Ανησυχίες για πυρηνική τρομοκρατία μετά τις αποκαλύψεις στο Βέλγιο
24/03/2016 21:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανησυχίες για πυρηνική τρομοκρατία μετά τις αποκαλύψεις στο Βέλγιο

Πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Βέλγιο εκκενώθηκαν μετά από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και τα επιτελικά στελέχη επέστρεψαν στην εργασία τους υπό αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας.

Η έρευνα για το δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους πίσω από τις επιθέσεις του Παρισιού και των Βρυξελλών έχει εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με τις προσπάθειες των τρομοκρατών να πάρουν στα χέρια τους ραδιενεργά υλικά. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η αστυνομία είχε ανακαλύψει μια ταινία 10 ωρών που δείχνει το σπίτι ενός άνδρα ο οποίος εργάζεται στον "πυρηνικό κόσμο" του Βελγίου, κατά τη διάρκεια έρευνας σε σπίτι που συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Η καταγραφή προήλθε από μια κάμερα επιτήρησης, εγκατεστημένη μπροστά από το σπίτι του άνδρα, είπε εκπρόσωπος του εισαγγελέα.

Το ίδιο τρομοκρατικό δίκτυο έχει συνδεθεί με την αιματοχυσία της Τρίτης στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό. Οι αρχές σε όλο τον κόσμο φοβόντουσαν εδώ και καιρό ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να πάρουν στα χέρια τους τα πυρηνικά υλικά για να δημιουργήσουν μια "βρώμικη βόμβα" ή να κάνουν μια επίθεση σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή, τα εργοστάσια του Βελγίου, τα οποία παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έχουν επικριθεί για ένα ελλιπές ιστορικό ασφάλειας.

Μόλις μερικές ώρες μετά από τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, η πυρηνική ασφάλεια του Βελγίου, FANC, απέσυρε μη σημαντικό προσωπικό από τα δύο εργοστάσια της χώρας. Αξιωματούχοι είπαν ότι η κίνηση ήταν ένα πρότυπο μέτρο, σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο απειλής της και δεν είχαν καμία ένδειξη για συγκεκριμένη απειλή. Τα μέλη του προσωπικού επέστρεψαν στη δουλειά την Τετάρτη με "πολύ αυστηρές" ελέγχους ασφαλείας και μια ισχυρή αστυνομική και στρατιωτική παρουσία, είπε η Geetha Keyaert, εκπρόσωπος της Electrabel, μιας μονάδα της γαλλικής Engie Α.Ε., η οποία λειτουργεί τους πυρηνικούς σταθμούς του Βελγίου. Εκπρόσωπος της FANC δεν σχολίασε.

Το Βέλγιο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο ως στόχος, λόγω της υψηλής απειλής της τρομοκρατίας και του γεγονότος ότι επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες τους είναι τουλάχιστον 30 ετών, δήλωσε ο Tom Sauer, ένας ειδικός της πυρηνικής τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας. Τα νεότερα εργοστάσια προστατεύονται από απειλές όπως επιθέσεις από αεροπλάνα, "αλλά στα παλαιότερα βελγικά εργοστάσια υπάρχουν ακόμα μερικά ευάλωτα τμήματα", είπε. Ο Sauer είπε ότι τουλάχιστον ένα άτομο που είχε φύγει για τη Συρία είχε εργαστεί στο παρελθόν σε ένα από τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας της χώρας. "Έτσι, υπάρχει εμφανώς κάτι λάθος με τα θέματα ασφαλείας", είπε.

Η Keyaert δήλωσε ότι όλες οι βελγικές εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας συμμορφώνονται με όλους τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα, ενώ 200 εκατομμύρια ευρώ επενδύονται για τη συντήρηση τους σε ετήσια βάση. Επιβεβαίωσε ότι το 2012 ένας άνδρας ο οποίος είχε στο παρελθόν τακτική πρόσβαση στο εργοστάσιο ως ανάδοχος πήγε στη Συρία. Αλλά όταν δούλευε εκεί "ήταν δεν είχε ακόμη ριζοσπαστικοποιηθεί" είπε.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα τον Φεβρουάριο αρνήθηκε να προσδιορίσει τον άνθρωπο του οποίου το σπίτι είχαν παρακολουθήσει. Είπε ότι πολλά άτομα είχαν τεθεί υπό κράτηση στην έφοδο όπου βρέθηκε η ταινία, αλλά δεν είπε αν ήταν μεταξύ αυτών που οι βελγικές αρχές είχαν ήδη κατηγορήσει για τις επιθέσεις του Παρισιού.

Βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μοχάμεντ Μπακαλί, ο οποίος συνελήφθη στις 26 Νοεμβρίου και κατηγορήθηκε για τις επιθέσεις στο Παρίσι, ήταν ο ύποπτος. Ο δικηγόρος του, Sebastien Courtoy, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Μπακαλί θα δικαστεί στις 31 Μαρτίου. Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο άνθρωπος του οποίου το σπίτι παρακολουθούταν ήταν ένας ανώτατος αξιωματούχος στο βελγικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στο Μολ, στο βόρειο Βέλγιο. Το κέντρο, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ενέργειας του Βελγίου, διεξάγει έρευνα σε ειρηνικές εφαρμογές της ραδιενέργειας. Μια εκπρόσωπος του ερευνητικού κέντρου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Γερμανία και άλλες χώρες που συνορεύουν με το Βέλγιο έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις γενικές προδιαγραφές ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου και αμφισβήτησαν τη βελγική απόφαση στα τέλη του περασμένου έτους να παρατείνει τη διάρκεια σε παλαιότερους αντιδραστήρες της χώρας στο Ντοέλ και το Doel και το Τιχάνζ ως το 2025 από το 2015.

Το 2014, 65.000 λίτρα λιπαντικού χύθηκαν σε έναν σωλήνα εκκένωσης έκτακτης ανάγκης στον τέταρτο αντιδραστήρα του Ντοέλ σε μόλις 30 λεπτά, προκαλώντας διακοπή του αντιδραστήρα. Η FANC τότε ανέφερε ότι έχει "ισχυρές ενδείξεις" πως η διαρροή είχε προκληθεί από μια "σκόπιμη χειροκίνητη πράξη". Ο δράστης δεν έχει συλληφθεί.

Μια μελέτη του αμερικανικού οργανισμού Πρωτοβουλία Πυρηνικής Απειλής τον Ιανουάριο έδειξε ότι βελγικά πυρηνικά εργοστάσια δεν προστατεύονται από κυβερνοεπιθέσεις, λαμβάνοντας τη χαμηλότερη βαθμολογία στην έρευνα, μαζί με την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Η Keyaert δήλωσε ότι αρκετές δοκιμές αντοχής έχουν δείξει ότι τα εργοστάσια του Βελγίου "είναι ισχυρά έναντι εξωτερικών επιδράσεων, όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο". Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας αναφέρει ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και είναι σε επαφή με τη FANC. "Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, δεν υπάρχει άμεση ένδειξη μιας επίθεσης κατά των βελγικών σταθμών πυρηνικής ενέργειας", πρόσθεσε.

wsj.com