Βραζιλία: Σε δίκη παραπέμπεται η Ρούσεφ
10/08/2016 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βραζιλία: Σε δίκη παραπέμπεται η Ρούσεφ

Την παραπομπή σε δίκη της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ ψήφισε τις πρώτες πρωινές ώρες η Γερουσία της Βραζιλίας, για παραποίηση του προϋπολογισμού. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 59 ψήφων υπέρ έναντι 21 κατά, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση. Η τελική ετυμηγορία αναμένεται στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Ρούσεφ βρίσκεται ήδη σε διαθεσιμότητα και σε περίπτωση που κριθεί ένοχη θα αποπεμφθεί οριστικά από την προεδρία. Αυτό σημαίνει την αποχώρηση του Κόμματος των Εργατών από την εξουσία μετά από 13 χρόνια στην ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας στη Λατινική Αμερική. Την θέση της θα αναλάβει ο υπηρεσιακός διάδοχό της, ο κεντροδεξιός πρώην αντιπρόεδρος Μικέλ Τέμερ, μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία της το 2018. Το γεγονός έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τους επενδυτές, καθώς ο Τεμέρ θεωρείται πιο φιλικός στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αγορά του Σάο Πάολο να έχει ανέβει πάνω από 30% από τον Ιανουάριο.

Η Ρούσεφ κατηγορείται ότι το 2014, έτος εκλογών, δανείστηκε παράνομα χρήματα από κρατικές τράπεζες προκειμένου να κρύψει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Η ίδια υποστηρίζει ότι δανεισμός από κρατικά ιδρύματα είναι κοινή πρακτική επί δεκαετίες στη Βραζιλία και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς προκατόχους της.

theguardian.com