Αυστρία: Προηγείται ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος
24/04/2016 21:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυστρία: Προηγείται ο ακροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος

Ο ακροδεξιός υποψήφιος του Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Ο Νόρμπερτ Χόφερ κέρδισε περίπου το 36% των ψήφων για την, κυρίως, εθιμοτυπική θέση. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και Ιρμεγκαρντ Γκρις αγωνίζονται για τη δεύτερη θέση.

Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υποψήφιοι από τα δύο κύρια κόμματα της Αυστρίας δεν κέρδισαν την πρωτιά. Ο Ρούντολφ Χαντστόρφερ από τους Σοσιαλδημοκράτες και ο Αντρέας Κολ από το Λαϊκό Κόμμα έλαβαν ο καθένας περίπου το 11% των ψήφων. Τα δύο κόμματα κυβερνούν την Αυστρία επί δεκαετίες - είτε μόνα τους είτε σε συνασπισμό.

Τα αποτελέσματα ταράζουν την πολιτική σκηνή της Αυστρίας, καθώς η χώρα έχει έναν πρόεδρο από την κεντροαριστερά ή από την κεντροδεξιά από το 1945. Η καθαρή νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου αντανακλά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια με το status quo, καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με τη μετανάστευση και την οικονομία. Η υποστήριξη στους Σοσιαλδημοκράτες και στο Λαϊκό Κόμμα έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στις τελευταίες γενικές εκλογές το 2013, τα δύο κόμματα κέρδισαν οριακά αρκετές ψήφους για να κυβερνήσουν με έναν "μεγάλο συνασπισμό".

Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα ακολουθήσουν και άλλες εκλογές στις 22 Μαΐου. Ο νυν πρόεδρος Χάιντς Φίσερ δεν έχει το δικαίωμα να είναι ξανά υποψήφιος μετά από δύο θητείες.

bbc.com