Βυθίζεται η δημοτικότητα της Μέρκελ
06/08/2016 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βυθίζεται η δημοτικότητα της Μέρκελ

Κατακόρυφη πτώση σημείωσε η δημοτικότητα της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των θανατηφόρων επιθέσεων τον περασμένο μήνα στη Γερμανία, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση που τονίζει την δημόσια ανησυχία για την άφιξη πάνω από ένα εκατομμύριο μεταναστών από την αρχή του περασμένου έτους. Η υποστήριξη στη Μέρκελ μειώθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, στο 47%, κατά την έναρξη του Αυγούστου σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο, όταν η στήριξη μειώθηκε στο 46%, λίγο μετά την είδηση για τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σχεδόν όλοι οι ύποπτοι για τις επιθέσεις και τις κλοπές εκείνο το βράδυ ήταν μετανάστες και αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Τα ποσοστά στη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα απείχαν επίσης πολύ από το 75% της δημόσιας στήριξης που είχε η Μέρκελ τον Απρίλιο του 2015. Αντίθετα, η υποστήριξη σε έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές της, το σύμμαχο βαυαρικό κόμμα και ο κυβερνήτης του κρατιδίου Χορστ Σεεχόφερ, αυξήθηκε στο 44% τον Αύγουστο από 33% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η έρευνα διεξήχθη σε 1.003 ανθρώπους στις 1 και 2 Αυγούστου, λίγο μετά από μια σειρά επιθέσεων στη νότια Γερμανία, που περιελάμβαναν και τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις από αιτούντες άσυλο σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η υποστήριξη στη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ έλαβε επίσης σοβαρό πλήγμα, με εκείνους που δηλώνουν ότι είναι δυσαρεστημένοι με την πορεία της να αυξάνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 65%, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση για το θέμα αυτό που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο. Το ποσοστό εκείνων που στηρίζουν την πολιτική της έπεσε στο 34% τον Αύγουστο, από 42% προηγουμένως.

wsj.com