Βενεζουέλα: Το Κογκρέσο κατηγορεί την κυβέρνηση για πραξικόπημα
24/10/2016 10:09
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βενεζουέλα: Το Κογκρέσο κατηγορεί την κυβέρνηση για πραξικόπημα

Το Κογκρέσο της Βενεζουέλας δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση οργάνωσε ένα πραξικόπημα, μπλοκάροντας την εκστρατεία τους για τη συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την απομάκρυνση του. Εν μέσω μιας επεισοδιακής συνεδρίασης που διακόπηκε όταν υποστηρικτές του εισέβαλαν στην αίθουσα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεσμεύθηκαν να οδηγήσουν τον Μαδούρο σε δίκη. Ο βουλευτής Χούλιο Μπόρχες δήλωσε ότι το Κογκρέσο είναι πλέον σε ανοιχτό "πόλεμο", καθώς η πλειοψηφία των μελών του ψήφισε ότι η κυβέρνηση είχε συμμετάσχει σε ένα πραξικόπημα. "Θα οδηγήσει σε μια πολιτική δίκη κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, φτάνοντας στην βάση του ρόλου του στη ρήξη με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ" είπε ο Μπόρχες.

Η ημέρα με το έντονο πολιτικό παρασκήνιο σύντομα οδήγησε για μια ακόμα φορά στο χάος, όταν δεκάδες διαδηλωτές με κόκκινα πουκάμισα διαμαρτυρηθήκαν εισβάλλοντας στο Καπιτώλιο. Οι βουλευτές έφυγαν άρον-άρον περνώντας ανάμεσά τους, ακούγοντας συνθήματα όπως: "Το Κογκρέσο θα πέσει!" Δεν ήταν αμέσως σαφές πώς οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στο βαριά φυλασσόμενο κτίριο, το οποίο έχει υπό τον έλεγχο της η αντιπολίτευση, μετά την συντριπτική νίκη της στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Οι διαδηλωτές άρχισαν να καταφθάνουν έξω από το κτίριο όταν ο Χόρχε Ροντρίγκες, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τους κάλεσε να φύγουν, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να κατηγορήσει τον Ροντρίγκες ότι κατεύθυνε την διαμαρτυρία.

Ο Χεσούς Τορεάλμπα, ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η καθιστική διαμαρτυρία ήταν ένα τέλειο παράδειγμα της καταγγελίας της αντιπολίτευσης, ότι η δημοκρατία είχε ανασταλεί. "Το γεγονός ότι οι βουλευτές εκλέγονται από 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους σίγησαν από 300 τραμπούκους συνοψίζει την κατάσταση καλύτερα από οποιαδήποτε ομιλία", είπε. Οι βουλευτές πρότειναν επίσης να γίνουν προσπάθειες για την αντικατάσταση των υπαλλήλων των εθνικών εκλογών και των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Εν μέσω σοβαρών ελλείψεων και του υψηλότερου πληθωρισμού στον κόσμο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έως και 80 τοις εκατό των ψηφοφόρων θέλουν να φύγει ο Μαδούρο άμεσα. Αν η αντιπολίτευση καταφέρει να αναλάβει νομική δράση κατά του προέδρου, θα ωθήσει τη χώρα περαιτέρω σε μια συνταγματική κρίση, αλλά μάλλον δεν θα επικρατήσει, επειδή η κυβέρνηση ελέγχει τα δικαστήρια και άλλους σημαντικούς θεσμούς. Η αντιπολίτευση χωλαίνει, διότι δεν ήταν σε θέση να κάνει συμμαχίες με οποιονδήποτε στον κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, σύμφωνα με τον Χαβιέρ Κοράλες, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Amherst College. "Είναι σημαντικό γιατί σε άλλες συνταγματικές κρίσεις αλλού στη Λατινική Αμερική, η συμπεριφορά του κυβερνώντος κόμματος ήταν ζωτικής σημασίας", είπε.

Η δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας, η οποία ανέστειλε την ψήφο ανάκλησης λόγω αυτού που αποκαλεί απάτη σε προγενέστερο στάδιο της συλλογής υπογραφών, επέστησε την καταδίκη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Την Κυριακή, το Κογκρέσο της Βενεζουέλας ενέκρινε ένα ψήφισμα, ζητώντας από τους ηγέτες του κόσμου να παρέμβουν για να "προστατεύσουν το δικαίωμα του λαού στη δημοκρατία με κάθε μέσο". Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης σκοπεύουν επίσης να ασκήσουν πίεση στους δρόμους, ξεκινώντας με μια πανεθνική διαμαρτυρία την Τετάρτη που ονομάστηκε "η ανάληψη της Βενεζουέλας".

nytimes.com