Βραζιλία: Η Ντίλμα Ρούσεφ έχασε τον βασικότερο εταίρο της στον συνασπισμό - Τι θα γίνει
30/03/2016 09:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βραζιλία: Η Ντίλμα Ρούσεφ έχασε τον βασικότερο εταίρο της στον συνασπισμό - Τι θα γίνει

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Βραζιλίας έχασε τον βασικό πολιτικό σύμμαχό του, το Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος (PMDB), σε μια χρονική στιγμή που δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για την Πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ. Η απόφαση του PMDB να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μομφής για τη Ρούσεφ από την κάτω βουλή, όπου το κόμμα έχει τις περισσότερες έδρες.

Η διαδικασία μομφής εναντίον της Ρούσεφ, η οποία κατηγορείται για παραβίαση του νόμου δημοσιονομικής ευθύνης της χώρας, επαναλήφθηκε την εβδομάδα της 21ης Μαρτίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε σχετικά με την ορθή διαδικασία αποπομπής της προέδρου. Αυτό το μήνα, η κάτω βουλή, η Βουλή των Αντιπροσώπων, σχημάτισε μια ειδική επιτροπή επιφορτισμένη με την παροχή σύστασης μέχρι τις 14 Απριλίου για το αν θα προχωρήσει με την μομφή. Το θέμα θα πάει σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, ανεξάρτητα από το τι θα συστήσει η Επιτροπή, αλλά η απόφαση της Επιτροπής θα μπορούσε να είναι ένας δείκτης για το πώς θα ψηφίσει η Κάτω Βουλή στο σύνολό της. Και σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα Valor, τουλάχιστον 32 από τα 65 μέλη της ειδικής επιτροπής υποστηρίζουν την μομφή, ενώ από τα τέσσερα αναποφάσιστα μέλη, τουλάχιστον τρία τείνουν να ψηφίσουν υπέρ της αντιπολίτευσης.

Οι διαδικασίες στην κάτω βουλή υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθούν πριν από το Μάιο. Για να φτάσουν οι διαδικασίες στη Γερουσία, τουλάχιστον τα δύο τρίτα της Βουλής των Αντιπροσώπων (342 από τους 513 βουλευτές) πρέπει να εγκρίνουν τη μομφή. Η Ρούσεφ, στη συνέχεια, θα πρέπει να παραιτηθεί μέσα σε 180 ημέρες, ενώ η Γερουσία θα αξιολογεί την μομφή, αν και η Γερουσία μπορεί να χρειαστεί λιγότερο χρόνο, αποφασίζοντας ως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

Η αποχώρηση του PMDB θα μπορούσε να επηρεάσει τα άλλα πολιτικά κόμματα που απαρτίζουν τη βάση της Ρούσεφ, να αποχωρήσουν από τον κυβερνώντα συνασπισμό και να ψηφίσουν την έγκριση μομφής. Το Προοδευτικό Κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα της Δημοκρατίας θα συναντηθούν τις προσεχείς ημέρες για να αποφασίσουν αν θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Μαζί, τα κόμματα έχουν 121 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ το PMDB έχει 69 έδρες.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Μεντόνσα Φίλο, αυτές οι ψήφοι σε συνδυασμό με τις ψήφους από πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλων διαφωνούντων του κυβερνώντος συνασπισμού θα μπορούσε να φθάσουν τις 350, το οποίο θα είναι αρκετό για να εγκριθεί η μομφή. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι εξακολουθεί να έχει περίπου 190 ψήφους, ωστόσο, αρκετές για να εμποδίσει τη διαδικασία. Υπάρχουν ακόμα πολλοί αναποφάσιστοι βουλευτές, ίσως περισσότεροι από 100, οι οποίοι θα ψηφίσουν με βάση το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα πολιτικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η απόφαση του PMDB είναι επίσης σημαντική διότι ο πρόεδρος του κόμματος, Μικέλ Τεμέρ, είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ρούσεφ. Αν η Ρούσεφ κατηγορηθεί, ο Τεμέρ θα αναλάβει την προεδρία. Το PMDB τότε θα έχει κάποια επιρροή για να διαπραγματευτεί για την υποστήριξη των κομμάτων από την πολιτική βάση της Ρούσεφ, καθώς και την αντιπολίτευση. Ο Τεμέρ έχει ήδη συναντηθεί με πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βραζιλίας Αέσιο Νέβες, σε περίπτωση που αναλάβει την προεδρία.

Αλλά το PMDB δεν έφτασε εύκολα σε συναίνεση για να φύγει από την κυβέρνηση. Εξακολουθούν να υπάρχουν βουλευτές από τις πολιτείες Αλαγόας και Αμαζόνας, όπως ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάν Καλέιρος, οι οποίοι υποστηρίζουν την πολιτική του συνασπισμού της Ρούσεφ στο Κογκρέσο. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποτρέψει κάποια μέλη του PMDB να καταψηφίσουν τη μομφή. Επίσης, οι έρευνες της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας έχουν δείξει ότι πολλά μέλη του PMDB είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο διαφθοράς της Petrobras -ενδεχομένως και ο ίδιος ο Τεμέρ. Παρόλα αυτά, η απόφαση του PMDB να αποχωρήσει από τον κυβερνώντα συνασπισμό αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας να εγκριθεί η πρόταση μομφής ενάντια στη Ρούσεφ μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου. Μέχρι τότε, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση θα μάχονται για την υποστήριξη των αναποφάσιστων στο Κογκρέσο.

stratfor.com