Βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας: Κρίνεται η ισχυρή εντολή του Μακρόν
11/06/2017 12:58
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας: Κρίνεται η ισχυρή εντολή του Μακρόν

Όταν ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε προεκλογική εκστρατεία για να γίνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, έθεσε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αναθεώρηση όσων πολλοί θεωρούσαν την "πληγή" της χώρας - π.χ. τις συνταξιοδοτικές παροχές και την προστασία των εργαζομένων - ώστε να καταστεί η χώρα περισσότερο ανταγωνιστική. Όταν κέρδισε και άρχισε να επιλέγει ένα υπουργικό συμβούλιο για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του, πολλοί αμφισβήτησαν αν ο 39χρονος Μακρόν θα μπορούσε ποτέ να βρει αρκετούς βουλευτές για να περάσει την ατζέντα του. Αλλά το έκανε, επιλέγοντας ένα κατάλογο νεοφερμένων στην πολιτική που περιλαμβάνει μειονότητες και πολλές γυναίκες.

Σήμερα, οι Γάλλοι ψηφίζουν στον πρώτο από τους δύο γύρους για εκπροσώπους στην Εθνοσυνέλευση, την ισχυρή κάτω Βουλή, και, ουσιαστικά, θα αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τον πρόεδρο, τους βουλευτές του και το σχέδιό του.

Τι διακυβεύεται

Ο Μακρόν χρειάζεται μια απλή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών για να έχει μια σαφή εντολή για να εγκρίνει το σαρωτικό του πρόγραμμα. Το κόμμα του και ένα συμμαχικό κόμμα που είναι υποψήφιο μαζί του, έχει αναπτυχθεί σε περισσότερες από 400 περιοχές.

Εάν 289 ή περισσότεροι από το κόμμα του προέδρου εκλεγούν, θα έχει την πλειοψηφία του. Αν όχι, αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να συνεργαστεί με άλλα κόμματα, ή χειρότερα, να δει ένα άλλο κόμμα να αποκτά πλειοψηφία, επιτρέποντάς του να επιβάλει έναν νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση στον Μακρόν - παρεμποδίζοντας σοβαρά την ικανότητά του να πραγματοποιεί εσωτερικές αλλαγές. Ωστόσο, αν οι δημοσκοπήσεις αποτελούν κάποιο μέτρο, ο Μακρόν αναμένεται να κερδίσει εύκολα μια πλειοψηφία.

Η νίκη του στον προεδρικό αγώνα της 7ης Μαΐου αποδεκάτισε τα κατεστημένα κόμματα τα κόμματα της ίδρυσης. Τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά θα καταλήξουν πιθανώς με μικρά ποσοστά από το σύνολο του Μακρόν. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και αντίπαλος της προεδρικής μάχης του Μακρόν, προβλέπεται να κερδίσει περισσότερες έδρες από ό,τι στο παρελθόν, αλλά πολύ λιγότερες από όσες ελπίζει η ηγεσία του. Πιθανόν να περιλαμβάνει και μία για την Λεπέν στα βόρεια χώρας.

Οι υποψήφιοι

Το κόμμα του Μακρόν συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό υποψηφίων που δεν κατείχαν πολιτικό αξίωμα και εργάζονται είτε σε δημόσιες υπηρεσίες είτε σε επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, με πολύ λίγες προϋποθέσεις αποκλεισμού, οποιοσδήποτε Γάλλος πολίτης 18 ετών ή μεγαλύτερος μπορεί να είναι υποψήφιος για την Εθνοσυνέλευση, το ισχυρότερο από τα δύο τμήματα του Κοινοβουλίου.
Οι υποψήφιοι εκλέγονται απευθείας από ψηφοφόρους στη Γαλλία και τα υπερπόντια εδάφη της χώρας. Ένας υποψήφιος δεν χρειάζεται να ζει ή να ψηφίζει στην περιοχή στην οποία βρίσκεται. Η ευκολία εισόδου σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 7.800 υποψήφιοι. Σε ορισμένες περιοχές, υπάρχουν περισσότερα από 17 για κάθε έδρα.

