Δημοψήφισμα για την ΕΕ θα ζητήσει ο Αυστριακός ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία
24/11/2016 14:49
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημοψήφισμα για την ΕΕ θα ζητήσει ο Αυστριακός ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Αυστρίας Νόρμπερτ Χόφερ έχει πει ότι θα πιέσει για ένα δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, εάν η ΕΕ γίνει πιο συγκεντρωτική μετά το Brexit. Ο ίδιος δήλωσε στο BBC ότι, ενώ το μπλοκ των 28 χωρών ήταν σημαντικό για την Αυστρία, ήθελε μία "καλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση".

Οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της Αυστρίας είναι στις 4 Δεκεμβρίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά θα είναι πολύ μικρή. Αν ο Χόφερ κερδίσει, θα γίνει ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός κράτους της ΕΕ. Ο ανεξάρτητος αντίπαλός του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, κέρδισε τις εκλογές το Μάιο, αλλά το αποτέλεσμα ανατράπηκε. Ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων νίκησε τον Χόφερ με μόλις 30.863 ψήφους διαφορά και το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας υποστήριξε μια καταγγελία για παρανομίες στις επιστολικές ψήφους. Το Κόμμα της Ελευθερίας του Χόφερ υποστήριξε ότι οι επιστολικές ψήφοι διακινήθηκαν παράνομα και καταχρηστικά σε 94 από τις 117 περιφέρειες.

Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, ο Αυστριακός πρόεδρος έχει την εξουσία να διαλύσει την Κάτω Βουλή, το Εθνικό Συμβούλιο, και να προκαλέσει εκλογές. Ο υποψήφιος του Κόμματος της Ελευθερίας δήλωσε στο BBC ότι κανείς δεν πρέπει να τον φοβάται. Ωστόσο, ενώ οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Αυστρία αποτελούν μέρος της χώρας, δήλωσε ότι "το Ισλάμ δεν είναι μέρος των αξιών μας". Ο ακροδεξιός ηγέτης επέμεινε ότι η ψήφος προς αυτόν δεν θα είναι μια ψήφος για αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ. Ωστόσο, ο Χόφερ είπε στο BBC ότι υπήρχαν δύο πράματα που θα μπορούσαν να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη. Το ένα ήταν οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. Αν και η Τουρκία θεωρητικά διεξάγει συνομιλίες για ένταξη, φαίνεται ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να ενταχθεί στην ΕΕ σύντομα.

Το δεύτερο θέμα φορά την απάντηση της ΕΕ στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ: "το αν η απάντηση στο Brexit θα ήταν να γίνει μια συγκεντρωτική Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τα εθνικά κοινοβούλια είναι αποδυναμωμένα και όπου η Ένωση θα κυβερνάται σαν ένα κράτος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Αυστρία, διότι αυτό θα οδηγήσει σε μια συνταγματική αλλαγή", είπε.

bbc.com