Άρχισε η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο
31/10/2018 19:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άρχισε η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ξεκίνησε, νωρίτερα εντός της ημέρας, η γεώτρηση του "Πορθητή" στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, λέγοντας ότι με την κίνηση αυτή αλλάζει το παιχνίδι για την Άγκυρα στο θέμα των θαλάσσιων ερευνών.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Τουρκία κάνει εργασίες για την παραγωγή εγχώριου γεωτρύπανου, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο ιστότοπος philenews.gr.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τις οικονομικές δραστηριότητες της εταιρείας, ο πρόεδρος της ΤΡΑΟ είπε ότι ο Πορθητής έχει μήκος 229 μέτρα και το ύψος του πύργου είναι 103 μέτρα, προσθέτοντας ότι αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικώς πλοία στον κόσμο.

Όπως ανέφερε, η ανατολική Μεσόγειος είναι μία σημαντική ενεργειακή και πετρελαϊκή λεκάνη. "Μόνο με ένα εθνικό πλοίο και μόνο με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες θα μπορούσαμε να δηλώσουμε παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Οι γεωτρήσεις μας αποτελούν μία κίνηση αλλαγής του παιχνιδιού για την Τουρκία".

Συμπλήρωσε δε ότι, ως κρατική εταιρεία πετρελαίου, η TPAO διαθέτει και καινούργια σχέδια για το μέλλον. "Τώρα αναλάβαμε τον σχεδιασμό ως κίνηση που θα αλλάξει το παιχνίδι στο θέμα των ερευνών της Τουρκίας στη θάλασσα. Ένα ένα σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή βήμα προς βήμα όλες οι εργασίες που μπορούν να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Γι αυτό και στο πλαίσιο της στρατηγικής όλα να είναι εθνικά, υπό το πρίσμα της ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας, εξετάζεται ώστε αυτά τα πλοία να μπορούν να κατασκευάζονται στην Τουρκία, καθώς επίσης τα υποστηρικτικά πλοία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να σας θέσουμε υπόψη τα νέα αυτά σχέδια", κατέληξε.

Πηγή:capital.gr