Αντιδράσεις για τη νέα "Frontex"
15/12/2015 18:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιδράσεις για τη νέα "Frontex"

Οι υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα υποδέχθηκαν χλιαρά τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα δύναμη φύλαξης των συνόρων και των ακτών της ΕΕ.

Το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ θα προτείνει σήμερα η συνοριακή δύναμη να αναπτύσσεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εάν τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής δεν μπορούν να προστατεύσουν τα σύνορα της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, σε μια σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, θα προτείνουν να εξεταστεί «ταχέως» το σχέδιο, σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων. Το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της πρότασης είναι ότι η νέα δύναμη θα μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και χωρίς τη συγκατάβαση του κράτους-μέλους προορισμού. Η Επιτροπή αναφέρει ότι η ανάπτυξη μπορεί να μπλοκαριστεί μόνο εφόσον συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη - τα δύο τρίτα των ψήφων του Συμβουλίου της ΕΕ - ώστε να δημιουργηθεί μια "αντεστραμμένη ειδική πλειοψηφία".

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου κατέχει την προεδρία της ΕΕ, επανέλαβε την άποψη του επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση μπορεί να υπονομεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ. "Ο Τουσκ έχει δίκιο, ότι αν δεν προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, η Σένγκεν θα αποτύχει", δήλωσε ο Άσελμπορν. "Το ερώτημα είναι πώς να αντιμετωπίσουμε την ευαισθησία των κρατών-μελών, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα. Μήπως η ανάπτυξη της δύναμης θα μπορεί να συμβεί μετά από αίτηση ή μπορεί να ενεργοποιείται όταν ο Frontex βλέπει κίνδυνο στα εξωτερικά σύνορα;", πρόσθεσε. "Κάθε χώρα, η οποία βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα και δεν θέλει να χτίσει ένα φράχτη, πρέπει να δεχτεί έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό" είπε, αναφερόμενος στην Ελλάδα, η οποία έχει υποδεχθεί πάνω από 700.000 αιτούντες άσυλο καθ 'οδόν προς τη Γερμανία και η οποία προβάλλει αντίσταση στην παρέμβαση της ΕΕ.

Εθνική κυριαρχία

Αλλά και από την πλευρά τους, πολιτικοί από την Ανατολική Ευρώπη λένε ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι "αντιδημοκρατική" και "ασυμβίβαστη" με την εθνική κυριαρχία.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βαζικόφσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει μείνει "έκπληκτος". Είπε ότι η δύναμη θα είναι "αντιδημοκρατική, δεν θα διοικείται από τα κράτη-μέλη, και δεν ξέρουμε σε ποιον θα λογοδοτεί".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιτζάρτο εξέφρασε επίσης αμφιβολίες.

"Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό", είπε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αποφασίζουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ πότε θα υπάρχει παρέμβαση. "Η εξαναγκαστική βοήθεια στα κράτη-μέλη είναι ασυμβίβαστη με την προστασία των συνόρων που αποτελούν μέρος της εθνικής κυριαρχίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. "Πρέπει να επιμείνουμε στο ν αποτελεί η προστασία των συνόρων μέρος της εθνικής κυριαρχίας", είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια, παρά να αναγκαστεί να δεχτεί τη βοήθεια από την ΕΕ. "Δεν θα πρέπει να γίνει με βάση διατάγματα, αλλά βάσει της διμερούς ή πολυμερούς βοήθειας από τους εταίρους της", δήλωσε ο Σιτζάρτο.

Σημείωσε επίσης ότι η Ουγγαρία είχε ζητήσει βοήθεια για την προστασία των νότιων συνόρων της και τώρα έχει προσωπικό που βοηθά από την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Τσεχία. Και ανέφερε ότι η σχεδιαζόμενη δύναμη των 2000 περίπου συνοριοφυλάκων δεν επαρκεί για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. "Με τόσους φύλακες, δεν μπορείς να προστατεύσεις ούτε 520 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων, ακόμη και αν υπάρχει φράχτης. Χρειάζονται χιλιάδες για να προστατευθούν χιλιάδες χιλιόμετρα θαλάσσιων συνόρων", είπε, αναφερόμενος στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία, όπου η χώρα έχτισε έναν φράχτη με συρματόπλεγμα.

euobserver.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tt avatar
  tt 15/12/2015 19:28:08

  Ε βεβαια αντιδράσεις, 5.000 δολάρια το κεφάλι ειναι αυτα.

 2. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 16/12/2015 13:43:31

  E, άμα το καταπιούνε ΚΑΙ αυτό οι γιαλαντζί ''αριστεροί'' οι σταθερά στα 4 ακραιονεοφιλελεύθεροι υπηρέτες και αν όλοι εμείς το ανεχτούμε αραχτοί στον καναπέ μας μπουκωμένοι απ΄τα μελομακάρονα κι από την υπερβάλλουσα αναισθησία μας, τότε θα είμαστε απολύτως άξιοι του Προτεκτοράτου μας.
  ** Το τραγικό είναι που και η αντιπολίτευση δεν αντιδρά, σαν να τους έπεσαν βαριές οι ...έξωθεν εντολές .....
  Ο Αλεξάκος, δεν είναι μόνος σ΄ετούτο το δράμα. Έχει όλους τους χρονίως ''σιωπηλούς'' κι όλους τους ''χλιαρούς'', για συνεργούς του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.