Βραζιλία: Πολιτική κρίση εν όψει- Παραπέμπεται η Ρούσεφ
12/04/2016 11:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βραζιλία: Πολιτική κρίση εν όψει- Παραπέμπεται η Ρούσεφ

Την παραπομπή της Προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ενέκρινε μια επιτροπή του Κογκρέσου τη Δευτέρα, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανόν δραματικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν στην ανατροπή της τις επόμενες ημέρες. Το Κογκρέσο αποφάσισε 38 έναντι 27 ψήφων, σε μια ιδιαίτερα έντονη συνεδρίαση που προβλήθηκε από την τηλεόραση. Η επιτροπή ανέλαβε να ερευνήσει τις κατηγορίες εναντίον της Ρούσεφ και να αποφασίσει αν δικαιολογεί την σύσταση πρότασης μομφής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την κάτω βουλή του Εθνικού Κογκρέσου.

Οι υποστηρικτές της Ρούσεφ αναμένουν τώρα την ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, όπου ελπίζουν να αποτρέψουν τα δύο τρίτα των 513 βουλευτών από το να ψηφίσουν την μομφή.

Η ψηφοφορία, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο, οδηγεί σε ένα νέο ρευστό τοπίο για την πολιτική σκηνή της Βραζιλίας. Εάν η μομφή εγκριθεί στην κάτω βουλή, το θέμα τότε θα περάσει στην Γερουσία, η οποία θα αποφασίσει εάν θα δικαστεί η Ρούσεφ. Εάν η Γερουσία επιλέξει να προχωρήσει, η Ρούσεφ στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο, Μικέλ Τεμέρ.

Η Ρούσεφ και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι η διαδικασία μομφής ισοδυναμεί με πραξικόπημα. Ανίκανοι να ζητήσουν την αποχώρησή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά, οι αντίπαλοι της προσπαθούν να την κατηγορήσουν για κάποιους δημοσιονομικούς χειρισμούς που αφορούν τη χρήση των κεφαλαίων από κρατικές τράπεζες για να καλύψει τα κενά του προϋπολογισμού, υποστηρίζουν. (Να σημειωθεί ότι η Ρούσεφ είναι μία σπάνια περίπτωση για τις πολιτικές προσωπικότητες στη Βραζιλία που δεν έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για παράνομο προσωπικό πλουτισμό). "Η Ιστορία δεν συγχωρεί τις πράξεις βίας κατά των δημοκρατιών", δήλωσε ο Χοσέ Εντουάρντο Καρντόζο, δικηγόρος της Ρούσεφ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση για παραπομπή ως "το πραξικόπημα του 2016".

Η έκβαση της ψηφοφορίας στην Κάτω Βουλή παραμένει αμφίβολη. Νέες ανατροπές προκύπτουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένου ενός αιτήματος από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, να εξετάσει το Κογκρέσο επίσης και μια αναφορά για παραπομπή σε δίκη του Τεμέρ, Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Μια ηχογραφημένη συνομιλία 15 λεπτών του Τεμέρ, η οποία πιθανόν να δημοσιοποιηθεί μετά από την ψηφοφορία στην κάτω βουλή, αιφνιδίασε το πολιτικό κατεστημένο της Βραζιλίας, τη Δευτέρα. Στην ηχογράφηση ο Τεμέρ ζητά θριαμβευτικά μια κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας".

Το γραφείο του Τεμέρ δήλωσε ότι η καταγραφή, η οποία στάλθηκε στους βουλευτές από το κεντρώο Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος στο οποίο ανήκει, είχε κυκλοφορήσει από ατύχημα. Το γραφείο της Ρούσεφ εκμεταλλεύθηκε άμεσα την ηχογράφηση, χαρακτηρίζοντάς την ως μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. "Η μάσκα του συνωμότη έπεσε" δήλωσε ο Ρικάρντο Μπερζοΐνι, σύμβουλος της Ρούσεφ.

Η δημοτικότητα της Ρούσεφ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η Βραζιλία υπομένει τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Επιπλέον, ο δημόσιος σκεπτικισμός αφθονεί σε σχέση με τους πολιτικούς ηγέτες που επιδιώκουν να την αντικαταστήσουν, αντανακλώντας την ευρεία απέχθεια για την πολιτική τάξη της Βραζιλίας, η οποία εμπλέκεται διαρκώς σε σκάνδαλα. Η υποστήριξη πάντως για την παραπομπή της Ρούσεφ έπεσε στο 61 τοις εκατό σε μια νέα δημοσκόπηση της Datafolha. Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη στις 7 και 8 Απριλίου με συνεντεύξεις σε 2.779 άτομα, είχε ένα περιθώριο σφάλματος δειγματοληψίας συν ή πλην δύο ποσοστιαίες μονάδες. Μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα, η Datafolha διαπίστωσε ότι 68 τοις εκατό των Βραζιλιάνων ήταν υπέρ της παραπομπής.

Πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρώην πρόεδρος και ιδρυτής του Κόμματος των Εργαζομένων, ξεκίνησε μια φρενήρη προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη βουλευτών για την Ρούσεφ.

nytimes.com