Απορρίφθηκε οριακά το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών για απόσυρση του Obamacare
26/07/2017 11:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απορρίφθηκε οριακά το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών για απόσυρση του Obamacare

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία αποφάσισαν οριακά για την διεξαγωγή συζήτησης σχετικά με την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και είναι γνωστό ως Obamacare.

Πρόκειται για μία ακόμη εξέλιξη στην επτάχρονη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare, με την επιδίωξη αυτή, να βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές πολιτικές προκλήσεις.

Η Γερουσία βρέθηκε αντιμέτωπη με ισοψηφία ψήφων 50-50 στην ψηφοφορία για την διεξαγωγή συζήτησης σχετικά με το νομοσχέδιο για την υγεία, οδηγώντας τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς να ψηφίσει σπάζοντας την ισοψηφία σε 51-50 υπέρ της διεξαγωγής της συζήτησης. Τόσο η Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, όσο και η Λίζα Μαρκόβσκι από την Αλάσκα καταψήφισαν την πρόταση για την διεξαγωγή της συζήτησης όπως αρχικά είχε διαφανεί από τις τοποθετήσεις τους, φέρνοντας την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αντιμέτωπη με προφανές πολιτικό αδιέξοδο, που σηματοδοτεί την δύσκολη πορεία που θα έχει στην Γερουσία, το νομοσχέδιο για την υγεία.

Ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν που διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο κι ανάρρωνε από εγχείρηση στην οικία του στην Αριζόνα, έκανε μία δραματική επιστροφή στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να καταθέσει την κρίσιμη ψήφο του, για την διευκόλυνση της διαδικασίας, εξαιτίας των αριθμητικών δεδομένων της κατανομής των εδρών στην Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 52 έδρες, έναντι 48 των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, το οριακό αποτέλεσμα χαλαρώνει προσωρινά την άσκηση της πολιτικής πίεσης στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε παροτρύνει τους Ρεπουμπλικάνους να σεβαστούν την υπόσχεση που έχουν δώσει εδώ κι επτά χρόνια και να προχωρήσουν στην κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare. Λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος Τραμπ την χαρακτήρισε ως «ένα μεγάλο βήμα».

Από την άλλη μεριά, η διεξαγωγή της συζήτησης για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare με μία τόσο οριακή πλειοψηφία εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την πολιτική δυναμική που διαθέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι, αναφορικά με την συγκέντρωση ή μη των απαραίτητων ψήφων προκειμένου να εγκριθεί από την Γερουσία ένα νομοσχέδιο ή παραλλαγές των διαφόρων προτάσεων για την κατάργηση του Obamacare.

Οι μετριοπαθείς Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι η κατάργηση του Obamacare θα οδηγήσει εκτός ασφαλιστικών καλύψεων εκατομμύρια χαμηλόμισθων Αμερικανών. Από την άλλη μεριά, η συντηρητική πτέρυγα του κόμματος επιμένει ότι το νομοσχέδιο που προώθησαν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρεί σε εφαρμογή αρκετές από τις προβλέψεις του Obamacare, ώστε αυτό ν’ αποτελεί παρέμβαση της κυβέρνησης στα συστήματα υγείας των αμερικανικών πολιτειών.

Κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ανοιχτά εννέα Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από την μετριοπαθή Κόλινς μέχρι τον συντηρητικό Ραντ Πολ από το Κεντάκι. Στην πολιτεία της Κόλινς, το Μέιν, ο πληθυσμός είναι γηρασμένος, στην πλειοψηφία του αγροτικός, ενώ το 1/5 των κατοίκων του, έχει ενταχθεί στο Medicaid. Ο μέσος όρος της ηλικίας του πληθυσμού στην αναφερόμενη πολιτεία είναι τα 43 έτη, που είναι ο μεγαλύτερος σε παναμερικανικό επίπεδο. Οι μετριοπαθείς Γερουσιαστές ανησυχούν για τις δραστικές περικοπές χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Medicaid, καθώς πολλοί χαμηλόμισθοι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να καλύψουν το οικονομικό κόστος της υγειονομικής ασφάλισής τους και θα βρεθούν εκτός του συστήματος της ιδιωτικής ασφάλισης.

Νωρίτερα χθες, ο 80χρονος Μακέιν δέχθηκε τις επευφημίες των Γερουσιαστών κατά την είσοδό του στην αίθουσα συνεδριάσεων της Γερουσίας, προκειμένου να ψηφίσει για την διεξαγωγή της συζήτησης. Μετά την ψηφοφορία ότι βετεράνος Γερουσιαστής, επέκρινε το κλίμα προκατάληψης που επικρατεί στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, καλώντας τους Γερουσιαστές «να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον».

Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές από την πλευρά τους, τήρηση μία ενοποιημένη στάση κατά της διαδικασίας για την διεξαγωγή της συζήτησης.

Από την άλλη μεριά, ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Ρον Τζόνσον, που έδωσε την τελευταία κι αποφασιστική ψήφο για την διεξαγωγή της συζήτησης, είχε μία αντιπαράθεση με τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, Μιτς Μακόνελ, πριν να ψηφίσει. Η αντιπαράθεση αυτή, θεωρήθηκε ενδεικτική του κλίματος πολιτικής καχυποψίας που έχει καλλιεργηθεί στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων με άμεση συνέπεια την στασιμότητα του νομοθετικού έργου.

Μία αποτυχημένη προσπάθεια για την διεξαγωγή της συζήτησης θα ήταν η χαριστική βολή στις κοινοβουλευτικές προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων για την κατάργηση του Obamacare, θέτοντας σε άμεση αμφισβήτηση την πολιτική δυναμική της κυβέρνησης Τραμπ, αναφορικά με την προώθηση των άμεσων προτεραιοτήτων του νομοθετικού της έργου. Μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών, ουσιαστική πολιτική και οικονομική βαρύτητα έχει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένουν οι επιχειρήσεις, με τις σχετικές νομοθετικές διεργασίες να έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

“Έχουμε ένα καθήκον να δράσουμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ προς τους Γερουσιαστές πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας υπενθυμίζοντας ότι οι ίδιοι, έχουν υποσχεθεί την κατάργηση του Obamacare, εδώ και τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (για την εκλογή Γερουσιαστών). “Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία,” τόνισε ο ίδιος.

Από το 2010 και μετά, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν την πολιτική τους υπόσχεση για την κατάργηση του Obamacare, μέσω του οποίου απέκτησαν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας άνω των 20 εκατομμυρίων Αμερικανών.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πρόγραμμα Obamacare είναι κατά πολύ περισσότερο δημοφιλές από τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο.

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) στην πιο πρόσφατη αναφορά του έχει εκτιμήσει ότι στην περίπτωση εφαρμογής του νομοσχεδίου που προτείνουν οι Ρεπουμπλικάνοι, τότε, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ιδιωτική ασφάλιση 22 εκατομμυρίων Αμερικανών. Η πρόβλεψη αυτή προκαλεί την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών από τις πιο φτωχές πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς οι ψηφοφόροι τους εξυπηρετούνται από τις προβλέψεις υγειονομικών καλύψεων που τους προσφέρει π.χ. το πρόγραμμα Medicaid υπό το Obamacare.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην βιομηχανία του κλάδου των υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ, με πολλές εταιρίες κι ενώσεις επαγγελματιών να καλούν την Γερουσία να επανεξετάσει την θέση της. Ο όμιλος νοσοκομείων (America’s Essential Hospitals) που εκπροσωπεί νοσοκομείο στο πλαίσιο της οργάνωσης κοινωνικής προστασίας, είναι κατηγορηματικά αντίθετος με όλα τα σχέδια των Ρεπουμπλικάνων, ενώ εκφράζει φόβους ότι η δραστική περικοπή των χρηματοδοτήσεων για το πρόγραμμα Medicaid, όταν έρθει η ώρα πληρωμής των λογαριασμών για την προσφορά υπηρεσιών υγείας «θα αποσταθεροποιήσει την οικονομική και υγειονομική ασφάλεια εκατομμυρίων εργαζομένων και των οικογενειών τους».

Οι μετοχές της ασφαλιστικής Centene Corp μειώθηκαν δραστικά μετά την ψηφοφορία που έγινε στην Γερουσία. Νωρίτερα χθες, η εταιρία είχε ανακοινώσει επίπεδο κέρδους πέραν του αναμενόμενου, καθώς επωφελείται από την εφαρμογή του προγράμματος Obamacare.

Οι Γερουσιαστές θα κληθούν να καταργήσουν το Obamacare και να το αντικαταστήσουν αργότερα ή να το καταργήσουν και να το αντικαταστήσουν ταυτόχρονα, καθώς θα γίνεται αναδιοργάνωση εφαρμογής του προγράμματος Medicaid.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-eleftherostypos.gr