Βραζιλία: Ανησυχία για το μέλλον από την αποπομπή της Ρούσεφ
12/05/2016 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βραζιλία: Ανησυχία για το μέλλον από την αποπομπή της Ρούσεφ

Η Γερουσία της Βραζιλίας αποφάσισε να αποπέμψει την Πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ και να την παραπέμψει σε δίκη, εκτοπίζοντας μια βαθιά αντιλαϊκή ηγέτιδα η οποία κατέληξε να ενσαρκώνει την ευρεία δημόσια οργή για τη διαφθορά του συστήματος και την κακοποιημένη οικονομία. Με ψήφους 55 υπέρ-22 κατά, οι βουλευτές αποδέχθηκαν τις κατηγορίες εναντίον της Ρούσεφ, κατηγορώντας τη για δανεισμό από κρατικές τράπεζες για να συγκαλύψει το διαφαινόμενο έλλειμμα, με σκοπό την εξασφάλιση της επανεκλογής της πριν από δύο χρόνια.

"Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε αυτά τα εγκλήματα και έτσι ψηφίσαμε υπέρ της αποπομπής" δήλωσε ο Αλβαρο Ντίας, γερουσιαστής από το Κόμμα των Πρασίνων, λίγο πριν από την ψηφοφορία. "Έχοντας δεχτεί επίθεση από την ανικανότητα και τις αδικίες, οι Βραζιλιάνοι περιμένουν τιμωρία". Κατά τη διάρκεια της δίκης της, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έξι μήνες, η Ρούσεφ θα αντικατασταθεί από τον κάποτε σύμμαχό της και Αντιπρόεδρο Μικέλ Τεμέρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για παραβίαση των ορίων χρηματοδότησης της εκστρατείας του και θα είναι τώρα υπό τεράστια πίεση για να ανακόψει τη χειρότερη οικονομική κρίση της Βραζιλίας εδώ και δεκαετίες.

Περιγράφοντας την προσπάθεια καθαίρεσής της ως πραξικόπημα, η Ρούσεφ, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, έχει επανειλημμένα απορρίψει εκκλήσεις να παραιτηθεί, υποσχόμενη να συνεχίσει τον αγώνα της για να μείνει στο τιμόνι της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής. Αλλά με δεδομένο το περιθώριο νίκης της αντιπολίτευσης εναντίον της την Πέμπτη, οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει τη δίκη και να τελειώσει τα υπόλοιπα δυόμισι χρόνια της τελικής θητείας της. "Λαμβάνοντας υπόψη την πόλωση στη Βραζιλία, αν η Ρούσεφ επιμείνει θα παρατείνει την αγωνία για τη χώρα", δήλωσε ο Μαόυρο Γκιλέν, καθηγητής διεθνούς μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια . "Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει για τη χώρα της είναι να μην επιμείνει στις προσπάθειές της και να κάνει στην άκρη".

Μήνες άσχημων αλληλοκατηγοριών, μυστικών ελιγμών και νομικών προσφυγών έχουν διχάσει ένα έθνος που ήδη έχει πληγεί από τον πληθωρισμό, την απραγία της κυβέρνησης και ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκάλυψε το βαθύτατα προβληματικό πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας. Αν και αναμενόταν ευρέως, το θέαμα της δίκης της Ρούσεφ αποτελεί ορόσημο στην πάλη για την εξουσία της Βραζιλίας, η οποία γνώρισε μια σπάνια περίοδο σταθερότητας κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, καθώς ενίσχυσε την οικονομία της και αύξησε τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή.

Τώρα, αυτά τα κέρδη αναιρούνται, με τα εκατομμύρια των εργατικής τάξης των Βραζιλιάνων να βυθίζονται στη φτώχεια, καθώς η χώρα υπομένει το δεύτερο έτος ύφεσης.

Τα οικονομικά δεινά της χώρας δεν είναι απλά ένα αποτέλεσμα της πτώσης των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και η σόγια. Υπάρχει, επίσης, ευθύνη και στο εσωτερικό, λένε οι οικονομολόγοι, εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών και τεράστιων σκανδάλων. Πολλοί ψηφοφόροι κατηγορούν τη Ρούσεφ και το κόμμα της, το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων.

