Brexit: Παράταση για άρση του αδιεξόδου εξετάζει η Μέι
18/10/2018 13:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Brexit: Παράταση για άρση του αδιεξόδου εξετάζει η Μέι

Ο βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση για το κόστος της παράτασης της μεταβατικής περιόδου του Brexit αφού η κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την πρόταση των Βρυξελλών για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ενωση.

Ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η παράταση θα κοστίσει στην Βρετανία περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια στερλίνες σε πληρωμές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να παραμείνει στο μπλοκ της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης για έναν ακόμη χρόνο.

«Είναι ακριβώς ένα από τα πράγματα που πρέπει να διευκρινισθούν και να αντιμετωπισθούν, εάν θεωρήσουμε, και η ΕΕ θεωρήσει, ότι είναι η σωστή προσέγγιση», πρόσθεσε.

Ο Λίντινγκτον τόνισε ότι οποιαδήποτε παράταση θα διαρκέσει «λίγους μήνες».

Νωρίτερα, από ευρωπαϊκές πηγές έγινε γνωστό ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι ανοικτή στην ιδέα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου «για λίγους μήνες» για να δώσει χρόνο για περισσότερες εμπορικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η κα. Μέι δήλωσε ότι «είναι έτοιμη να εξετάσει» μία μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο με την ελπίδα της άρσης του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσαν ότι η παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες χωρίς να έχει λόγο επ' αυτών δεν έχει αποκλεισθεί.

Μία τέτοια κίνηση θα δώσει στο Λονδίνο χρόνο για την επίλυση του θέματος των ιρλανδικών συνόρων, αναμένεται όμως να προκαλέσει την οργή της πτέρυγας των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit στις τάξεις των Τόρις.

Λιγότερο από έξι μήνες πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις αφορά τον επονομαζόμενο «backstop», ένα πλαίσιο εγγυήσεων που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει επαναφορά ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, που θα αποτελούσε απειλή για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998, αν το πλαίσιο της μελλοντικής εμπορικής σχέσης δεν εφαρμοσθεί εγκαίρως.

Η παράταση της μεταβατικής περιόδου μπορεί να σημαίνει ότι, εάν το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης δεν είναι έτοιμο, το «backstop», μέχρι στιγμής μη αποδεκτό από την βρετανική πλευρά, δεν θα χρειασθεί να εφαρμοσθεί. Αλλά ακόμη και μία χρονική παράταση δεν εγγυάται ότι το Λονδίνο θα απαλλαγεί από την επιμονή των Βρυξελλών για την εφαρμογή του «backstop», ώστε να διασφαλισθεί μία συμφωνία, σχολιάζει το Reuters.

«Μία άλλη ιδέα που εμφανίσθηκε, και είναι μία ιδέα στο στάδιο αυτό, είναι να δημιουργηθεί μία επιλογή για την παράταση της περιόδου εφαρμογής για λίγους μήνες , και θα είναι μόνο για λίγους μήνες», δήλωσε η Τερέζα Μέι στους δημοσιογράφους σήμερα, δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

«Αλλά το θέμα είναι ότι αυτό δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί διότι εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε στο πλαίσιο της μελλοντικής μας σχέσης έτοιμη προς εφαρμογήν στο τέλος του Δεκεμβρίου 2020», πρόσθεσε.

Απελπισία!

Ωστόσο, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις οδήγησε πολλούς υποστηρικτές του Brexit, αλλά και επικριτές της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την έκβαση μίας εξόδου που οι ηγήτορες της καμπάνιας υπέρ του Brexit είχαν πει ότι θα είναι η ευκολότερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ.

Η ίδια η ιδέα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου έχει ήδη εξοργίσει όσους θεωρούν ότι η Βρετανία έχει ήδη παραχωρήσει πάρα πολλά στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Άλλοι φοβούνται μήπως η Μέι οδηγεί την χώρα προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Χάνει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων όλων των αποχρώσεων. Ανθρωποι που την έχουν υποστηρίξει σε όλη την διαδικασία βρίσκονται κοντά στην απελπισία λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση», δήλωσε ο βουλευτής των Τόρις Νικ Μπόουλς, επικριτής της Μέι , ο οποίος κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος υποστήριξε την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τώρα θέλει την παραμονή στην ενιαία αγορά σε προσωρινή βάση.

«Είναι πραγματικά μία άπελπις ύστατη κίνηση», είπε.

Για πολλούς που έκαναν εκστρατεία υπέρ της εξόδου, η ιδέα να συνεχίσει η Βρετανία να πληρώνει και μετά την αποχώρησή της τον προσεχή Μάρτιο αποτελεί κατάρα.

«Δεν μπορούμε να βρούμε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε την ίδια την συνοριοφυλακή μας σωστά, δεν μπορούμε να βρούμε τα 2 δισεκατομμύρια λίρες για το ετοιμόρροπο Universal Credit, αλλά μυστηριωδώς μπορούμε να βρούμε δισεκατομμύρια για να πληρώσουμε την ΕΕ για έναν ακόμη άχρηστο χρόνο. Αυτό είναι σοβαρό», δήλωσε η συντηρητική βουλευτής Ναντίν Ντόρις.

«Η κα. Μέι παίζει με τη φωτιά» σχολίασε η βρετανική εφημερίδα Sun για την προοπτική της παράτασης, την οποία χαρακτηρίζει «νέα συνθηκολόγηση».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - AFP