«Βόρεια Μακεδονία» με παζάρια και 81 ψήφους
12/01/2019 12:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Βόρεια Μακεδονία» με παζάρια και 81 ψήφους

Στο γήπεδο της Ελλάδας βρίσκεται πλέον η καυτή πατάτα του «Μακεδονικού», καθώς η Βουλή των Σκοπίων ολοκλήρωσε αργά χθες την τρίτη και τελευταία φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως προέβλεπε η συμφωνία των Πρεσπών.

«Η “μακεδονική” γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς απ’ όλους τους συμμάχους. Ο εθνικός μας ύμνος, η σημαία παραμένουν ίδια και προστατεύονται. Οι πολίτες μας θα είναι “Μακεδόνες – πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, κάνοντας λόγο για «διεθνή ολοκλήρωση της χώρας ως κυρίαρχου κράτους, με πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας των “Μακεδόνων” και όλων των πολιτών».

Yστερα από σκληρά παζάρια με το αλβανικό κόμμα BESA της αντιπολίτευσης (που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αγκυρα) και τους 8 «αντάρτες» βουλευτές του σλαβομακεδονικού VMRO, που στήριξαν, ενάντια στο κόμμα τους, τη συμφωνία των Πρεσπών (με δικαστικά και άλλου είδους ανταλλάγματα), ο Ζάεφ σχημάτισε τον μαγικό αριθμό «81» για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία», εξασφαλίζοντας μία έδρα παραπάνω από τα 2/3 του συνόλου των 120 βουλευτών. Το αποτέλεσμα ήταν 81-0, αφού όλοι οι (εναπομείναντες) βουλευτές του VMRO απείχαν από την ψηφοφορία – ορισμένοι συμμετέχοντας σε διαδήλωση έξω από τη Βουλή.

Για να πετύχει το βασικό στόχο του, ο Ζάεφ αποδέχθηκε τη μετατροπή της ΠΓΔΜ σε «εθνολογική σαλάτα», αναγνωρίζοντας αυξημένα δικαιώματα όχι μόνο στους Αλβανούς, αλλά και στις άλλες εθνότητες της χώρας!

Η αλλαγή της ονομασίας αφορούσε μόνο μία (την 33η) από τις τέσσερις συνολικά συνταγματικές τροπολογίες που εγκρίθηκαν από τη Βουλή, μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, κατόπιν πιέσεων του αρχηγού του κόμματος «Αλβανική Συμμαχία», Ζιγιαντίν Σέλα, άλλαξε την 34η τροποποίηση του προοιμίου του Συντάγματος ως εξής: «Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του “μακεδονικού” λαού και του αλβανικού λαού, των Τούρκων, των Βλάχων, των Σέρβων, των Ρομά, των Βοσνίων και άλλων ανθρώπων». Επίσης, το νέο κείμενο της 36ης τροπολογίας αναφέρει: «Η Δημοκρατία μεριμνά για τη διασπορά του “μακεδονικού” λαού και του αλβανικού λαού, των Τούρκων, των Βλάχων, των Ρομά, των Βόσνιων και των άλλων, προωθώντας τους δεσμούς τους με την πατρίδα». Επίσης, ψηφίστηκε η τροπολογία για το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Σε ό,τι αφορά την πολυθρύλητη ιθαγένεια, παραμένει «μακεδονική / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά θα αναγράφεται στα αλβανικά για τους αλβανικής εθνότητας πολίτες, όχι μόνο σε ταυτότητες και διαβατήρια, αλλά και σε όλους τους νόμους ή διοικητικές πράξεις όπου απαιτείται. Δεν διευκρινίστηκε αν αυτό το προνόμιο θα παραχωρηθεί και σε άλλες εθνότητες. Ωστόσο, ο Σλαβομακεδόνας πολιτικός αναλυτής Ρόμπερτ Μιλέσκι προειδοποίησε ότι η εξίσωση του «μακεδονικού» λαού με τον αλβανικό οδηγεί αργά ή γρήγορα στην ομοσπονδοποίηση ή την καντονοποίηση της χώρας.

Στo σκέλος που μας αφορά άμεσα, τα Σκόπια θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» μόνο αφού η ελληνική Βουλή κυρώσει όχι μόνο τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ – κάτι που ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Open, ότι σκοπεύει να προωθήσει σε δύο χωριστές ψηφοφορίες, ως το τέλος Ιανουαρίου.

«Ηταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά το κόμμα σας ξέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα που να επιτρέπει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.», τόνισε ο Ζάεφ στους απόντες βουλευτές του VMRO-DPNE. Ο αρχηγός τους, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι εξασφάλισε τα δύο τρία της Βουλής με «δικαστικές μεθοδεύσεις, εκβιασμούς, πιέσεις και απειλές» κατά βουλευτών, ενώ από την άλλη πλευρά στελέχη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) χαρακτήρισαν «προδοτική» τη στάση του VMRO.

Οι αντιδράσεις μετά την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια

Εκτενείς είναι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων στις εσωτερικές και τις διεθνείς αντιδράσεις μετά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ σε ανακοίνωσή της συγχαίρει όλους τους πολίτες και τους βουλευτές για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τις θύρες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και επιτρέποντας σε αυτήν να ενσωματωθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς ως κυρίαρχο κράτος, εξασφαλίζοντας πλήρως την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των πολιτών της. «Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του ονόματός μας με την προσθήκη ενός ακριβούς γεωγραφικού προσδιορισμού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, με μήνυμά του στο Facebook, συγχαίρει και ευχαριστεί πολίτες και βουλευτές για την ευθύνη που ανέλαβαν για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή, ζήτησε την διάλυση του Κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι το κόμμα του παραμένει συνεπές στις θέσεις του και δεν υποστηρίζει την αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και θεωρεί ότι η αλλαγή του Συντάγματος έγινε «με αντισυνταγματικό, παράνομο, βίαιο και εγκληματικό τρόπο, με απειλές και παζαρέματα». Σημείωσε ότι η αλλαγή του ονόματος «είναι απόφαση 81 βουλευτών και όχι απόφαση των «Μακεδόνων» πολιτών».

Διεθνείς αντιδράσεις

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, τα ΜΜΕ των Σκοπίων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια επί των συνταγματικών τροποποιήσεων βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα ΜΜΕ σημειώνουν ακόμη ότι ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς έγραψε στο twitter «Βόρεια Μακεδονία καλωσόρισες στην ζωή μας».

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στα συγχαρητήρια μηνύματα της Ύπατης Εκπροσώπου ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χάνες, του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χάντ , του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντίτμιρ Μπουσάτι, του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι κ.ά.

Πηγή: eleftherostypos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