Απειλεί η Τουρκία: Οι Κούρδοι του Ιράκ "θα πληρώσουν το τίμημα" για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας
14/09/2017 14:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απειλεί η Τουρκία: Οι Κούρδοι του Ιράκ "θα πληρώσουν το τίμημα" για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας

Η Τουρκία προειδοποίησε την αυτόνομη Κουρδική περιοχή του Ιράκ ότι "σίγουρα θα πληρώσει ένα τίμημα" για την επιμονή της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας αργότερα αυτό το μήνα. Μια δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών που κυκλοφόρησε την Πέμπτη χαιρέτισε επίσης μια ψήφο του Ιράκ που απέρριψε το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου ως αντισυνταγματικό.

Η δήλωση ανέφερε: "Η (κουρδική περιοχή) πρέπει να γνωρίζει ότι σίγουρα θα πληρώσει ένα τίμημα για την επιμονή της για δημοψήφισμα παρά τις φιλικές συστάσεις μας". Η δήλωση δεν εξηγούσε περαιτέρω. Χαρακτήρισε τις "όλο και περισσότερο συναισθηματικές δηλώσεις" της ιρακινής κουρδικής ηγεσίας υπέρ της ανεξαρτησίας ως "ανησυχητικές".
Η Τουρκία, η οποία έχει μεγάλο κουρδικό πληθυσμό και πολεμά τους κούρδους αντάρτες, έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με την αυτόνομη περιοχή του Ιράκ αλλά αντιτίθεται σε ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.

Το Ισράηλ υποστηρίζει τη δημιουργία Κουρδικού κράτους

Το Ισραήλ υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς οι Κούρδοι στο Ιράκ ετοιμάζονται για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους. Η δήλωση του ισραηλινού προέδρου έρχεται ως το επιστέγασμα μια μακροχρόνιας διακριτικής σχέσης με τους Κούρδους που ξεκινά από τη δεκαετία του 1960 στον στρατιωτικό και τον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και σ’ αυτόν των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι Ισραηλινοί θεωρούν αυτή την εθνική μειονότητα –ο πληθυσμός της οποίας κατανέμεται ανάμεσα στο Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν– σαν ένα "μαξιλάρι" εναντίον των κοινών Αράβων αντιπάλων.

Τη Δευτέρα ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε πως θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι αυτό απορρίφθηκε με ψηφοφορία από το ιρακινό κοινοβούλιο. "Το Ισραήλ υποστηρίζει τις θεμιτές προσπάθειες του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος", υπογραμμίζει ο Νετανιάχου σε σχόλια που εστάλησαν από το γραφείο του στους ξένους ανταποκριτές.

Δυτικές δυνάμεις εκφράζουν ανησυχίες ότι ένα δημοψήφισμα στην ημιαυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Ιράκ -στην οποία περιλαμβάνεται η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ-μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ θεωρεί πάντως ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που έχει την έδρα του στην Τουρκία, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, υιοθετώντας την ίδια θέση που έχουν για την οργάνωση αυτή η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο Νετανιάχου, ο οποίος πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στις 19 Σεπτεμβρίου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε εκφράσει σε ομιλία του το 2014 υποστήριξη προς "τις φιλοδοξίες των Κούρδων για ανεξαρτησία", λέγοντας πως αξίζουν "πολιτική ανεξαρτησία".

abcnews.go.com, telegraph.co.uk