Δώδεκα συλλήψεις στο Βέλγιο- Απέτρεψαν νέο χτύπημα
18/06/2016 14:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δώδεκα συλλήψεις στο Βέλγιο- Απέτρεψαν νέο χτύπημα

Οι βελγικές αρχές εισέβαλαν σε δεκάδες σπίτια σε 16 δημοτικά διαμερίσματα την Παρασκευή το βράδυ, μεταφέροντας 40 άτομα για ανάκριση και συλλαμβάνοντας 12 με την υποψία για διασυνδέσεις με τρομοκράτες. "Τα αποτελέσματα έρευνας απαιτούσαν άμεση παρέμβαση", δήλωσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Ένας ανώτερος βέλγος αξιωματούχος δήλωσε στο Politico ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επίθεση στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι η αστυνομία τους εντόπισε από τις συνομιλίες τους στα κινητά τηλέφωνα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανησυχούν ακόμα ότι μπορεί να συμβεί μια επίθεση, παρά τις συλλήψεις, παρότι δεν βρήκαν εκρηκτικά, ούτε όπλα. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συλληφθέντες ανήκουν στον στενό κύκλο των αδελφών Ελ-Μπακράουι (που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο μετρό της πόλης στις 22 Μαρτίου) και του Μοχάμεντ Αμπρινί (ο οποίος διέφυγε από το αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της επίθεσης τον Μάρτιο, αλλά συνελήφθη αργότερα και ο οποίος συνδέεται επίσης με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι).

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι έκαναν έλεγχο σε 152 αποθήκες, αλλά δεν βρήκαν όπλα ή εκρηκτικά και οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν χωρίς σημαντικά επεισόδια. "Καμία περαιτέρω πληροφορία δεν μπορεί να δοθεί σχετικά με τα κατασχεθέντα αντικείμενα ή τις ταυτότητες των συλληφθέντων" αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Ένας ανακριτής θα αποφασίσει αν θα παρατείνει την κράτηση των 12 ατόμων που συνελήφθησαν τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επιδρομές έλαβαν χώρα στην περιοχή των Βρυξελλών, αλλά και στη Φλάνδρα και στη Βαλονία. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, αλλά και των υπουργών Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, θα συνεδριάσουν σήμερα.

politico.eu