ΕΕ: "Πολίτες" εναντίον "ελίτ"
21/06/2017 15:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΕΕ: "Πολίτες" εναντίον "ελίτ"

Η αδυναμία κατανόησης των διαχωριστικών γραμμών στην κοινή γνώμη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, γράφουν οι Matthew Goodwin και Thomas Raines.

Οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται με ενθουσιασμό να συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα. Η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει, οι φιλοευρωπαίοι υποψήφιοι κέρδισαν στην Ολλανδία και τη Γαλλία και το Brexit μοιάζει σα να γίνεται πηγή ένωσης για την ήπειρο και όχι διαίρεσης. Μεταξύ των βασικών μελών της ΕΕ, υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να προκαλέσουν πραγματική πολιτική και οικονομική ανανέωση. Όμως, καθώς η εστίαση στρέφεται προς το πού οδεύει η Ένωση, μια νέα έκθεση του Chatham House δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των πολιτών ή των ελίτ της Ευρώπης σχετικά με την ένταξη και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο πώς οι διάφορες ομάδες βλέπουν το μέλλον της Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, το Chatham House και η Kantar Public ερεύνησαν περισσότερες από 10.000 πολίτες και 1.800 "ελίτ" - ανθρώπους που επηρεάζουν την πολιτική, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών - σε 10 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία ,Πολωνία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα καλά νέα για την Ευρώπη είναι ότι οι ελίτ και οι απλοί πολίτες της συμφωνούν σε ορισμένα πράγματα. Υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στην αλληλεγγύη και στην ιδέα ότι η ΕΕ πρέπει να είναι μια ένωση αναδιανομής. Το 50% των πολιτών πιστεύουν ότι οι πλουσιότερες χώρες-μέλη θα πρέπει να παρέχουν οικονομική στήριξη σε φτωχότερα κράτη (μόνο 18% διαφωνούν),και το 77% των ελίτ συμφωνεί επίσης. Οι περισσότερες ελίτ και οι μέσοι πολίτες είναι επίσης θετικοί για το ρόλο της Γερμανίας στην Ένωση και αισθάνονται υπερήφανοι για την προσήλωσή τους σε μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Όλα αυτά είναι καλά για το μέλλον του μπλοκ.

Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε επίσης τρεις σημαντικούς τομείς διαφωνίας - μεταξύ της ελίτ, μεταξύ της ελίτ και των απλών πολιτών, καθώς και μεταξύ των Ευρωπαίων με διαφορετικές υποκείμενες αξίες. Εάν μείνουν αδιευκρίνιστα, αυτά τα σημεία έντασης έχουν τη δυνατότητα να καταστούν σημαντικά προβλήματα στις συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ.

Αρχικά, υπάρχει μια σαφής έλλειψη συναίνεσης μεταξύ της ελίτ της Ευρώπης σχετικά με το πού πρέπει να κατευθυνθεί η ΕΕ. Ενώ το 37% πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες, το 28% θέλει να διατηρήσει το status quo και το 31% θα προτιμούσε να επιστρέψει περισσότερες εξουσίες σε μεμονωμένες χώρες-μέλη. Στην ερώτηση για την ιδέα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, οι γνώμες διίστανται, καθώς το 40% δήλωσε ότι την υποστηρίζει και το 47% αντιτίθεται. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ της ελίτ σχετικά με τη μελλοντική πορεία εγείρει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών.

Δεύτερον, οι απόψεις μεταξύ της ελίτ της Ευρώπης διαφέρουν πολύ από τις απόψεις των μέσων πολιτών, το 48% των οποίων επιθυμεί να επιστρέψει τις εξουσίες στα επιμέρους κράτη-μέλη. Οι ψηφοφόροι με αυτή την προτίμηση τείνουν να είναι 45 ετών και άνω, έχουν μόνο δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προέρχονται από αγροτικές περιοχές ή μικρές πόλεις. Είναι επίσης πολύ πιθανό να στραφούν σε λαϊκιστές υποψηφίους στην εκλογική τους περιφέρεια.

Αυτή η διαφωνία μεταξύ της ελίτ της ηπείρου και των μέσων ψηφοφόρων επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα, πολλά από τα οποία είναι κεντρικά για τον χειρισμό της τρέχουσας πολιτικής αναταραχής στην ήπειρο. Οι πολίτες, γενικά, είναι πολύ λιγότερο πιθανό από τις ελίτ να αισθάνονται ότι έχουν επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ενώ το 71% των ελίτ αναφέρει ότι έχει κερδίσει κάτι από την ΕΕ, ο αριθμός των πολιτών είναι μόλις 34%. Ανησυχώντας για τους εθνικούς ηγέτες, μια σαφής πλειοψηφία του κοινού - το 54% - πιστεύει ότι η χώρα τους ήταν ένα καλύτερο μέρος για να ζήσουν πριν από 20 χρόνια.

