς γονείς, συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Τέσσερις ημέρες αργότερα, βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 32 άτομα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό. Οι ανησυχίες, ότι οι ισλαμιστές εξτρεμιστές στρέφουν την προσοχή τους σε πιθανούς πυρηνικούς στόχους, έχουν αυξηθεί μετά τις επιθέσεις.

theguardian.com