Aυστρία, Ουγγαρία και Ιταλία, οι επόμενες δοκιμασίες της ΕΕ
06/07/2016 16:16
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Aυστρία, Ουγγαρία και Ιταλία, οι επόμενες δοκιμασίες της ΕΕ

Οι προεδρικές εκλογές και το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου φέρνουν νέες ανησυχίες στην πολιτική ελίτ του μπλοκ.

Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Γιάνος Άντερ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης θα διεξάγει δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου σχετικά με το σχέδιο των Βρυξελλών να μοιράσει τους πρόσφυγες σε όλη την ΕΕ - υποδαυλίζοντας τη συζήτηση για μια πολιτική που έχει αποδειχθεί δύσκολο να επιβληθεί. Σε μια άλλη περίπτωση, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόμποτκα δήλωσε ότι θα προτείνει την επανάληψη των προεδρικών εκλογών της χώρας - που διέταξε το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας - την ίδια ημέρα. Ένας δεξιός εθνικιστικής υποψήφιος παραλίγο να κερδίσει τις πρώτες εκλογές και η επανάληψη δημιουργεί την προοπτική της εκλογής του πρώτου ακροδεξιού αρχηγού κράτους της ΕΕ. Ένα ιταλικό δημοψήφισμα για εκτεταμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, επίσης ορίστηκε για τον Οκτώβριο, προσθέτοντας στην πολιτική αβεβαιότητα που απειλεί την ήπειρο.

Οι ανακοινώσεις έρχονται καθώς η Ευρώπη παραπαίει από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για να αποχωρήσει από την ΕΕ. Θα αυξήσει τους φόβους για περαιτέρω πλήγματα στις προσπάθειες του μπλοκ να διαμορφώσει μια κοινή απάντηση στην κρίση της μετανάστευσης και να κερδίσει τη δημόσια υποστήριξη για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος επέκρινε την ΕΕ και παρουσίασε τους ηγέτες της ως μία απομακρυσμένη και παράνομη ελίτ, ανακοίνωσε για πρώτη φορά το δημοψήφισμα το Φεβρουάριο.

Η επανάληψη των αυστριακών εκλογών διατάχθηκε λόγω παρατυπιών κατά τη διάρκεια της αρχικής ψηφοφορίας της 22ας Μαΐου, όταν ο πολιτικός των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν νίκησε τον Νόρμπερτ Χόφερ του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ελευθερίας με μόλις 31.000 ψήφους. Το χρονοδιάγραμμα των ψηφοφοριών σημαίνει ότι είναι πιθανό να επισκιάσει τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 22 Σεπτέμβρη στην Μπρατισλάβα, για να εξετάσουν το μέλλον του μπλοκ στον απόηχο του Brexit.

Ο Ορμπάν θεωρεί την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου ως συνέπεια της αποτυχίας της ευρωπαϊκής ελίτ να λάβει σοβαρά υπόψη τη λαϊκή οργή σχετικά με την άφιξη περισσότερων από 1 εκατομμύριο προσφύγων στην Ευρώπη το περασμένο έτος. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αναχαίτιση νέων αφίξεων έχει μειώσει τη ροή, ο Ορμπάν έχει προτείνει την ανάσχεση της μετανάστευσης με την ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων στις γειτονικές χώρες, πέρα από τα σύνορα του μπλοκ. "Είναι ο στόχος της ευρωπαϊκής πολιτικής να σταματήσει τους μετανάστες στα σύνορα, να κρατήσει υπό έλεγχο τις διαδικασίες, να διεξάγει τις διαδικασίες εκτός των συνόρων μας και στη συνέχεια να αποφασίσει σχετικά με την αποδοχή ορισμένων προσώπων;" είπε ο Ορμπαν στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα. "Ή μήπως είναι ο στόχος μας να τους αφήσουμε μέσα και να τους αναδιανείμουμε αργότερα;"

Παρά τη συμφωνία της ΕΕ να μεταφέρει 160.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - συμπεριλαμβανομένων 1.294 στην Ουγγαρία- η Βουδαπέστη δεν έχει υποδεχθεί κανέναν στο πλαίσιο του σχεδίου. Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι έχουν επιτύχει μόνο το 2 τοις εκατό των συνολικών στόχων μετεγκατάστασης, ενώ ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση των 22.504 πρόσφυγες από τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έχει επίσης μείνει εκτός στόχου.

Οι Ούγγροι ψηφοφόροι θα κληθούν να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: "Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καθορίσει την υποχρεωτική τοποθέτηση των μη-Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου;" Και οι δύο ψηφοφορίες θα εμβαθύνουν την ανησυχία για το κύμα των λαϊκιστικών που θα μπορούσε να υπονομεύσει τα πολιτικά θεμέλια της ΕΕ. Ο Χόφερ έχει πει ότι η Αυστρία θα πρέπει να διεξάγει το δικό της δημοψήφισμα για ένταξη στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, αν το μπλοκ συγκεντρώσει περισσότερο τη λήψη αποφάσεων, ενώ βουλευτές της ουγγρικής κυβέρνησης έχουν εκφράσει προσωπικές επιφυλάξεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ουγγαρίας στο μπλοκ.

Η Οτίλια Νταντ της Teneo Intelligence, μιας εταιρείας συμβούλων πολιτικού κινδύνου, είπε ότι η Βουδαπέστη δεν θα διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ και ότι το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου ήταν ένας πολιτικός ελιγμός του Ορμπάν για να εμβαθύνει τους δεσμούς με την Πολωνία και να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά θέματα.

"Το Fidesz [το κόμμα του Ορμπάν] δεν εξετάζει σοβαρά ένα δημοψήφισμα εξόδου. Η Ουγγαρία ωφελείται σε μεγάλο βαθμό τόσο από την ενιαία αγορά όσο και από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και ο πληθυσμός της είναι σθεναρά υπέρ της ένταξης στην ΕΕ", είπε.

next.ft.com