Βέτο της Ρωσίας στον ΟΗΕ για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι
09/10/2016 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βέτο της Ρωσίας στον ΟΗΕ για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του ΟΗΕ με στόχο τη διακοπή των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, το Σάββατο, παρατείνοντας τη διαίρεση και την παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής της Συρίας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, που επί του παρόντος προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας, άσκησε το βέτο εναντίον ενός γαλλο-ισπανικού ψηφίσματος που απαιτούσε ένα τέλος σε όλους τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις υπερπτήσεις στο Χαλέπι από τα αεροσκάφη των Ρώσων και του συριακού καθεστώτος. Το ψήφισμα ζητούσε επίσης μια επανάληψη της κατάπαυσης του πυρός και την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο πληθυσμό.

Η Κίνα απείχε, απομονώνοντας περαιτέρω τη Ρωσίας για το θέμα, μαζί με την Αγκόλα. Η Βενεζουέλα ήταν η μόνη άλλη χώρα που καταψήφισε μαζί με τη Ρωσία. Ένα ρωσικό αντι-ψήφισμα, το οποίο δεν αναφερόταν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, καταψηφίστηκε με εννέα ψήφους κατά και τέσσερις υπέρ.

Οι πικρές διαιρέσεις στο Συμβούλιο, το οποίο αντιμετωπίζει τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νεκρών στο ανατολικό Χαλέπι, παρήγαγε μια έντονη αλλά άκαρπη συζήτηση, στην οποία έλειπαν πολλές συνήθεις διπλωματικές ευγένειες. "Κανονικά αρχίζω τη δήλωσή μου με το 'Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε'" είπε ο Μάθιου Ράικροφτ, πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ, κατά την έναρξη των παρατηρήσεών του. "Δεν μπορώ να το κάνω αυτό σήμερα" συνέχισε. "Το συμβούλιο αυτό δεν μπορεί να σταθεί ενώ τόση δυστυχία υπάρχει στους ανθρώπους του Χαλεπίου. Και όμως, χάρη σε εσάς, κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε" είπε. "Χάρη στις ενέργειες σας σήμερα, οι Σύριοι θα συνεχίσουν να χάνουν τη ζωή τους στο Χαλέπι και πιο πέρα από τους ρωσικούς και συριακούς βομβαρδισμούς. Παρακαλώ, σταματήστε τώρα".

Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Πρέσμαν, δήλωσε: "Ένας από μας, παραδόξως ο πρόεδρος του Συμβουλίου, όρισε η δολοφονία να συνεχιστεί και μάλιστα συμβάλει σε αυτό". Υπάρχουν περίπου 275.000 άνθρωποι παγιδευμένοι στο πολιορκημένο Ανατολικό Χαλέπι, όπου οι πολίτες υποφέρουν μέσα από καθημερινούς βομβαρδισμούς και την πείνα. Ο Τζον Κέρι, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Παρασκευή ζήτησε να ερευνηθεί αν η Ρωσία και το συριακό καθεστώς έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το γαλλο-ισπανικό ψήφισμα "παραμορφώνει" την πραγματική κατάσταση στη Συρία, και ότι η απαγόρευση των αεροπορικών βομβαρδισμών θα "παρέχει κάλυψη σε τρομοκράτες του Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα" και τους συμμάχους τους. Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στεφαν ντε Μιστούρα, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η παρουσία των περίπου 1.000 μαχητών του Νούσρα είχαν χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τη βομβιστική επίθεση των 275.000 ανθρώπων και προσφέρθηκε να συνοδεύσει προσωπικά την μαχητική ομάδα έξω από το πόλη για να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση τους.

Με το σημερινό ρυθμό των βομβαρδισμών στο ανατολικό Χαλέπι, ο Ντε Μιστούρα είπε ότι η πόλη θα καταστραφεί ολοκληρωτικά μέχρι τον Δεκέμβριο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, την χαρακτήρισε "χειρότερο από ένα σφαγείο". "Η Ρωσία χρησιμοποίησε για μια ακόμη φορά κακώς το προνόμιο του βέτο της και σαμποτάρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αυτή τη φορά κωλυσιεργώντας τις προσπάθειες για να σταματήσει η ατελείωτη επίθεση κατά αμάχων ανατολικά του Χαλεπίου", δήλωσε ο Λουί Σαρμπονό, διευθυντής του ΟΗΕ στη Human Rights Watch.

"Η σημερινή ψηφοφορία είναι μια σκληρή υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εγκαταλείψουν το βέτο σε καταστάσεις μαζικής αγριότητας, μια ιδέα που υποστηρίζεται από μια μεγάλη πλειοψηφία των χωρών σε όλο τον κόσμο. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία θα πρέπει να αισθανθεί την υποχρέωση να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, απαιτώντας τέλος στις παράνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Χαλέπι, 100.000 εκ των οποίων είναι παιδιά, και να διερευνήσουν την προοπτική να λογοδοτήσουν".

theguardian.com