DW: Σε κατάσταση σοκ το Μίνστερ
08/04/2018 18:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

DW: Σε κατάσταση σοκ το Μίνστερ

Από τις μέχρι τώρα έρευνες προκύπτει ότι η επίθεση με αυτοκίνητο σε πεζούς στην ιστορική πόλη του Μίντστερ έγινε από έναν δράστη που αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Είχε προειδοποιήσει ότι θα αυτοκτονούσε.

Το Μίντσερ πενθεί. Η επίθεση αμόκ με 3 νεκρούς και πολλούς τραυματίες ρίχνει βαριά τη σκιά της μια ημέρα μετά, παρά τον καθαρό ουρανό και τις υψηλές θερμοκρασίες. Τα καφέ είναι σχεδόν άδεια. Πουθενά δεν ακούγεται μουσική από περαστικούς μουσικούς που συνήθως κατακλύζουν το ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι άνθρωποι μιλούν με χαμηλή φωνή σαν να θέλουν να εξορκίσουν το κακό, που έγινε.

"Δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια"

Σχεδόν 100 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους της πόλης για να βάλουν τάξη, οι δημοσιογράφοι, Γερμανοί και ξένοι, με τις κάμερές τους έχουν πάρει θέσει για τα δελτία ειδήσεων, το ίδιο και οι φωτογράφοι. Αρκετοί πολίτες τολμούν να πάρουν το σοκάκι προς το Κίπνεκερλ, την πλατεία της παλιάς πόλης με δύο καφέ-εστιατόρια, όπου έγινε η επίθεση Πολλοί γονείς με τα παιδιά τους πλησιάζουν για να βάλουν λουλούδια και να ανάψουν κεριά. Άλλοι πάλι προτιμούν από απόσταση να στείλουν τη σκέψη τους στα θύματα και τους συγγενείς τους. Το μεσημέρι, λουλούδια άφησε στον τόπο της τραγωδίας ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ μαζί με τον τοπικό πρωθυπουργό της Ρηνανίας Βεστφαλίας ΄Αρμιν Λάσερ και τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου Χέρμπετ Ρόιλ.

"Δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τους πολίτες μας, παρά τις προσπάθειες που κάνουμε, αλλά θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να εμποδίσουμε τέτοιες πράξεις" είπε καταδικάζοντας την επίθεση ως πράξη βάρβαρη και δειλή. "Πενθούμε μαζί με τους συγγενείς και τους φίλους τους για τα θύματα, ελπίζουμε και προσευχόμαστε συνεχώς να γίνουν καλά οι τραυματίες". Οι Ζεεχόφερ και Ρόιλ δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν την αστυνομία, τα μέλη σωστικών συνεργείων, αλλά και τους εκπροσώπους του τύπου για το νηφάλιο τρόπο μετάδοσης των εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα

Οι ανακριτικές αρχές συνεχίζουν να αναζητούν τα κίνητρα της επίθεσης, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της αστυνομίας θεωρείται βέβαιο, από τις μέχρι τώρα έρευνες, ότι πρόκειται για πράξη ενός μεμονωμένου ατόμου, ενός Γερμανού, του Γενς Ρ., ηλικίας 48 ετών. Η εκδοχή της τζιχατζιστικής επίθεσης έχει σχεδόν αποκλειστεί μετά από πληροφορίες ότι ο δράστης είχε αντιμετωπίσει ψυχολογικά προβλήματα και στο παρελθόν είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Κάτοικοι της ίδιας πολυκατοικίας που ζούσε τελευταία ανέφεραν ότι μιάμιση εβδομάδα πριν την πράξη του ο δράστης και αυτόχειρας, είχε στείλει μέιλ σε συγγενείς και γνωστούς προαναγγείλοντας την αυτοκτονία του.

Χθες βράδυ οι αρχές ασφαλείας έλεγξαν 4 σπίτια του δράστη, δύο εξ αυτών στην ανατολική Γερμανία και ένα στο Μίνστερ. Εκ πρώτη όψεως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για ύπαρξη πολιτικών ή θρησκευτικών κινήτρων σύμφωνα με τον διευθυντή της αστυνομίας του Μίνστερ ή επαφές με ακροδεξιούς, όπως ακούστηκε. Πάντως οι αρχές είναι εξαιρετικά φειδωλή, σήμερα δεν πρόκειται να γίνει ενημέρωση για την πορεία των ερευνών. Το βράδυ, στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, τελείται οικουμενική θεία λειτουργία και προσευχή στην μνήμη των θυμάτων και για την αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών.

Πηγή: Deutsche Welle, Capital.gr