Αντίποινα με δασμούς σε σημαντικά αμερικανικά προϊόντα προανήγγειλε η Κίνα
04/04/2018 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντίποινα με δασμούς σε σημαντικά αμερικανικά προϊόντα προανήγγειλε η Κίνα

Επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε σημαντικές αμερικανικές εξαγωγές αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προανήγγειλε η Κίνα, λίγες μόλις ώρες αφότου η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της λίστα με κινεζικά προϊόντα-στόχουςίσης αξίας.


Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua, η λίστα του Πεκίνου περιλαμβάνει 106 αμερικανικά αγαθά, ανάμεσά τους σπόρους σόγιας, αυτοκίνητα, αεροσκάφη και χημικά.

Ειδικά οι σπόροι σόγιας, που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή σε κινεζικά αγροκτήματα, και τα αεροσκάφη Boeing συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες εξαγωγές των ΗΠΑ προς την κινεζική αγορά.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορείου διευκρίνισε πως το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία που θα επιλέξει η Ουάσιγκτον ώστε να ενεργοποιήσει τους δικούς της φόρους στα κινεζικά προϊόντα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι δύο πλευρές έχουν χρονικό περιθώριο για διαπραγμάτευση ώστε να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος, καθώς οι δασμοί που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση Τραμπ θα τεθούν αρχικά σε δημόσια διαβούλευση, έως τις 22 Μαΐου, και στη συνέχεια η Ουάσιγκτον θα έχει προθεσμία 180 ημερών για να λάβει οριστικές αποφάσεις.

Οι προτεινόμενοι αμερικανικοί δασμοί αποσκοπούν στο να τιμωρήσουν χρόνιες πρακτικές του Πεκίνου τις οποίες οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ως συστηματική προσπάθεια κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή τεχνολογικής γνώσης που θα μπορούσε να προσδώσει στον ασιατικό γίγαντα κρίσιμα οικονομικά και στρατιωτικά πλεονεκτήματα σε βάθος χρόνου.

Ο κατάλογος προτάσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, είδη ρομποτικής, φαρμακευτικά προϊόντα, μηχανήματα μεταποίησης και χημικά, όμως δεν περιέχει είδη τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Πηγή: http://www.skai.gr