Διαφωνία Μέρκελ - Ορμπάν για τον ανθρωπισμό  απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες
05/07/2018 16:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαφωνία Μέρκελ - Ορμπάν για τον ανθρωπισμό απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διαφώνησε με τον Ούγγρο ομόλογό της σχετικά με τις ευθύνες που έχει η Ευρώπη απέναντι στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην ήπειρο σε μια συνέντευξη Τύπου που σημαδεύτηκε από ασυνήθιστα έντονες διαφωνίες.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους: πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται σε εμάς και αυτό έχει κάποια σχέση με το βασικό μήνυμα της Ευρώπης, την ανθρωπιά», είπε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την υποδοχή του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν στο Βερολίνο.

«Πιστεύω πως η ψυχή της Ευρώπης είναι η ανθρωπιά και, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ψυχή και να διαδραματίσουμε έναν ρόλο στην Ευρώπη με αυτές τις αξίες, τότε η Ευρώπη απλώς δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από την ανάγκη και τη δυστυχία.»

Όμως ο Ορμπάν, ο οποίος από το 2015 έχει τοποθετηθεί απέναντι στη Μέρκελ σε ό,τι αφορά την πολιτική για τους μετανάστες, είπε πως η Ευρώπη δείχνει καλύτερα την ανθρωπιά της αφαιρώντας τα κίνητρα που έχουν οι πρόσφυγες για να έρθουν στην ήπειρο.

«Αν η βοήθεια που προσφέρει η Ευρώπη στους μετανάστες οδηγεί τους ανθρώπους στην Αφρική και την Ασία στο συμπέρασμα ότι μπορούν να έλθουν, τότε θα έλθουν», είπε. «Θα πρέπει να είμαστε φιλεύσπλαχνοι χωρίς να δημιουργούμε έναν παράγοντα έλξης, και ο μοναδικός τρόπος που γνωρίζουμε για το κάνουμε είναι να κλείσουμε τα σύνορα και να στείλουμε βοήθεια (στις χώρες αυτές), και όχι να αφήνουμε να έρχονται άνθρωποι που φέρνουν προβλήματα.»

Για υποχώρηση της Μερκελ κάνει λόγο ο διεθνής τύπος

Μπορεί μπροστά στις κάμερες να φάνηκε ότι οι δύο ηγέτες διαφωνούν, ωστόσο με αφορμή τη συνάντηση με τον Ορμπάν ο διεθνής τύπος ανέφερε ότι επί της ουσίας η Μέρκελ αναγκάστηκε να ενστερνιστεί την πολιτική του ούγγρου πρωθυπουργού που κάποτε καταδίκαζε.

«Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για μια επίσκεψη με την αίσθηση της νίκης καθώς οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής απέναντι στους πρόσφυγες φαίνεται να θριαμβεύουν στην Ευρώπη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πλέον είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει. Συνέβη κάτι πρωτοφανές: Η Άγγελα Μέρκελ ζήτησε να συναντηθεί με τον Βίκτορ Ορμπάν και όχι το αντίθετο», ανέφερε σε άρθρο της η ουγγρική εφημερίδα Magyar Idok που πρόσκειται στην κυβέρνηση.

«Ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση στην Ευρώπη», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «υποχώρηση» της Μέρκελ.

Μέρκελ και Ορμπάν εκπροσωπούσαν επί χρόνια αντίθετους πόλους αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη: Από τη μία η Γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε το 2015 τις πόρτες της χώρας της για να δεχθεί τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά να τους δεχθεί στο όνομα της υπεράσπισης των χριστιανικών αρχών της Ευρώπης.

Πλέον είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους στις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) μετά την πρώτη τους τετ α τετ συνάντηση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Ορμπάν κατήγγειλε «τον ηθικό ιμπεριαλισμό» της Μέρκελ, προτού αναχθεί στον πρωτεργάτη του κλεισίματος «του δρόμου των Βαλκανίων» που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφευγαν από την Ελλάδα για να πάνε στη δυτική Ευρώπη.

Σιγά σιγά ο Ορμπάν κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του στην ΕΕ, βοηθούμενος από την άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, όπως η Αυστρία ή η Ιταλία, αλλά και η άνοδός της σε άλλες, όπως η Γερμανία.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα δικαίωσε τον Ορμπάν, ο οποίος έκανε λόγο για την «τεράστια επιτυχία» των απόψεών του.

Η Ευρώπη συμφώνησε να ενισχύσει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορά της αλλά και σε τρόπους για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την ΕΕ, στη Βόρεια Αφρική.

Παράλληλα η Μέρκελ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εντελώς το σχέδιό της για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων μπροστά κυρίως στην αντίσταση από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό η Γερμανίδα καγκελάριος ήρθε σε συμβιβασμό με τη συντηρητική πτέρυγα του συνασπισμού της, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), και δέχθηκε να τοποθετούνται σε κέντρα τράνζιτ στα γερμανικά σύνορα όσοι πρόσφυγες έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια να απελαύνονται. Για να γίνει αυτό πρέπει να καταλήξει σε διμερείς συμφωνίες με πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία.

Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsce Zeitung διερωτάται για την αλλαγή στάσης της Μέρκελ. Η «καγκελάριος των προσφύγων» έχει γίνει αυτή του «φρουρίου» της Ευρώπης, εκτιμά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters