Βενεζουέλα: Για πραξικόπημα κατηγορεί τον πρόεδρο Μαδούρο η αντιπολίτευση
30/03/2017 22:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βενεζουέλα: Για πραξικόπημα κατηγορεί τον πρόεδρο Μαδούρο η αντιπολίτευση

Για "πραξικόπημα" κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να εκχωρήσει στον εαυτό του το καθήκον της σύνταξης νόμων.

"Στη Βενεζουέλα, ο Νίκολας Μαδούρο μόλις διέπραξε πραξικόπημα" δήλωσε ο Μπόρχες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μπροστά στο κοινοβούλιο, καλώντας ταυτόχρονα τις ένοπλες δυνάμεις να σπάσουν τη "σιωπή" τους μπροστά σε αυτήν την παραβίαση της συνταγματικής τάξης.

"Ο Νίκολας Μαδούρο δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από το Σύνταγμα", πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος "αφαίρεσε την εξουσία από τον λαό της Βενεζουέλας".

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέθεσε σήμερα στον εαυτό του τα καθήκοντα του κοινοβουλίου, του προπυργίου της αντιπολίτευσης, δύο ημέρες αφού ήρε την ασυλία των βουλευτών. Η απόφαση αυτή συνιστά κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα μετά την ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του 2015, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.

"Για όσο διάστημα η Εθνοσυνέλευση θα βρίσκεται εκτός νόμου, οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από αυτό το όργανο" (το Ανώτατο Δικαστήριο) αναφέρεται στην απόφαση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Δικαστήριο τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη.

Από τον Ιανουάριο του 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κηρύξει άκυρες όλες τις ψηφοφορίες που έχουν γίνει στο κοινοβούλιο με αφορμή την ορκωμοσία τριών αντιπολιτευόμενων βουλευτών παρά τις υποψίες που υπήρχαν αναφορικά με τον τρόπο που εξελέγησαν. Την Τρίτη, ήρε την ασυλία των βουλευτών, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να παραπεμφθούν ακόμη και για εσχάτη προδοσία και να δικαστούν από στρατοδικεία.

Η αντιπολίτευση θέλει να εξωθήσει τον Μαδούρο σε παραίτηση και απαιτεί να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία, τον Δεκέμβριο του 2018. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο κατηγορεί την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ότι ενθαρρύνουν μια "διεθνή επέμβαση" στη χώρα του.

Ο συνασπισμός της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Ενότητας κατήγγειλε τη σημερινή απόφαση και πολλοί βουλευτές κατηγόρησαν τον πρόεδρο της χώρας ότι ενεργεί δικτατορικά. "Αυτή η αντισυνταγματική απόφαση την οποία απορρίπτουμε (...) συνιστά άλλο ένα βήμα προς τη διάλυση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Αυτή η κυβέρνηση πεθαίνει και για αυτό στρέφεται σ' αυτά τα μέτρα απελπισίας" τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Περού: Ανακαλείται ο πρεσβευτής στη Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της χώρας στη Βενεζουέλα και καταδίκασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Καράκας να αφαιρέσει από το Κογκρέσο τη δυνατότητα να νομοθετεί, κάνοντας λόγο περί μιας «κατάφωρης παραβίασης της δημοκρατικής τάξης».

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Περού τονίζει ακόμη πως έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις με άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων με στόχο την υπεράσπιση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βενεζουέλας ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι αναλαμβάνει το ίδιο τα καθήκοντα του κοινοβουλίου –προπυργίου της αντιπολίτευσης–, δύο ημέρες αφού ήρε την ασυλία των βουλευτών.

«Η Λατινική Αμερική είναι δημοκρατική. Αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα είναι απαράδεκτο», έγραψε ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Κουτσίνσκι, πρώην στέλεχος τραπεζών της Γουόλ Στριτ, έχει επικρίνει επανειλημμένα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγορώντας τον ότι καταστέλλει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Μαδούρο έχει αντεπιτεθεί χαρακτηρίζοντας τον Κουτσίνσκι «άνανδρο» και «σκυλί» που υπηρετεί τις ΗΠΑ.

imerisia.gr