Φωτο: liverpoolecho.co.uk
Φωτο: liverpoolecho.co.uk
26/12/2018 12:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Boxing day στα χαρακώματα

Βρισκόμαστε 104 χρόνια πριν, στο 1914: η δολοφονία του διαδόχου της Αυστρίας στο Σεράγεβο γίνεται η αφορμή για την αρχή του «Μεγάλου Πολέμου» που αργότερα βαφτίστηκε Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Τα Χριστούγεννα του 1914, οι στρατιώτες αγνοούν τις επιθυμίες των πολιτικών αλλά και τις διαταγές των διοικητών κάνοντας ανακωχή. Ο πόλεμος είχε ξεκινήσει μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα και οι νεκροί ήταν ήδη δεκαδες χιλιάδες.

Ήδη οι πρώτες φωνές για παύση των εχθροπραξιών έρχονταν από παντού. Φεμινίστριες τηςΑγγλίας έστειλαν επιστολή στις γυναίκες της Αυστρίας και της Γερμανίας. Οι Γερμανίδεςφεμινίστριες απάντησαν με δικό τους μήνυμα, στο οποίο πραγματεύονταν την αξία της ειρήνης και κατήγγειλαν τις αισχρότητες του μοντέρνου πολέμου.

Να σημειωθεί ότι μόνο στη μάχη του Σομ, στη βόρεια Γαλλία, μόνο την πρώτη μέρα, οι Βρετανοί είχαν εξήντα χιλιάδες νεκρούς. Πραγματική εκατόμβη, ένα άνευ προηγουμένου αιματοκύλισμα!

Το Δυτικό Μέτωπο υπήρξε το σημαντικότερο μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου,ένα μέτωπο χαρακωμάτων: από τη μία πλευρά ήταν οι Γερμανοί, ενώ από την άλλη Γάλλοι, Βρετανοί, Βέλγοι και έπειτα και Αμερικανοί. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκείνα τα χαρακώματα σε μια αέναη μάχη που έμεινε στην ιστορία ως ο «πόλεμος της φθοράς».

Στα χαρακώματα τουΒελγίου, πρώτα οι Γερμανοί στόλισαν δέντρα και ξεκίνησαν να τραγουδούν. Ακολούθησαν οι Γάλλοι και οι Άγγλοι. Αξιωματικός των Γερμανών βγήκε και πρότεινε να μην πέσουν άλλοι πυροβολισμοί. Ευχήθηκε στα αγγλικά Καλά Χριστούγεννα. Του αντευχήθηκαν και ξαφνικά άρχισαν όλοι να εύχονται, ακόμη και αν δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα.

145842-screen_shot_2013-12-24_at_6.15.07_m.m.

Την επόμενη μέρα, η ανακωχή ήταν απόλυτη. Υπήρξε και γλέντι στα χαρακώματα.

Ο ιστορικός αγώνας ποδοσφαίρου

Στο μέτωπο έγινε και αγώνας ποδοσφαίρου με πάνινη μπάλα. Χωρίς νεκρούς, χωρίς απώλειες. Άλλοι, με μία μπάλα από άχυρο και αυτοσχέδια τέρματα από ξύλα και χλαίνες, έπαιξαν έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως μία αυθόρμητη ανταρσία στην κτηνωδία του πολέμου, έναν θρίαμβο της ανθρωπιάς κόντρα στην αποκτήνωση.

1024px-illustrated_london_news_-_christmas_truce_1914

Η εκεχειρία τότε επεκτάθηκε. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, οι παρατάξεις αντάλλαζαν μεταξύ τους τσιγάρα και εφημερίδες.Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες κατέβασαν τα όπλα. Δυστυχώς, δεν κράτησε πολύ. Πάρθηκαν μέτρα εις βάρος των αξιωματικών που ανέχτηκαν τη στάση του στρατού.

Κάποιοι αξιοποίησαν την ολιγόωρη κατάπαυση για να περισυλλέξουν τα νεκρά σώματα των συναδελφων τους που είχαν πέσει στις λυσσαλέες μαχες.

Μια «ομηρική ανακωχή» όπου η κατάπαυση του πυρός, γινόταν για να τιμηθούν οι νεκροί.

Αργότερα και κατά τις προετοιμαίες για τον επόμενο Πόλεμο,η γερμανική πρωτοβουλία στηλιτεύτηκε. Έγινε γνωστό πως ένας, άσημος το 1914, Γερμανός δεκανέας είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στην εκεχειρία…

Πηγή: emo.gr