Διάσκεψη του Μονάχου: Ο Πενς καθησυχάζει τους συμμάχους για τις «νέες» ΗΠΑ του Τραμπ
18/02/2017 13:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διάσκεψη του Μονάχου: Ο Πενς καθησυχάζει τους συμμάχους για τις «νέες» ΗΠΑ του Τραμπ

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, σε αποστολή για τον Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε σήμερα πως η χώρα του παραμένει "ο μεγαλύτερος σύμμαχος" της Ευρώπης, μια "απαρασάλευτη" δέσμευση που είχε σκοπό να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους οι οποίοι έχουν αποπροσανατολιστεί από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Μιλώντας επίσης στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έσπευσε να καταδικάσει τους εθνικούς εγωισμούς, την ώρα που οι Δυτικοί φοβούνται μια αναδίπλωση των Ηνωμένων Πολιτειών στον εαυτό τους.

"Ο πρόεδρος μου ζήτησε να είμαι εδώ σήμερα (...) για να μεταδώσω το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά το ΝΑΤΟ και πως θα είμαστε απαρασάλευτοι στη δέσμευσή μας προς την Ατλαντική Συμμαχία", δήλωσε ο Πενς, στην πρώτη ομιλία του ενώπιον του παγκόσμιου διπλωματικο-στρατιωτικού θεσμού.

"Θα είμαστε πάντα ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας", διαβεβαίωσε ο Μάικ Πενς, υπενθυμίζοντας τις κοινές αξίες της "δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου" που μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Δυτικούς.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του στο τουίτερ που ο αντιπρόεδρος δεν είπε "ούτε μία λέξη για την ΕΕ", καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στο παρελθόν εκθειάσει το Brexit και μοιάζει να επιθυμεί έναν κλονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O Πενς επανέλαβε εκ νέου σθεναρά τις αμερικανικές απαιτήσεις για μια πιο σημαντική οικονομική δέσμευση των εταίρων του στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να απειλεί ότι θα μειώσει τη δέσμευση της χώρας του.

"Η ευρωπαϊκή άμυνα διεκδικεί τόσο τη δική μας δέσμευση όσο και τη δική σας (...) και η υπόσχεση να μοιραστούμε το βάρος δεν έχει εκπληρωθεί εδώ και πολύ καιρό", είπε, "ο πρόεδρος Τραμπ περιμένει από τους συμμάχους του να τηρήσουν τον λόγο τους. Έχει έρθει ο καιρός να γίνουν περισσότερα".

Ο Πενς τάχθηκε επίσης υπέρ της σθεναρότητας απέναντι στη Ρωσία, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ αποσταθεροποίησε τους εταίρους του με τη θορυβώδη επιθυμία του για μια επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα. Η Ουάισνγκτον μετρίασε στη συνέχεια αυτή την ορμή στον απόηχο της παραίτησης του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι είχε πει ψέματα σχετικά με τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν παραδέχθηκε εξάλλου την Παρασκευή (χθες) πως ο Τραμπ "αντιφάσκει μερικές φορές" και πως πρέπει στο εξής να δίνεται σημασία "σε αυτό κάνει ο πρόεδρος παρά στο τι λέει".

Η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας ακριβώς πριν από τον Μάικ Πενς, απηύθυνε από την πλευρά της έκκληση για πολυμέρεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τεράστιες προκλήσεις όπως ο τζιχαντισμός ή η μεταναστευτική κρίση.

"Σε μια χρονιά όπου μας παρουσιάζονται απίστευτες προκλήσεις (...) θα συνεχίσουμε να ενεργούμε από κοινού ή θα επανέλθουμε στους ατομικούς μας ρόλους. Σας καλώ (...) να ενεργήσουμε ώστε μαζί να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο", είπε.

Τείνοντας το χέρι στον Τραμπ, ο οποίος ωστόσο είναι πολύ επικριτικός προς την καγκελάριο, υπενθύμισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν "ανάγκη την ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών" απέναντι στην "ισλαμιστική τρομοκρατία" και έκρινε ότι είναι εύλογο η Ουάσινγκτον να ζητά από την Ευρώπη να καταβάλει μεγαλύτερες οικονομικές προσπάθειες.

Για τη Ρωσία, ζήτησε "σθεναρότητα" γιατί η Μόσχα θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή σταθερότητα επιτιθέμενη στην "εδαφική ακεραιότητα" της Ουκρανίας. Όμως η Μέρκελ κάλεσε επίσης για μια αυξημένη συνεργασία στη μάχη κατά της "τρομοκρατίας".

Αυτή η γραμμή μοιάζει να συμφωνεί με την τελευταία μέχρι τώρα θέση της Ουάσινγκτον που θέλει να εργαστεί μαζί με τη Μόσχα εκεί όπου συμπίπτουν τα συμφέροντά τους, αλλά σε περίπτωση διαφωνίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

Πριν από εκείνην στο Μόναχο, πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάλεσαν για σεβασμό των δημοκρατικών αξιών, της διατλαντικής σχέσης και για δυσπιστία απέναντι στη Ρωσία.

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μην κάνει δηλώσεις που μπορεί να πλήξουν την ευρωπαϊκή "συνοχή". "Μια σταθερή ΕΕ είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ", είπε.

imerisia.gr