Βαν ντερ Μπέλεν: Ο νέος "Πράσινος" πρόεδρος της Αυστρίας και... "το μικρότερο κακό"
23/05/2016 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαν ντερ Μπέλεν: Ο νέος "Πράσινος" πρόεδρος της Αυστρίας και... "το μικρότερο κακό"

Οι οπαδοί του τον αποκαλούν "ο καθηγητής" ή "Σάσα", υποκοριστικό του Αλεξάντερ, αναφερόμενοι στις ρωσικές ρίζες του, ενώ οι επικριτές του τον χαρακτηρίζουν υπερόπτη και "πράσινο δικτάτορα". Αντί να επουλώσει το πολιτικό ρήγμα της Αυστρίας, ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν έχει αποδειχθεί εξίσου διχαστικός με τον ακροδεξιό αντίπαλό του.

Παρά την υποστήριξη που έχει από τις περισσότερες επιφανείς προσωπικότητες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων έχει προσπαθήσει να πείσει πολλούς συντηρητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι υποθάλπει την Αριστερά.

Κατάφερε όμως να νικήσει τον Νόρμπερτ Χόφερ του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), με μόλις 31.000 ψήφους. "Είναι το μικρότερο κακό από τα δύο" ήταν κάτι που ακουγόταν συχνά στα εκλογικά τμήματα στη Βιέννη, και ο Βαν ντερ Μπέλεν το εκμεταλλεύτηκε αυτό για να κερδίσει τους αναποφάσιστους Αυστριακούς. "Ζητώ από όλους εκείνους που δεν τους αρέσω, αλλά ίσως τους αρέσει ακόμη λιγότερο ο Χόφερ, να με ψηφίσουν", είχε ομολογήσει πριν από τις εκλογές της Κυριακής. "Είναι μία πρωτοποριακή απόφαση ανάμεσα σε ένα συνεργατικό και σε ένα αυταρχικό στυλ".

Στα 72 του, ο γκριζομάλλης καθηγητής οικονομικών συχνά μοιάζει ατημέλητος δίπλα στον υποψήφιο του FPÖ, τον 45χρονο Χόφερ. Αλλά η πρώτη εντύπωση μπορεί να είναι παραπλανητική. Στην δεκαετή θητεία του ως ηγέτης των Πρασίνων μέχρι το 2008, ο Βαν ντερ Μπέλεν έχει μετατραπεί σε ένα ευέλικτο και μερικές φορές επιθετικό αντίπαλο στις συζητήσεις. "Δεν θέλω η Αυστρία να είναι η πρώτη χώρα στη Δυτική Ευρώπη που θα έχει ηγέτη έναν λαϊκιστική της δεξιάς, μέλος της παν-Γερμανικής αδελφότητας", δήλωσε. Δεσμεύθηκε επίσης να μην ορκίσει ως καγκελάριο τον πρόεδρο του FPÖ Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, αν το κόμμα του, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κερδίσει τις επόμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2018.

Η παρατήρηση αυτή ώθησε τον Χόφερ να τον αποκαλέσει "Πράσινο φασίστα δικτάτορα".

Οι διαμάχες των δύο ανδρών συχνά εξελίχθηκαν σε πολιτική λασπολογία, τονίζοντας τις κραυγαλέες διαφορές τους για θέματα όπως η μεταναστευτική κρίση. Ο Βαν ντερ Μπέλεν αποκάλυψε ότι και ο ίδιος ήταν "παιδί προσφύγων που έχει λάβει πολλά από την Αυστρία".

Γεννήθηκε στις 18 Γενάρη του 1944 στη Βιέννη, από έναν σε μια αριστοκράτη Ρώσο πατέρα και Εσθονή μητέρα -και οι δύο διέφυγαν από τον σταλινισμό. Η άφιξη του Κόκκινου Στρατού, ένα χρόνο αργότερα, ανάγκασε την οικογένεια να ξεφύγει στο νότιο κρατίδιο του Τιρόλου, όπου ο Βαν ντερ Μπέλεν πέρασε μια "ειδυλλιακή παιδική ηλικία".

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ και τελείωσε το διδακτορικό του το 1970 και στη συνέχεια έγινε κοσμήτορας της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης δύο δεκαετίες αργότερα. Το στυλ του καθηγητή είναι χαρακτηριστικό του γνώρισμα. "Μιλώ για την Ευρώπη: Ε-Υ-Ρ-Ω-Π-Η. Το έχετε ακούσει ποτέ αυτό;" είπε ο Βαν ντερ Μπέλεν χλευάζοντας τον αντίπαλό του κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής μονομαχίας. "Θεέ μου, ο καθηγητής, η αυτού μεγαλειότητα Βαν ντερ Μπέλεν" απάντησε ο Χόφερ.

Οι αντίπαλοί του τον έχουν επίσης κατηγορήσει ότι είναι "αποστάτης", επειδή ήταν μέλος των Σοσιαλδημοκρατών πριν από την ένταξή του στους Πράσινους, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τελικά έγινε πρόεδρος τους. Υπό την ηγεσία του, το κόμμα πέτυχε ποσοστά ρεκόρ, αλλά εγκατέλειψε μετά τις εκλογές του 2008, όταν οι Πράσινοι έχασαν ψήφους για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια.

Ως πρόεδρος της Αυστρίας, ονειρεύεται τις "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης" χωρίς φράχτες, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Είναι ειλικρινής υποστηρικτής του γάμου των ομοφυλοφίλων, διαζευγμένος και πρόσφατα ξαναπαντρεμένος πατέρα δύο παιδιών, και συγκέντρωσε υπογραφές από περισσότερα από 4.000 δημόσια πρόσωπα για την προεκλογική του εκστρατεία. Αυτό έκανε τον Χόφερ να του επιτεθεί, για την υποστήριξη από τόσους διανοούμενος: "Έχετε τις λαμπερές προσωπικότητες, αλλά εγώ έχω το λαό" είπε. Στην ιδιωτική του ζωή, ο Βαν ντερ Μπέλεν παραδέχεται ότι έχει δύο αδυναμίες: τα κόμικς του Ντόναλντ Ντακ και τα τσιγάρα.

telegraph.co.uk