Βερολίνο: Η Βρετανία να ξανασκεφτεί τις συνέπειες του Brexit
26/06/2016 16:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βερολίνο: Η Βρετανία να ξανασκεφτεί τις συνέπειες του Brexit

Ειναι καλό ή κακό το Brexit από την Ευρ. Ενωση;

Ο προσωπάρχης της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας εξόδου", δήλωσε ο προσωπάρχης της Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ, όπως αναφέρει σήμερα το δίκτυο γερμανικών εφημερίδων RND.

Αν η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι "ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες", δήλωσε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το RND. Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το RND, "αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο".

"Θέλουμε να κάνουμε σαφές -και το έχουμε ήδη κάνει- ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το δημοψήφισμα για να γίνει διαπραγμάτευση για κάποια καλύτερη συμφωνία ή κάτι παρόμοιο" συμπλήρωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνo (Deutchlandfunk) ο προϊστάμενος της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων Πέτερ Αλτμάιερ. Μέχρι τη λήξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης η Μ. Βρετανία έχει όμως όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ως μέλος της Ε.Ε.

O Πέτερ Αλτμάιερ εκτιμά ότι η Μ. Βρετανία θα καταθέσει γρήγορα την αίτηση εξόδου από την Ε.Ε. Πιθανόν αυτό να γίνει σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, όπως είπε. Συγχρόνως τάχθηκε υπέρ της μη άσκησης μεγάλης πίεσης στη Μ. Βρετανία. "Για το αν και πότε θα καταθέσει αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει το ίδιο το κράτος μέλος. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για καμιά χώρα εντός ή εκτός της Ε.Ε".

Σχετικά με ενδεχόμενες μεταρρυθμίσεις εντός της Ε.Ε. ο Αλτμάιερ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του. Αμφιβάλλει για το αν είναι φρόνιμο να ξεκινήσει τώρα μια συζήτηση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Για κάτι τέτοιο απαιτούνται αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών κι αυτό μπορεί να γίνει με ομοφωνία. Μια τέτοιου είδους συναίνεση δεν υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή μεταξύ των κρατών μελών. Ο Αλτμάιερ τάχθηκε υπέρ της εντατικότερης ενασχόλησης με επίκαιρες προκλήσεις όπως είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ή και της ουκρανικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-capital.gr