Δεξιό πρωθυπουργό επέλεξε ο Μακρόν
15/05/2017 16:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεξιό πρωθυπουργό επέλεξε ο Μακρόν

Ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε συντηρητικό πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να διευρύνει την πολιτική του απήχηση και να αποδυναμώσει τους αντιπάλους του πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Ο 46χρονος Εντουάρ Φιλίπ, βουλευτής και δήμαρχος της Χάβρης, προέρχεται από τη μετριοπαθή πτέρυγα του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων και θα αποτελεί το αντίβαρο σε πρώην βουλευτές των Σοσιαλιστών που έχουν προσχωρήσει στην Μακρόν.

Ο γενικός γραμματέας του Ελιζέ, Αλέξης Κολέρ, έκανε την ανακοίνωση από τα σκαλιά του προεδρικού Μεγάρου. Ο Μακρόν έχει δεσμευθεί να τερματίσει τον πολιτικό διαχωρισμό αριστεράς-δεξιάς που κυριάρχησε στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες και το νέο του κεντρώο κίνημα Republique en Marche (REM), ηλικίας μόλις ενός έτους, θα πρέπει να βρει μια ευρεία βάση στήριξης για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ο Φιλίπ είναι στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, ο οποίος ηγείται της μετριοπαθούς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών και δήλωσε ότι ευνοεί τη βοήθεια στον Μακρόν. Ο διορισμός του θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους βουλευτές από τους Ρεπουμπλικάνους. Από την άλλη πλευρά του πολιτικού χάσματος, η απόφαση του Μακρόν να μην τοποθετήσει έναν υποψήφιο του REM για να εναντιωθεί στον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς στην εκλογική του περιφέρεια δεσμεύει τον Βαλς και δυσκολεύει την αναδιάταξη της αριστεράς.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη γαλλική πολιτική ιστορία που ένας πρόεδρος διορίζει έναν πρωθυπουργό εκτός του "στρατοπέδου" του χωρίς να αναγκαστεί να το κάνει μετά από ήττα στις βουλευτικές εκλογές. Η ίδια η προεδρική νίκη του Μακρόν ήταν μια σεισμική μετατόπιση σε ένα πολιτικό τοπίο που κυριάρχησε εδώ και δεκαετίες με τα δύο παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς. Με τον διορισμό του Φιλίπ, ο Μακρόν παρέβλεψε ορισμένους πιστούς οπαδούς, όπως ο Ρισάρ Φεράντ, πρώην σοσιαλιστής που ήταν ο πρώτος που συμμετείχε στο κίνημα του Μακρόν πέρυσι και είναι γενικός γραμματέας του REM.

Ένας από τους στενούς βοηθούς του Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι αυτή ήταν μια σκληρή επιλογή που θα έπρεπε να γίνει στον εσωτερικό κύκλο του Μακρόν τώρα που κέρδισε τη μάχη για το Ελιζέ. "Στην κυβέρνηση, θα δείτε ότι θα αποχωρούν πολλοί από τον εσωτερικό κύκλο" δήλωσε ο δημοσιογράφος Κριστόφ Καστανέρ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μακρόν, στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του. "Ήμουν από τους πρώτους που είπα 'γιατί όχι ένας πρωθυπουργός από τη δεξιά'; Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε... Είναι δύσκολο... ειδικά για αυτούς που βρίσκονται πιο πολύ κοντά του", είπε.

Ο Φιλίπ ξεκίνησε την πολιτική του ζωή ως Σοσιαλιστής ακτιβιστής, που συνδέθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ ενώ ήταν φοιτητής, πριν στραφεί προς τη δεξιά. Είναι δικηγόρος, εργάστηκε ως διευθυντής δημόσιων υποθέσεων για την κρατική πυρηνική ομάδα Areva μεταξύ 2007 και 2010 και στη συνέχεια έγινε μέλος του κοινοβουλίου το 2012 και δήμαρχος της Χάβρης το 2014. Πέρυσι συμμετείχε στην ανεπιτυχή ομάδα της εκστρατείας του Ζιπέ στις εκλογές των Ρεπουμπλικανών και στη συνέχεια προσχώρησε στην προεδρική εκστρατεία του υποψηφίου του κόμματος Φρανσουά Φιγιόν. Ο Φιλίπ παραιτήθηκε από την ομάδα του Φιγιόν μετά το οικονομικό σκάνδαλο για τις αργομισθίες της οικογένειας του Φιγιόν που έπληξε την εκστρατεία του.

Ο Φιλίπ, όπως και ο Μακρόν, παρακολούθησε το σχολείο της ελίτ ENA και ο πολιτικός του ήρωας είναι ο Ροκάρ - ένα άλλο κοινό σημείο του με τον 39χρονο νέο πρόεδρο. Είναι γιος δασκάλων, του αρέσει η πυγμαχία και συλλέγει μανικετόκουμπα.

reuters.com