Δείπνο Ρέντσι - Ομπάμα με πολυποίκιλο "μενού"
18/10/2016 15:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δείπνο Ρέντσι - Ομπάμα με πολυποίκιλο "μενού"

ΗΠΑ και Ιταλία, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ασφάλεια, τη χρηματοδότηση, το κλίμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντά τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στον Λευκό Οίκο, σε μια συνάντηση όπου οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν θέματα σχετικά με το κλίμα, την εξωτερική πολιτική και της Δυτική απάντηση στην μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης. Η δεύτερη επίσκεψη του Ρέντσι στο Λευκό Οίκο έρχεται ενώ η ΗΠΑ και η Ιταλία έχουν σφυρηλατήσει μια σχέση συνεργασίας στην άμυνας, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η Ιταλία συμφώνησε νωρίτερα αυτό το χρόνο να επιτρέψει σε αμερικανικά drones να επιχειρούν έξω από την αεροπορική βάση της Ιταλίας, ως μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη και αλλού στη Βόρεια Αφρική.

Ο Ρέντσι έχει επίσης υποστηρίξει τη διεθνή ατζέντα του Ομπάμα για το κλίμα, μιλώντας σθεναρά υπέρ των συνομιλιών για το κλίμα στο Παρίσι που τελικά παρήγαγαν μια διεθνή συμφωνία- ορόσημο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος. Η επίσκεψη επίσης θα περιλαμβάνει επίσημο δείπνο του Λευκού Οίκου, με τον Ρέντσι και την σύζυγό του. Η εκδήλωση θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το τελευταίο επίσημο δείπνο του Ομπάμα πριν από την αποχώρησή του τον Ιανουάριο.

"Πολλά από τα θέματα για τα οποία έχουμε περάσει πολύ χρόνο συζητώντας εδώ, όσον αφορά τη διεθνή κοινότητα, είναι θέματα για τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ωφελούνται σημαντικά από την υποστήριξη και τη φιλία της Ιταλίας. Και η διοργάνωση μιας τελετουργικής εκδήλωσης αύριο όπως και η επίσημη επίσκεψη και το επίσημο δείπνο για να τιμήσουμε αυτή την εταιρική σχέση, τη φιλία και τη συμμαχία είναι κάτι που ο πρόεδρος θεωρεί σημαντικό πριν από τη λήξη της θητείας του" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση Ομπάμα υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Ρέντσι, του 41χρονου πρωθυπουργού ο οποίος ήρθε στην εξουσία πριν από δύο χρόνια με την υπόσχεση να "καθαρίσει" την παλιά ιταλική πολιτική τάξη, η οποία δεν κατάφερε να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση στην κρίση της ευρωζώνης. Ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, ο οποίος είναι αρχηγός του κεντροαριστερού κόμματος της Ιταλίας, σύντομα αναδείχθηκε ως ο πιο σημαντικός από μια νέα κατηγορία ευρωπαίων ηγετών που υποστηρίζουν την μείωση της λιτότητας. Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε έντονα την αντίσταση του Ρέντσι στις περικοπές που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον προϋπολογισμό και τις αυξήσεις φόρων.

Ωστόσο, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Ρέντσι δεν κατάφεραν να επιστρέψουν τη χώρα στην ανάπτυξη και κατά συνέπεια η δημοτικότητά του έχει πέσει σημαντικά. Ως εκ τούτου, το λαμπρό δείπνο στον Λευκό Οίκο έρχεται σε μια ευνοϊκή στιγμή για τον νέο πρωθυπουργό. Ειδικότερα, ο Ρέντσι κινδυνεύει να χάσει ένα δημοψήφισμα το Δεκέμβριο, στο οποίο ζητά μία βασική συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο την αναμόρφωση του κοινοβουλίου της Ιταλίας. Έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί εάν οι Ιταλοί απορρίψουν το δημοψήφισμα, οδηγώντας ενδεχομένως την Ιταλία σε πολιτικό χάος.

Το δείπνο της Τρίτης θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ρέντσι να κερδίσει πολιτικά σημεία στο εσωτερικό. Ο Ρομπέρτο Μπενίνι, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός που στηρίζει το δημοψήφισμα του Ρέντσι, θα είναι καλεσμένος. Ο επικεφαλής του οργανισμού καταπολέμησης της διαφθοράς της Ιταλίας είναι επίσης καλεσμένος, ως μια αναφορά στις προσπάθειες του Ρέντσι να παρουσιάσει ότι η κυβέρνησή του ότι είχε μια καθαρή ρήξη με την επίσημη διαφθορά που "βασιλεύει" επί χρόνια στην ιταλική πολιτική σκηνή.

Ένας άλλος καλεσμένος θα είναι ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, του μικρού ιταλικού νησιού που είναι ο προορισμός των Αφρικανών μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία. Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης της μετανάστευσης στην Ευρώπη, καθώς περίπου 430.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην χώρα από τη θάλασσα από τον Ιανουάριο του 2014, κάτι που ασκεί μια σημαντική πολιτική κι οικονομική πίεση στην κυβέρνηση Ρέντσι.

wsj.com