Αυτή η απαισιοδοξία μεταξύ των μέσων πολιτών αντικατοπτρίζεται επίσης στο γεγονός ότι η πλειοψηφία - 55% - πιστεύει ότι μια άλλη χώρα-μέλος θα εγκαταλείψει την ΕΕ εντός μιας δεκαετίας. (Μεταξύ των ελίτ το ποσοστό είναι 43%). Υπάρχει επίσης μια σαφής και επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της δημοκρατικής αποσύνδεσης. Μόνο το 8% των πολιτών και στις 10 χώρες αισθάνονται ότι οι πολιτικοί νοιάζονται για το τι σκέφτονται οι πολίτες τους.

Η αποσύνδεση είναι ιδιαίτερα αισθητή όσον αφορά τη μετανάστευση. Οι μεγάλες πλειοψηφίες της ελίτ αισθάνονται ότι η μετανάστευση ήταν καλή για τη χώρα τους, ενίσχυσε την πολιτιστική της ζωή και δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στα ποσοστά εγκληματικότητας, ενώ ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού αισθάνεται ότι η μετανάστευση είχε αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα τους και απέρριψε την ιδέα ότι έχει ωφελήσει τον εθνικό πολιτισμό. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό των ελίτ που αισθάνονται ότι η μετανάστευση είναι καλή για τη χώρα τους -το 57%- είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των πολιτών, μεταξύ των οποίων μόνο το 25% θα συμφωνούσε. Στην ερώτηση ειδικά για τη μετανάστευση από τις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, το 56% των πολιτών δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει, ενώ μόνο το 32% των ελίτ δήλωσε το ίδιο.

Η έρευνα προσδιόρισε επίσης ένα τρίτο, πιο σημαντικό παράγοντα, που διαμορφώνει την πολιτική της ΕΕ. Χρησιμοποιώντας ερωτήσεις που αποσκοπούσαν στον εντοπισμό των υποκείμενων αξιών των ερωτηθέντων, η έρευνα εντόπισε δύο ομάδες πολιτών, παρόμοιου μεγέθους αλλά με ριζικά αντίθετες αξίες, που συμμετέχουν σε μια μάχη για το μέλλον της Ένωσης. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι συντηρητικοί και οι αυταρχικοί που τείνουν να αντισταθούν στην κοινωνική αλλαγή και να δώσουν προτεραιότητα στην τάξη και τη σταθερότητα. Από την άλλη είναι οι πιο φιλελεύθεροι που τείνουν να είναι πιο ανεκτικοί και χαλαροί στην κοινωνική αλλαγή. Κάθε ομάδα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος και οι αξιοσημείωτα διαφορετικές προοπτικές τους είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες πρόβλεψης για το πώς οι πολίτες αισθάνονται για την ΕΕ, τη μετανάστευση και το μέλλον της Ευρώπης γενικότερα.

Αυτές οι υποκείμενες αξίες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις απόψεις ενός ατόμου σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ από παράγοντες όπως το εισόδημα ή η κοινωνική τάξη. Μεταξύ των φιλελευθέρων, το 73% υποστηρίζει ένα σύστημα ποσοστώσεων για πρόσφυγες, το οποίο θα ανάγκαζε τις χώρες-μέλη να δέχονται ορισμένους πρόσφυγες ανάλογα με το μέγεθός τους και μόνο το 39% επιθυμεί να επιστρέψει τις εξουσίες στα κράτη-μέλη. Μεταξύ των αυταρχικών, μόνο το 23% υποστηρίζει ένα σύστημα ποσοστώσεων στους πρόσφυγες και το 61% προτιμά να "πάρει πίσω τον έλεγχο". Ομοίως, ενώ το 25% των φιλελευθέρων αισθάνονται ότι η μετανάστευση είναι κακή για τη χώρα τους, μεταξύ των αυταρχικών το ποσοστό φτάνει στο 69 τοις εκατό.

Η επιλογή για την ΕΕ είναι πιο πολύπλοκη από ένα δίλημμα μεταξύ "περισσότερης" ή "λιγότερης" Ευρώπης. Καθώς οι ηγέτες του μπλοκ προωθούν την μελλοντική της πορεία, θα πρέπει να αναδιατυπώσουν τη συζήτηση ώστε να αντανακλούν το εύρος των απόψεων μεταξύ των πολιτών τους και να εργαστούν για την επίλυση των συγκρούσεων που περιγράφονται παραπάνω. Όπως ανακαλύψαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αδυναμία κατανόησης και σεβασμού των διαχωριστικών γραμμών στην κοινή γνώμη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

* Ο Matthew Goodwin είναι καθηγητής πολιτικής και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και ανώτερος συνεργάτης στο Chatham House. Ο Thomas Raines είναι ερευνητής και διευθυντής του ευρωπαϊκού προγράμματος στο Chatham House.

politico.eu