Αντιδράσεις για τη Βενεζουέλα που σχεδιάζει να ξαναγράψει το σύνταγμα
03/05/2017 16:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιδράσεις για τη Βενεζουέλα που σχεδιάζει να ξαναγράψει το σύνταγμα

Οι πρώην περιφερειακοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας, η Βραζιλία και η Αργεντινή, αντέδρασαν με απογοήτευση στα σχέδια του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο να ξαναγράψει το Σύνταγμα, καθώς οι διαδηλωτές στο Καράκας για άλλη μια φορά ξεχύθηκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σουζάνα Μαλκόρα δήλωσε την Τρίτη ότι η κίνηση "έριξε λάδι στη φωτιά" της αναταραχής, η οποία κόστισε 29 ζωές τον περασμένο μήνα.

Ο Μαδούρο -ο οποίος προσπαθεί να ξεπεράσει τα χαμηλά ποσοστά έγκρισής του, τις αιματηρές διαδηλώσεις, την επιδείνωση της οικονομίας, το ξέσπασμα της εγκληματικότητας και τις ταραχές από την έλλειψη τροφίμων- ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ μια συνταγματική συνέλευση που θα αναθεωρήσει το δημοκρατικό σύστημα του έθνους. "Φαίνεται ότι εντείνει την κατάσταση και δεν συνειδητοποιεί ότι όσοι πεθαίνουν στο δρόμο - ανεξάρτητα από το χρώμα που φορούν - είναι πολίτες της Βενεζουέλας", δήλωσε η Μαλκόρα.

Κορυφαίος διπλωμάτης της Βραζιλίας περιέγραψε την πρόταση για συνταγματική συνέλευση ως πραξικόπημα. "Είναι ένα ακόμη ρήγμα με τη δημοκρατία, παραβιάζοντας το σύνταγμα της χώρας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλόσιο Νούνες στο Facebook. Ο Νούνες είπε ότι η Βραζιλία δεν θα μπορούσε να παρέμβει, αλλά καταδίκασε την "κλιμάκωση του αυταρχισμού" του Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα είναι πιθανό να αγνοήσει τις κατηγορίες, έχοντας συνηθίσει τις επικρίσεις από τις δύο χώρες που παρατηρούν μια δεξιά στροφή της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Στην περίπτωση της Βραζιλίας, αυτή η στροφή προήλθε μετά την επίθεση στην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ - μια κίνηση την οποία ο Μαδούρο χαρακτήρισε πραξικόπημα. Ο Μαδούρο δήλωσε τη Δευτέρα ότι το νέο σύνταγμα ήταν απαραίτητο για να ξεπεραστεί η παράλυση της χώρας και να διοχετευθεί ο πετρελαϊκός της πλούτος στο λαό.

Αλλά η αντιπολίτευση της χώρας τον κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί ένα κυνικό μέσον για να παρακάμψει την εθνική συνέλευση - της οποίας τον έλεγχο κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές του 2015 - και για να καθυστερήσει τις περιφερειακές και προεδρικές εκλογές, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα πιθανόν να χάσει με μεγάλη διαφορά.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τελευταίες δύο εκλογές Ενρίκε Καπρίλες δήλωσε ότι το κυβερνών Κόμμα των Ενωμένων Σοσιαλιστικών της Βενεζουέλας διέλυε το βιβλίο των κανόνων που είχε καταρτίσει ο Ούγκο Τσάβες. "Αυτοί που ονομάζονται πατέρες αυτού του συντάγματος, θέλουν τώρα να το σκοτώσουν", είπε. "Η συνταγματική συνέλευση που ο Μαδούρο έχει καλέσει δεν εμφανίζεται στο σύνταγμά μας. Αυτό που θέλει να κάνει ο Μαδούρο είναι να αποφύγει μια εκλογική διαδικασία".

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους την Τρίτη το πρωί, στήνοντας οδοφράγματα από ελαστικά, κλαδιά και καμένα σκουπίδια. "Δεν πιστεύουμε στην ψεύτικη ειρήνη του Μαδούρο, και το μόνο που έκανε είναι να ρίξει λάδι στη φωτιά", δήλωσε ο 64χρονος Χεσούς Γκουτιέρες στο Reuters, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο του Καράκας. "Οι άνθρωποι πρέπει να αντιδράσουν και αυτό κάνουν".

Το σύνταγμα της Βενεζουέλας αναθεωρήθηκε τελευταία φορά το 1999, στις αρχές της 14ετούς προεδρίας του προδρόμου του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες, που χαρακτήρισε το έγγραφο ως το καλύτερο στον κόσμο και υποσχέθηκε ότι θα διαρκέσει αιώνες. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός ότι η Βενεζουέλα οδεύει προς μια δικτατορία, υποστηρίζοντας ότι το νέο σώμα θα είναι γεμάτο με στρατιώτες του προέδρου και των υποστηρικτών του.

Την Τετάρτη, η αντιπολιτευόμενη Στρογγυλή Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας (γνωστή από τα ισπανικά αρχικά της MUD), θα ανακοινώσει σχέδια για μία ακόμα μαζική διαμαρτυρία, δημιουργώντας φόβους για περαιτέρω βία. Ο υπουργός Άμυνας Νέστορ Ρεβερόλ απαγόρευσε τη χρήση πυροβόλων όπλων για έξι μήνες, "για να εγγυηθεί ασφάλεια, ειρήνη και εσωτερική τάξη", αν και μόλις τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση έδωσε όπλα σε πολιτικές παραστρατιωτικές ομάδες σε γειτονιές που είναι παραδοσιακά φιλοκυβερνητικές.

Ο τρόπος επιλογής της νέας συνταγματικής συνέλευσης παραμένει ασαφής. Ανακοινώνοντας το προεδρικό διάταγμα, ο Μαδούρο πρότεινε την εκλογή ορισμένων μελών, ενώ άλλοι θα μπορούσαν να επιλεγούν από κοινωνικές οργανώσεις. "Δεν είμαι Μουσολίνι", επέμεινε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. "Αυτό θα είναι μια συνέλευση πολιτών αποτελούμενη από εργαζόμενους ... Η μέρα έχει έρθει αδελφοί. Μην με απογοητεύσετε τώρα. Μην απογοητεύσετε τον Τσάβες και μην απογοητεύσετε την πατρίδα σας".

Το νέο σώμα θα διευθύνεται από τον Ελίας Χάουα, υπουργό Παιδείας. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι το εκλογικό ημερολόγιο θα ισχύσει, μολονότι κατηγόρησε τις διαμαρτυρίες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που δυσκόλευε τη διεξαγωγή εκλογών. Για να αποκαταστήσει την τάξη, είπε ότι το σύστημα έπρεπε να αλλάξει. "Η χώρα χρειάζεται ένα κράτος και ένα δικαστικό σύστημα που να επιτρέπει στην οικογένεια της Βενεζουέλας να φύγει από το σπίτι της, σε μια μέρα σαν αυτή όπου η αντιπολίτευση ζήτησε να κλείσουν οι δρόμοι και να πάει τα παιδιά της στο σχολείο ή να πάνε στη δουλειά" είπε.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται προς το 700%, η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 18% και η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται, ωστόσο, πολλοί πολίτες της Βενεζουέλας θα υποστήριζαν ότι η πιο πιεστική τρέχουσα ανάγκη τους δεν είναι ένα νέο σύνταγμα…

theguardian.com