Δυσαρεστημένη η Κομισιόν με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων
19/05/2016 12:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δυσαρεστημένη η Κομισιόν με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να κάνουν καλύτερη δουλειά στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, λέγοντας ότι "η πρόοδος παραμένει ανεπαρκής" στην επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία και τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την Ευρώπη. "Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα", δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. "Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να ετοιμαστούν και να προχωρήσουν επιτέλους. Παράλληλα, πρέπει να αυξήσουμε τις επανεγκαταστάσεις, κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από άλλες χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία".

Η τελευταία έκθεση προόδου της Επιτροπής έρχεται δύο εβδομάδες μετά την προσπάθεια να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση του συστήματος για την αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο και να καλύψει την πολυσυζητημένη συμφωνία της με την Τουρκία για την αναχαίτιση της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Ο Αβραμόπουλος δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΕ χρειάζεται "να επιταχύνει το ρυθμό και να παραδώσει πλήρως" τους όρους της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με τους οποίους θα μετεγκαθίσταται κάθε ένας Σύρος πρόσφυγας στην Ευρώπη για κάθε έναν που λαμβάνει πίσω η Τουρκία, μέχρι ένα ανώτατο όριο 72.000 ανθρώπων. Η Επιτροπή είχε θέσει ως στόχο τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 ατόμων από τα μέσα Μαΐου. Όμως, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, "ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί."

Η έκθεση παρείχε επίσης στοιχεία για τις μετεγκαταστάσεις που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής. Απ' όταν το σχέδιο τέθηκε σε ισχύ στις 4 Απριλίου, περίπου 177 Σύριοι επανεγκαταστάθηκαν, αναφέρει η έκθεση. Η Σουηδία έχει λάβει το μεγαλύτερο αριθμό (55), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (54), την Ολλανδία (52), τη Φινλανδία (11) και τη Λιθουανία (5). Ακόμη 723 αιτήσεις έχουν ήδη γίνει αποδεκτές και οι αιτούντες περιμένουν να μεταφερθούν σε επτά διαφορετικές χώρες της ΕΕ.

Παρά την έλλειψη προόδου σχετικά με τη μετεγκατάσταση, η Επιτροπή δεν θα ξεκινήσει διαδικασίες για τι "παραβάσεις" εναντίον κρατών-μελών που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι το τέλος του προγράμματος μετεγκατάστασης το 2017, σύμφωνα με αξιωματούχο. Όμως, οι διπλωμάτες αμφιβάλουν αν θα το κάνει και τότε, καθώς μεγάλος αριθμός των κρατών-μελών δεν συμμορφώνονται.

politico.eu