Δραματική προειδοποίηση: Εθνικισμός και προσφυγικό θα καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση
26/12/2015 18:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δραματική προειδοποίηση: Εθνικισμός και προσφυγικό θα καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι επικεφαλής πέντε από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς συνδέσμους της Γερμανίας φοβούνται ότι οι βαθιές διαιρέσεις όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού της προσφυγικής κρίσης και ο αυξανόμενος εθνικισμός μεταξύ των κρατών μελών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια διάσπαση της ΕΕ.

Η άφιξη φέτος στην Ευρώπη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών οι οποίες ήταν ήδη τεταμένες εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί μια αύξηση του εθνικισμού που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον πλούτο, την οικονομική επιτυχία και την ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσαν στο Ρόιτερς οι πρόεδροι των πιο σημαντικών επιχειρηματικών συνδέσμων της Γερμανίας.

"Το ερχόμενο έτος θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη", δήλωσε ο Ούλριχ Γκρίλο, πρόεδρος του συνδέσμου Γερμανών βιομηχάνων BDI. "Ανησυχώ πολύ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.

Η έλλειψη αλληλεγγύης στους κόλπους της ΕΕ δείχνει ότι η Ευρώπη διακινδυνεύει όλα τα επιτεύγματα των προηγούμενων δεκαετιών, σημείωσε επίσης ο Χανς Πέτερ Βολζάιφερ, επικεφαλής της ZDH, της γερμανικής συνομοσπονδίας εταιρειών με μεγάλη εξειδίκευση.

"Θα ήθελα να δω ένα ισχυρό σύμβολο για την ενότητα της Ευρώπης", πρόσθεσε.

Μια περαιτέρω διαίρεση της Ευρώπης είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους το ερχόμενο έτος, σημείωσε και ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου BGA.

Η Γερμανία προσβλέπει στους εταίρους της στην ΕΕ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίσταση ορισμένων χωρών, ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη.

Η εισροή προσφύγων έχει εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια και έχει ενισχύσει την υποστήριξη ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη από το γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας, το κυβερνητικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) στην Πολωνία και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) στη Βρετανία.

"Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολα νερά εδώ και καιρό", δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) Έρικ Σβάιτσερ.

Οι εθνικές απαντήσεις στα διεθνή προβλήματα δεν επαρκούν πλέον, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει κύρος στον κόσμο μόνον όταν τα κράτη μέλη της ενεργούν από κοινού.

Επιπλέον της προσφυγικής κρίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αιτήματα της Βρετανίας για μεταρρύθμιση της ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών (BDA) Ίνγκο Κράμερ κάλεσε την ΕΕ να λάβει σοβαρά υπόψη της το αίτημα της Βρετανίας για αλλαγή προκειμένου να διατηρήσει τη χώρα αυτή στους κόλπους της.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η.Η. avatar
  Η.Η. 26/12/2015 18:39:34

  Αμήν και πότε!!!

 2. πΔπ avatar
  πΔπ 26/12/2015 22:12:34

  Μετά από χιλιετίες, η Ευρώπη των φυλών εξελίχθηκε σε Ευρώπη των Εθνών.
  Νομίζουν κάποιοι ότι μέσα στον στενό ορίζοντα μιάς Πολιτικής θητείας, θα μετεξελιχθεί σε Ευρώπη των "πολιτών"?!
  Εάν ποτέ γίνει αυτό, θα σφυρηλατηθεί μέσα από πύρινες ανακατατάξεις κι όχι "οδηγίες των Επιτρόπων"!
  Ένα πράγμα δεν μπορούν να αντιληφθούν, δεν είναι ο Εθνικισμός που θα καταστρέψει την "Ευρωπαϊκή Ένωση" αλλά, η έλλειψη σεβασμού προς Αυτόν.

 3. Ελενα Κανελλοπούλου avatar
  Ελενα Κανελλοπούλου 26/12/2015 22:18:00

  1. Πρόεδρος Τσεχίας : «Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή και όχι με μια αυθόρμητη κίνηση προσφύγων», ανέφερε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.
  Αν και είναι γνωστή η αδυναμία του στο ποτό εντούτοις τα λόγια του που ενοχλούν δείχνουν καθαρό μυαλό
  2. Οι Τούρκοι μετά τις "επιτυχημένες " διαπραγματεύσεις με Γερμανούς και Κομισιόν για το προσφυγικό ξεφορτώνουν καραβιές κάθε μέρα ...
  Οι Γερμανοί επιχειρηματίες που "ανησυχούν" για τη έλλειψη ομόνοιας στα κράτη μέλη δεν ζητάνε καλίτερα από την Καγγελάριο τους να μαζευτεί και να μαζέψει και τους Τούρκους ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.