Απαγόρευση εισόδου στο WikiLeaks στην Τουρκία
20/07/2016 12:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απαγόρευση εισόδου στο WikiLeaks στην Τουρκία

Η τουρκική ρυθμιστική αρχή απέκλεισε σήμερα την πρόσβαση στον ιστότοπο WikiLeaks στην Τουρκία, μετά τη δημοσίευση 300.000 emails του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η Αρχή ανακοίνωσε ότι έλαβε «διοικητικά μέτρα» κατά του ιστοτόπου. Ο όρος χρησιμοποιείται στην Τουρκία για να ορίσει τον αποκλεισμό της πρόσβασης προς ιστοτόπους.

Στο φως 300.000 e-mails του Ερντογάν και του τουρκικού AKP από τα Wikileaks

Παρά τον κυβερνοπόλεμο που κατήγγειλε ότι δεχόταν τις τελευταίες ώρες, το site των Wikileaks έμεινε όρθιο και έφερε στο φως περίπου 300.000 emails με επισυναπτόμενα αρχεία από τις εσωτερικές επικοινωνίες του κόμματος του Ερντογάν, AKP.

Οπως τονίζει η ιστοσελίδα, τα μηνύματα προέρχονται από 762 λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ονόματα χρηστών που αρχίζουν από το «A» έως το γράμμα «I» από τους server του κόμματος του Ερντογάν akparti.org.tr.

Αυτό, το πρώτο μέρος των διαρροών περιλαμβάνει 294.548 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μαζί με τα συνημμένα αρχεία τους. Το πιο παλαιό μήνυμα χρονολογείται από το 2010 και το πιο πρόσφατο φέρει ημερομηνία 6 Ιουλίου 2016, δηλαδή 9 μέρες πριν το πραξικόπημα – παρωδία.

Η Wikileaks τονίζει ότι τα μηνύματα «αποκτήθηκαν» μια εβδομάδα πριν το πραξικόπημα και ξεκαθαρίζει ότι προχώρησε στην δημοσιοποίησή τους σε απάντηση για τις σαρωτικές διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, μετά το πραξικόπημα.

Η ιστοσελίδα αναφέρει επίσης ότι το υλικό που φέρνει στο φως έχει διασταυρωθεί για τη γνησιότητά του και τονίζει ότι η πηγή του «δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση, ούτε με στοιχεία πίσω από το πραξικόπημα, ούτε με αντίπαλο πολιτικό κόμμα, ούτε με κάποιο αντίπαλο κράτος».

Η προαναγγελία της Wikileaks για τις αποκαλύψεις προκάλεσε νευρικότητα στην Τουρκία. Η ιστοσελίδα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεχόταν συνεχείς επιθέσεις και απηύθυνε έκκληση στην κοινή γνώμη της Τουρκίας να υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή, ώστε να μάθει την αλήθεια για τις πρακτικές του Τούρκου προέδρου.

«Οι δομές μας δέχονται συνεχείς επιθέσεις. Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για την προέλευση των επιθέσεων. Αν προέρχονται από τουρκικές κυβερνητικές δομές ή συμμάχους τους» έγραψε το WikiLeaks στο Twitter. «Καλούμε τους Τούρκους πολίτες να προετοιμαστούν, ώστε να ξεπεράσουν τη λογοκρισία μέσω των συστημάτων TorBrowser και u-Torrent, και να προωθήσουν τους συνδέσμους μας» ανέφερε η μη- κερδοσκοπική ιστοσελίδα.

Δείτε τα e-mails που διέρρευσαν ΕΔΩ

eleftherostypos.gr