Αντιδράσεις από την έκθεση που συνδέει την Τουρκία με ακραίους ισλαμιστές
18/08/2016 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιδράσεις από την έκθεση που συνδέει την Τουρκία με ακραίους ισλαμιστές

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ υπερασπίστηκε την διαρροή της κυβερνητικής έκθεσης που αναφέρει ότι η Τουρκία αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τις ισλαμικές ομάδες, μια κατηγορία που έχει εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις με την Άγκυρα, ένα βασικό της εταίρο στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναχαίτιση της μαζικής μετανάστευσης. Η Τουρκία και η Γερμανία είχαν μια σειρά από διαφωνίες τους τελευταίους μήνες, καθώς μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη βοήθεια της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών στην Ευρώπη, εκ των οποίων η Γερμανία έχει λάβει το μεγαλύτερο μέρος. Η Άγκυρα είναι επίσης έξω φρενών με τις επικρίσεις της Δύσης για την καταστολή μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Η κυβερνητική έκθεση, που αποκάλυψε ο γερμανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ARD αυτή την εβδομάδα, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει γίνει ένα κομβικό σημείο για τις ομάδες ισλαμιστών και ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει μια "ιδεολογική συγγένεια" με τη Χαμάς στη Γάζα, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και ομάδες ένοπλων ισλαμιστών της αντιπολίτευσης στη Συρία. Το ARD ανέφερε ότι η έκθεση ήταν εμπιστευτική και ανατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από κοινοβουλευτικό αίτημα του αριστερού κόμματος Linke.

Ο Ντε Μεζιέρ δήλωσε στον γερμανικό περιφερειακό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RBB: "Δεν μετανιώνουμε για τίποτα", όταν ρωτήθηκε αν μετάνιωσε για τη διαρροή. Ο ίδιος είπε ότι η έκθεση αποκάλυψε μια πτυχή της Τουρκίας, αλλά ότι υπήρχαν και άλλες πτυχές πέρα από αυτό. Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροθ είπε ότι η έκθεση υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό και ότι ούτε ο ντε Μεζιέρ, ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών είχαν εμπλακεί. "Όταν οι άνθρωποι εργάζονται, λάθη μπορούν να συμβούν", δήλωσε ο Ντίμροθ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση, αλλά είπε ότι το Βερολίνο θεωρεί ακόμα την Άγκυρα ως εταίρο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Οργισμένη αντίδραση από την Τουρκία

"Οι ισχυρισμοί αποτελούν μια νέα εκδήλωση της αντεστραμμένης νοοτροπίας με την οποία εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούν να υποτιμήσουν τη χώρα μας, στοχεύοντας τον πρόεδρο και την κυβέρνησή μας", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Προ μηνών, ο Ερντογάν αντέδρασε οργισμένα σε μια εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης στην οποία παρουσιάστηκε ένα σατιρικό τραγούδι γι' αυτόν και ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον του κωμικού που το έγραψε.

Μια άλλη διαμάχη ακολούθησε λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα, ανακηρύσσοντας την σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915 γενοκτονία. Τον Ιούνιο, προέκυψε ένα ακόμα ζήτημα, άλυτο ακόμα, όταν η Τουρκία φαίνεται να μπλόκαρε μια επίσκεψη γερμανικών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, όπου βρίσκονται 250 γερμανοί στρατιώτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η Γερμανία παίζει διπλό "παιχνίδι" και ότι θα πρέπει να είναι περισσότερο υποστηρικτική προς την Τουρκία στον αγώνα της κατά της μαχητικής οργάνωσης Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Είναι προφανές ότι πίσω από αυτές τις κατηγορίες βρίσκονται κάποιοι πολιτικοί κύκλοι στη Γερμανία, γνωστοί για την διπρόσωπη στάση τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του. "Ως μια χώρα που παλεύει ειλικρινά ενάντια στην τρομοκρατία κάθε είδους ανεξαρτήτως της πηγής της, η Τουρκία αναμένει ότι οι άλλοι εταίροι και σύμμαχοί της θα ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο".

reuters.com