Διπλή πρόκληση από την Τουρκία: «Μπλόκο» στα πλοία του ΝΑΤΟ και την επίσκεψη Γερμανίδας υπουργού στη Λέσβο
01/03/2016 22:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διπλή πρόκληση από την Τουρκία: «Μπλόκο» στα πλοία του ΝΑΤΟ και την επίσκεψη Γερμανίδας υπουργού στη Λέσβο

Προκαλεί εκ νέου η Άγκυρα με αφορμή την προγραμματισμένη για τις 6 Μαρτίου επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή δεν δίνουν άδεια στα ΝΑΤΟϊκά πλοία που θα περιπολούν στο Αιγαίο να εισέλθουν στα χωρικά υδάτά της.

Όπως μετέδωσε την Τρίτη το Mega, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρόγραμμα της Γερμανίδας υπουργού προέβλεπε να φτάσει στη Μυτιλήνη και από εκεί με ελικόπτερο να επιβιβαστεί σε νατοϊκό πλοίο.

Η Άγκυρα, ωστόσο, αντιδρά στην προσγείωση και την απογείωση του νατοϊκού ελικοπτέρου από τη Μυτιλήνη, υποστηρίζοντας ότι είναι αποστρατικοποιημένο νησί.

Αναμένεται η απάντηση της Γερμανίας, ωστόσο η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται να προστεθεί στην χθεσινή άρνησή της να δώσει διπλωματική άδεια σε νατοϊκό πλοίο να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στο μεταξύ, τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο "οι Τούρκοι αρνήθηκαν" αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είπε μια διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο διπλωμάτη.

"Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι" στο θέμα αυτό, σχολίασε η διπλωματική πηγή.

Οι τουρκικές αρχές "ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή", τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, "να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί" η δύναμη του. "Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων", πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Επιπροσθέτως, παρά τις διαβεβαίωσεις Γερμάνων και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία "δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο" να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται απο τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή.

imerisia.gr