Απελευθερώθηκε η Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος
17/10/2017 14:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απελευθερώθηκε η Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ ανακατέλαβαν πλήρως την de facto πρωτεύουσα του Isis, Ράκα, δήλωσε το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Συρίας, σε ένα σημαντικό συμβολικό πλήγμα για την τζιχαντιστική ομάδα. Η πόλη χρησιμοποιήθηκε ως βάση για να προγραμματίζει η ομάδα επιθέσεις στο εξωτερικό.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία από κουρδικές και αραβικές πολιτοφυλακές, υποστηριζόμενες από μια διεθνή συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, πολεμούσαν το Isis μέσα στη Ράκα από τον Ιούνιο.
Ένας μάρτυρας είπε ότι οι μάχες φάνηκε να τελειώνουν, καθώς υπήρχαν μόνο σποραδικές εκρήξεις πυροβολισμών. Οι αγωνιστές της πολιτοφυλακής γιόρτασαν στους δρόμους, τραγουδώντας συνθήματα από τα οχήματά τους και υψώνοντας μια σημαία στο στάδιο της Ράκα. Ένας εκπρόσωπος της SDF δήλωσε ότι η συμμαχία θα καταλάβει τις τελευταίες περιοχές του Isis στην πόλη μέσα σε λίγες ώρες. Το Σάββατο επετεύχθη συμφωνία ώστε και οι τελευταίοι ντόπιοι μαχητές στη Ράκα να εγκαταλείψουν την πόλη.

Ο εκπρόσωπος των SDF Ταλάλ Σίλο είπε ότι όσοι μαχητές δεν είχαν υπογράψει τη συμφωνία θα μείνουν πίσω για "να παραδοθούν ή να πεθάνουν".
Εμφανές σημάδι για το τέλος της τετράμηνης μάχης για τη Ράκα ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αεροπορικές επιθέσεις της δυτικής συμμαχίας στην περιοχή τη Δευτέρα. Το Isis έχασε φέτος σημαντικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης και της Μοσούλης, ενώ στη Συρία αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε μια λωρίδα της κοιλάδας του Ευφράτη και της γύρω ερήμου.

independent.co.uk