Αντιμεταναστευτικές ομάδες εξαπλώνονται στη βόρεια Ευρώπη
22/02/2016 21:02
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιμεταναστευτικές ομάδες εξαπλώνονται στη βόρεια Ευρώπη

Ομάδες εθελοντών που περιπολούν τους δρόμους, με την ονομασία "Στρατιώτες του Όντιν", εμφανίστηκαν το σαββατοκύριακο στους δρόμους νορβηγικών πόλεων, ενώ το κίνημα που πρωτοεμφανίστηκε στη Φινλανδία διαδίδεται στη βόρεια Ευρώπη εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης. Δεκάδες άνδρες, μερικοί ντυμένοι με μαύρα μπουφάν με ένα λογότυπο που αναπαριστούσε ένα κράνος των Βίκινγκς, συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε πόλεις όπως οι Στάβανγκερ, Ντράμεν και Κρίστιανσαντ.

"Θέλουμε οι δρόμοι να είναι ασφαλείς, θέλουμε να απαλλαγούμε από την εγκληματικότητα που παρατηρούμε σήμερα στη Νορβηγία, την οποία η αστυνομία δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των "Στρατιωτών του Όντιν", Ρόνι Άλτε. "Πουλάνε ναρκωτικά, τα κορίτσια πέφτουν θύματα θωπειών, σημειώνονται επιθέσεις και βία" συμπλήρωσε.

Το κίνημα βασίζεται στους Φιλανδούς "Στρατιώτες του Όντιν", που έχουν σχέσεις με τους νεοναζί και ιδρύθηκε πέρυσι, μετά την έξαρση της προσφυγικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι αυξήθηκε η εγκληματικότητα. Έχει επίσης παρακλάδια σε Δανία και Σουηδία. Ο Άλτε, "βετεράνος" των ισλαμοφοβικών κινημάτων Νορβηγικός Σύνδεσμος Άμυνας και του γερμανικού Pegida, υποστήριξε πάντως ότι το εν λόγω κίνημα "αντιπροσωπεύει όλο το πολιτικό φάσμα" και πως βοηθάει χωρίς διακρίσεις. "Όμως ένα σημαντικό μέρος της εγκληματικότητας στην οποία επικεντρωνόμαστε οφείλεται στην παράνομη μετανάστευση προς τη Νορβηγία, αφότου η Ευρώπη άνοιξε τα σύνορά της", διευκρίνισε. Η νορβηγική αστυνομία δήλωσε "επιφυλακτική έναντι ομάδων όπως οι Στρατιώτες του Όντιν".

"Η χρήση ονομάτων (Όντιν είναι ο θεός του πολέμου στη σκανδιναβική μυθολογία) και συμβόλων και το γεγονός ότι πολλά μέλη της ομάδας έχουν σχέσεις με εγκληματικούς κύκλους, ενισχύουν αυτόν τον σκεπτικισμό", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άτλε Ρολ-Μάτισεν, ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός αξιωματούχος. "Δεν είναι αποδεκτό οργανώσεις να δρουν ή να δίνουν την εντύπωση ότι αποτελούν μια μορφή αυτοάμυνας πολιτών. Μόνο η αστυνομία είναι εξουσιοδοτημένη να ασκεί την αστυνομική εξουσία", πρόσθεσε.

Στην Ντράμεν, η αστυνομία έλεγξε το Σάββατο τα μέλη της περιπόλου για να διαπιστώσει την ταυτότητά τους και να επιβεβαιώσει ότι δεν έφεραν όπλα. Στην Κρίστιανσαντ, τους επιτράπηκε να διανείμουν μόνο καφέδες και γλυκά.

Σε ετήσια έκθεσή τους που δημοσιοποίησαν στις 9 Φεβρουαρίου, οι νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών (PST) ανέφεραν πως "η απειλή από κύκλους της ακροδεξιάς αυξάνεται στη Νορβηγία" εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης. Στη σκανδιναβική χώρα των 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων, πέρυσι έφτασαν 31.000 μετανάστες.

news.yahoo.com