Βρετανία-EE «τα βρίσκουν» στον λογαριασμό του Brexit
29/11/2017 09:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρετανία-EE «τα βρίσκουν» στον λογαριασμό του Brexit

Η Βρετανία προσφέρθηκε να πληρώσει πολλά από όσα ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διευθετήσει τον "λογαριασμό του διαζυγίου" του Brexit, φέρνοντας τις δύο πλευρές κοντά σε συμφωνία και καταρρίπτοντας ένα βασικό εμπόδιο στην έναρξη των συνομιλιών για μια μελλοντική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, ανέφεραν πηγές της ΕΕ.

Η προσφορά, την οποία οι βρετανικές εφημερίδες εκτιμούν στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ικανοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών αιτημάτων της ΕΕ, μεταξύ άλλων και το αίτημα το Λονδίνο να καταβάλλει μερίδιο των δαπανών της ΕΕ μετά το Brexit για τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί, πριν η Βρετανία αποχωρήσει τον Μάρτιο του 2019, για τις συντάξεις προσωπικού της ΕΕ για τις επόμενες δεκαετίες. Ένας βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι "δεν αναγνωρίζουν" αυτόν τον απολογισμό των συνομιλιών που προηγήθηκαν της επίσκεψης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες την προσεχή Δευτέρα.

Οι υπάλληλοι της ΕΕ που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις υπογράμμισαν ότι οι εργασίες συνεχίζονται ενόψει των συνομιλιών της Μέι με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον κύριο διαπραγματευτή του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Ωστόσο, οι διπλωμάτες της ΕΕ που ενημερώθηκαν σχετικά με την πρόοδο δήλωσαν ότι η βρετανική προσφορά ήταν πολλά υποσχόμενη και ότι, όσον αφορά τον οικονομικό διακανονισμό, οι δύο πλευρές ήταν, όπως είπε, "κοντά σε μια συμφωνία".

Παρόλα αυτά, άλλοι προειδοποίησαν ότι η Βρετανία δεν είχε ακόμη κάνει μια πλήρως δεσμευμένη προσφορά και ότι αυτή η ουσιαστική συμφωνία από τα άλλα 27 κράτη-μέλη δεν μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη.

Η ΕΕ όρισε την προϋπόθεση της "σημαντικής προόδου" σε τρία βασικά στοιχεία μιας συνθήκης απόσυρσης προτού προσχωρήσει στο αίτημα του Λονδίνου για διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών κατά την οποία θα μπορούσε να διατηρήσει τις δραστηριότητές της μετά το Brexit για 16 μήνες. Ορίστηκε προθεσμία τη Δευτέρα για να σημειωθεί πρόοδος, εάν οι ηγέτες της ΕΕ δώσουν το πράσινο φως στη σύνοδο κορυφής στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία, οι διαπραγματευτές της ΕΕ εξακολουθούν να πιέζουν τη Βρετανία να δεχθεί ότι οι ευρωπαίοι δικαστές θα πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο για την επιβολή αυτών των δικαιωμάτων.

Το ιρλανδικό πρόβλημα

Εάν ο χρηματοοικονομικός συμβιβασμός, τον οποίο πολλοί βρετανοί επιχειρηματίες έχουν υποστηρίξει ότι η Μέι θα πρέπει να κάνει προκειμένου να αποφευχθεί η αποδιοργάνωση από την αποχώρηση από την ενιαία αγορά, είναι μάλλον δεδομένος, το πιο ακανθώδες ζήτημα παραμένουν τα ιρλανδικά σύνορα. "Η Ιρλανδία παραμένει το πιο δύσκολο ζήτημα", δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, αφού ο ιρλανδός Πρωθυπουργός Λίο Βαραντκάρ απέφυγε τις πρόωρες εκλογές όταν παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την Τρίτη.

Η Βρετανία δεν έχει ακόμη ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένων των Ιρλανδών - αποσαφηνίζοντας πώς θα αποφύγει τα "σκληρά σύνορα" με τελωνειακούς σταθμούς στην ξηρά μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και ΕΕ. Πολλοί φοβούνται ότι θα διαταράξουν την εύθραυστη ειρήνη στη βρετανική επαρχία.

Όσον αφορά τον λογαριασμό του Brexit, ο Γιούνκερ εκτιμά ότι η Βρετανία θα χρωστάει περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με την Μέι για να συμφωνήσουν σε αυτά τα στοιχεία, ώστε να την βοηθήσουν να κερδίσει υποστήριξη από τους σκληρούς υποστηρικτές του Brexit, που στο παρελθόν επέμεναν ότι η Βρετανία δεν οφείλει τίποτα στις Βρυξέλλες.

Οι βρετανικοί Financial Times ανέφεραν ότι το Λονδίνο συμφώνησε να αναλάβει υποχρεώσεις ύψους μέχρι 100 δισ. ευρώ, αλλά ότι οι καθαρές πληρωμές για πολλές δεκαετίες θα μπορούσαν να μειωθούν σε λιγότερο από το ήμισυ αυτού του ποσού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει. Το υπουργείο Brexit της Βρετανίας δήλωσε ότι οι "εντατικές συνομιλίες" συνεχίζονται και οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να "αξιοποιήσουν την πρόσφατη δυναμική στις συνομιλίες" για να τις οδηγήσουν στο επόμενο στάδιο.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο περίπου 1% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές έλαβαν τις αναφορές ως ένδειξη ότι ο κίνδυνος της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, κάτι που θεωρείται ευρέως επιβλαβές για την οικονομία, είχε μειωθεί.

reuters.com