Η έντονη πολιτική διαμάχη μεταξύ των ηγετών της Βραζιλίας που μαστίζονται από σκάνδαλα έρχεται μία στιγμή που η χώρα προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του ιού Ζήκα και λίγους μήνες πριν από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

" Αυτή είναι η χειρότερη κρίση στην ιστορία μας, με το συνδυασμό της οικονομικής καταστροφής, της αναξιόπιστης πολιτικής και της παραβίασης στα χαμηλότερα ηθικά πρότυπα" σχολιάζει ο Μπόρις Φάουστο, βραζιλιάνος ιστορικός, συνοψίζοντας το ζοφερό κλίμα της χώρας. Η 68χρονη Ρούσεφ είναι ο δεύτερος πρόεδρος της Βραζιλίας που αντιμετωπίζει μομφή μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στα μέσα της δεκαετίας του 1980 έπειτα από μια μακρά δικτατορία. Το 1992, ο Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο παραιτήθηκε πριν η Γερουσία τον δικάσει με την κατηγορία της διαφθοράς.

Σε σύγκριση με την έντονη συζήτηση για την τύχη της Ρούσεφ στην κάτω βουλή του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, η ολοήμερη διαδικασία στη Γερουσία την Τετάρτη ήταν υποτονική. Καθ 'όλη την ημέρα, τα κυματοειδή μεταλλικά περιβλήματα που είχε στηθεί έξω από το Κογκρέσο για να περιορίσουν τους διαδηλωτές παρέμειναν ως επί το πλείστον άδεια, μια έντονη αντίθεση με τις χιλιάδες των ανθρώπων που συνέρρεαν στην πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα για να εκφράσουν την υποστήριξη ή την αντίθεσή τους κατά την ψηφοφορία μομφής στην κάτω Βουλή.

Η Ρούσεφ είναι μία πρώην αντισυμβατική μαρξίστρια και οικονομολόγος, η οποία δούλεψε χρόνια στον κρατικό τομέα της ενέργειας. Δεν είχε αναλάβει κάποιο αιρετό αξίωμα μέχρι που ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στον οποίο είχε απαγορευθεί από το σύνταγμα να είναι υποψήφιος για μια τρίτη συνεχόμενη θητεία, την επέλεξε για διάδοχό του. Το 2010 κέρδισε επιδέξια και κατά τη διάρκεια της θητείας της συνέχισε σε μεγάλο βαθμό τα γενναιόδωρα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που έδωσαν στον ντα Σίλβα απαρέγκλιτη αφοσίωση από τους φτωχότερους πολίτες της χώρας.

Όμως, καθώς η οικονομία κατέρρεε και τα σκάνδαλα συγκλόνιζαν το πολιτικό κατεστημένο, η δημοτικότητα της Ρούσεφ βυθίστηκε, δίνοντας στους αντιπάλους της στο Κογκρέσο ένα άνοιγμα για να ζητήσουν την αποπομπή της. Η πρόσφατη αποστασία του Τεμέρ σφράγισε τη μοίρα της, παρέχοντας στους αντιπάλους της στην κάτω Βουλή το κρίσιμο μπλοκ των ψήφων που απαιτούνται για να προωθηθεί η μομφή.

Αλλά ο Τεμέρ φαίνεται να είναι ακόμη λιγότερο δημοφιλής από την Ρούσεφ, με μια πρόσφατη δημοσκόπηση να δείχνει ότι μόνο το 2 τοις εκατό των Βραζιλιάνων θα τον ψηφίσουν. Επίσης, αντιμετωπίζει προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Ένα εκλογικό δικαστήριο τον διέταξε αυτό το μήνα να πληρώσει ένα πρόστιμο για την παραβίαση των ορίων χρηματοδότησης της εκστρατείας του. Η απόφαση θα μπορούσε να τον εμποδίσει από το να είναι υποψήφιος για αιρετό αξίωμα για οκτώ χρόνια, δημιουργώντας μια ασυνήθιστη κατάσταση κατά την οποία ένας πολιτικός που αποκλείστηκε από την προεκλογική εκστρατεία θα καταλήξει να είναι επικεφαλής της χώρας.

Η ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία μπορεί να απαιτήσει την υιοθέτηση αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας, είναι μόνο μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο 75χρονος Τεμέρ. Οι επικριτές του έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία για μερικούς από τους κορυφαίους συμβούλους του, αρκετοί από τους οποίους είναι υπό έρευνα. Πολλοί ηγέτες των επιχειρήσεων και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι ο Τεμέρ θα κερδίσει την υποστήριξη του Κογκρέσου για αλλαγές, όπως η μείωση των κρατικών συντάξεων, η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και η τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

nytimes.com