Τα πολιτικά κόμματα έχουν πολλά να κερδίσουν οικονομικά σε αυτές τις εκλογές, επειδή λαμβάνουν χρηματοδότηση από το κράτος με βάση όχι μόνο τον αριθμό των εκλεγμένων υποψηφίων αλλά και το ποσοστό της ψήφου που ένα συγκεκριμένο κόμμα παίρνει σε εθνικό επίπεδο, υπό την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοί του σε τουλάχιστον 50 περιφέρειες λαμβάνουν περισσότερο από το 1 τοις εκατό των ψήφων. Αυτό δίνει ένα κίνητρο στα μικρά κόμματα - των οποίων οι υποψήφιοι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να καταλήξουν στο δεύτερο γύρο - να ανταγωνίζονται. Συγκεκριμένα, τα κόμματα τιμωρούνται οικονομικά αν αποτύχουν να συγκεντρώσουν ίσο αριθμό υποψηφίων ανδρών και γυναικών.

Ένας υποψήφιος που λαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ των ψήφων κερδίζει, εφόσον η συνολική αυτή ψηφοφορία υπερβαίνει το 25% του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην περιοχή. Όλοι οι υποψήφιοι που λαμβάνουν ψήφους άνω του 12,5% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην περιφέρειά τους, θα συμμετάσχουν στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου.

Στις περισσότερες περιοχές στον δεύτερο γύρο υπάρχουν μόνο δύο υποψήφιοι, αλλά μπορεί να είναι και τρεις ή τέσσερις. Στο δεύτερο γύρο κερδίζει ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους.

Γιατί αυτό έχει σημασία

Με την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων και την ταχεία άνοδο ενός κόμματος που δημιουργήθηκε σχεδόν πριν από έναν χρόνο, οι βουλευτικές εκλογές θα είναι ιστορικές για την Πέμπτη Δημοκρατία, δήλωσε ο Μαρκ Αμπελέ, καθηγητής πολιτικής ανθρωπολογίας στο École des Hautes Études des Sciences Sociale. Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν υπό τον Σαρλ Ντε Γκολ, τον ήρωα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 1958. Όπως και στην περίπτωση του Ντε Γκολ, οι εκλογές που ξεκινούν την Κυριακή θα καθορίσουν τη συνολική υποστήριξη στο σαρωτικό πρόγραμμα του νεοεκλεγέντος προέδρου.

Ο Μακρόν θα χρειαστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μετατρέψει τις προτάσεις του σε νόμους. Οι εκλογές αντικατοπτρίζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν το πολιτικό τοπίο. Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, υπάρχει μια ευρεία και βαθιά απογοήτευση με τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα στην αριστερά και στη δεξιά (Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικάνοι), ή ακόμη και στην ακροαριστερά και ακροδεξιά, συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Μετώπου.

Η προσέλευση

Συνήθως, η προσέλευση είναι χαμηλότερη στις βουλευτικές εκλογές απ' ό,τι στις προεδρικές. Ενώ η προσέλευση γενικά αναμένεται να είναι 60% έως 70% φέτος, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη.
Αποτελέσματα άξια προσοχής:
• Το ποσοστό αποχής, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη του τρέχοντος ενθουσιασμού των ψηφοφόρων για την πολιτική.
• Εάν οι σημαντικότεροι προεδρικοί υποψήφιοι που είναι υποψήφιοι και στις βουλευτικές εκλογές - όπως η Λεπέν και ο ακροαριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν - φτάσουν στο δεύτερο γύρο.
• Πόσοι από τους υποψηφίους του Μακρόν θα φτάσουν στον δεύτερο γύρο και με πόσες ψήφους συνολικά.

nytimes.com