Αποχώρηση των ΗΠΑ από την Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού
21/01/2017 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποχώρηση των ΗΠΑ από την Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού

Η πρώτη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ελήφθη λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία του και είναι ενδεικτική του προστατευτισμού με τον οποίο υποσχέθηκε να πλαισιώσει το όραμά του να κάνει την Αμερική "σπουδαία και πάλι". Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αποχωρεί από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), την εμπορική συμφωνία στην οποία μετέχουν 12 χώρες.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ "θα πατάξουν αυτές τις χώρες που παραβιάζουν τις εμπορικές συμφωνίες και βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζομένους" με τον τρόπο αυτό. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί μια άλλη εμπορική συμφωνία, τη NAFTA, που υπέγραψαν το 1994 οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς. "Για πάρα πολύ καιρό οι Αμερικανοί αναγκάζονταν να δέχονται εμπορικές συμφωνίες που έθεταν τα συμφέροντα των ισχυρών και της ελίτ της Ουάσινγκτον πάνω από εκείνα των σκληρά εργαζόμενων ανδρών και γυναικών αυτής της χώρας" αναφέρει η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να κλείσουν τα εργοστάσια και οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας να μεταφερθούν στο εξωτερικό ενώ οι Αμερικανοί βρέθηκαν "αντιμέτωποι με υψηλό εμπορικό έλλειμμα και μια καταστροφική βάση παραγωγής".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "οι σκληρές και δίκαιες" εμπορικές συμφωνίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία και να επιστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. "Αυτή η στρατηγική ξεκινά με την αποχώρηση από την TPP και με τη διασφάλιση ότι τυχόν νέες εμπορικές συμφωνίες θα συναφθούν προς το συμφέρον των Αμερικανών εργαζομένων". Αν τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη στη NAFTA αρνηθούν να δώσουν στους Αμερικανούς εργαζόμενους μια δίκαιη συμφωνία σε μια επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης, "ο πρόεδρος θα προαναγγείλει την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν και από τη NAFTA".

Οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει την TPP, η οποία αποτελούσε τον κύριο οικονομικό πυλώνα της στροφής της κυβέρνησης Ομπάμα προς την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, εν όψει της ραγδαίας ανάπτυξης της Κίνας. Οι υποστηρικτές αυτής της συνθήκης ανησυχούν γιατί θεωρούν ότι τώρα θα ισχυροποιηθεί η θέση της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού, εις βάρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και απείλησε να επιβάλλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές. Η κινεζική κυβέρνηση είπε την Παρασκευή ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να λύσουν οποιαδήποτε διαφορά μέσω συνομιλιών.

abc.net.au