Αργεντινή: Ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για χρηματοδότηση έως $30 δισ.
08/05/2018 21:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αργεντινή: Ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για χρηματοδότηση έως $30 δισ.

Σε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται ο πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri για μια συμφωνία χρηματοδότησης, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

"Πριν από λίγα λεπτά μίλησα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde και επιβεβαίωσε ότι μπορούσε να ξεκινήσουμε από σήμερα να εργαζόμαστε για μία συμφωνία", δήλωσε ο Macri σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Αργεντινή βρίσκεται σε συνομιλίες για μια ευέλικτη πιστωτική γραμμή ύψους 30 δισ. δολ. από το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος Macri δήλωσε ότι η Αργεντινή ξεκίνησε τις συνομιλίες με το Ταμείο καθώς η κατάρρευση του πέσο έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές ομολόγων και στο χρηματιστήριο της χώρας. Δεν διευκρίνισε πάντως το ύψος της πιστωτικής γραμμής.

"Αυτό θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα", ανέφερε ο Macri και πρόσθεσε. "Αυτό θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε το νέο παγκόσμιο σενάριο και να αποφύγουμε μία κρίση όπως οι προηγούμενες που αντιμετωπίσαμε στην ιστορία μας".

Η ομιλία του ήταν η πρώτη μετά τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής να αυξήσει τα επιτόκια της τρεις φορές μέσα σε 10 ημέρες στο 40% - το υψηλότερο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Το πέσο στο μεταξύ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% αυτό το έτος, προκαλώντας κλυδωνισμούς στα ομόλογα και τις μετοχές της χώρας. Το νόμισμα ανέκαμψε από τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα και κερδίζει 2,8% μετά τις ανακοινώσεις του Macri.

Lagarde: Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε την οικονομία

"Η Αργεντινή είναι ένα πολύτιμο μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Καλωσορίζω την ανακοίνωση του προέδρου Macri και προσδοκώ στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την Αργεντινή", αναφέρει σε δήλωση της η Christine Lagarde και προσθέτει:

"Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το πώς μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να ενισχύσουμε την οικονομία της Αργεντινής και θα επιδιώξουμε [την ολοκλήρωση του] σε μικρό χρονικό διάστημα".

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Nicolas Dujovne μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει "την προληπτική χρηματοδότηση για να σταθεροποιήσει την αγορά".

"Ξεκινήσαμε συνομιλίες με ΔΝΤ για μία προληπτική γραμμή πίστωσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ταμείο έχει εκφράσει την υποστήριξη του στο πρόγραμμα μας", πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ προσφέρει την ευέλικτη πιστωτική γραμμή ως ένα προληπτικό εργαλείο για χώρες που θέλουν να καθησυχάσουν τις αγορές ότι ακολουθούν οικονομικές πολιτικές που έχουν εγκριθεί από το Ταμείο.

Οι κυβερνήσεις μπορούν να αντλήσουν χρήματα ανά πάσα στιγμή. Για να εγκριθεί το πρόγραμμα, οι χώρες πρέπει πρώτα να δείξουν ότι έχουν ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη και εφαρμόζουν πολιτικές που έχουν εγκριθεί από το ΔΝΤ.

Η Κολομβία, το Μεξικό και η Πολωνία είναι οι μόνες χώρες που έχουν εξασφαλίσει πιστωτική γραμμή. Καμία δεν έχει αντλήσει κεφάλαια, ενώ η Πολωνία βγήκε από την συμφωνία το περασμένο έτος.

Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001 σε χρέος περίπου 100 δισ. δολ. και παρέμεινε αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές για περισσότερο από μία δεκαετία.

capital.gr