Αλβανία: Εκλογές βίας και νοθείας με χαμηλή συμμετοχή
25/06/2017 22:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλβανία: Εκλογές βίας και νοθείας με χαμηλή συμμετοχή

Από βία και νοθεία σημαδεύτηκαν οι σημερινές εκλογές στην Αλβανία. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν πολύ μικρή (περί το 35%), γεγονός που έκανε την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να παρατείνει μια επιπλέον ώρα την ψηφοφορία. Οι περισσότερες καταγγελίες για υφαρπαγή ψήφων και για βίαια επεισόδια, έγιναν σε βάρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα, αν και, ως όλα δείχνουν, και τα υπόλοιπα κόμματα δεν υστέρησαν σε προκλήσεις.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ΣΚ αναμένεται να είναι ο νικητής, με δεύτερο το αντιπολιτευόμενο, Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ), και τρίτο το -αντιπολιτευόμενο- Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης (ΣΚΟ). Ήδη, τα exit polls δίνουν 45-49% στο ΣΚ και 34% στο ΔΚ.

Να σημειωθεί πως, μέχρι προ μηνός, η αντιπολίτευση και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, συγκρούονταν αν και πως θα γίνουν οι εκλογές. Ο Ε.Ράμα, μάλιστα, επεδίωκε να γίνουν οι εκλογές είτε μετάσχει η αντιπολίτευση, είτε όχι (!). Τα πράγματα κινδύνευσαν να φτάσουν στα άκρα, κάτι που αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή με την ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ.

Η εικόνα που μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ για τις εκλογές έχει ως εξής:

-Η υπηρεσιακή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που πρόσκειται στο ΔΚ κατήγγειλε ότι ένοπλες ομάδες κυκλοφορούν, κυρίως στον Βορρά, με οχήματα χωρίς πινακίδες και επιδίδονται σε εξαγορά ψήφων.

-Ισχυρή και προκλητική είναι η παρουσία οργανωμένων ομάδων του ονομαζόμενου “Τσάμικου” κόμματος (PDIU) σε εκλογικά κέντρα στις περιφέρειες όπου είναι τα προπύργιά τους.

-Εκτεταμένη είναι η εξαγορά ψήφων κυρίως από το ΣΚ και δευτερευόντως από ΣΚΟ.

-Σοβαρά επεισόδια με κάψιμο αυτοκινήτων και πυροβολισμούς σημειώθηκαν από οπαδούς ΣΚ κυρίως εις βάρος ΣΚΟ.

-Έντονη είναι η δραστηριοποίηση των οπαδών ΣΚ στη Χειμάρρα, προκειμένου να εμποδίσουν την ψήφο υπέρ άλλων κομμάτων, με αποτέλεσμα να έχει ψηφίσει μόνον 21% των εγγεγραμμένων. Εκεί, μάλιστα, σημειώθηκε και επεισόδιο με αστυνομικό που ψήφισε χωρίς να είναι εγγεγραμμένος και χειροδίκησε εις βάρος γυναίκας που διαμαρτυρήθηκε γι' αυτό.

-Από την Ελλάδα εκτιμάται ότι μετέβησαν στην Αλβανία για να ψηφίσουν περίπου 10.000 μετανάστες. Περί τους χίλιους από αυτούς ψήφισαν στη Χειμάρρα.

-Το Σάββατο και την Κυριακή σημειώθηκαν πολλά περιστατικά βίας και νοθείας. Μεταξύ των άλλων, ένα αιματηρό επεισόδιο στη μικρή πόλη Σενγκίν του Νομού Λέζα. Εκεί, μερικά άτομα αντάλλαξαν πυροβολισμούς κοντά σε εκλογικό κέντρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Να σημειωθεί πως και στις εκλογές του 2013 και 2015 είχαν σημειωθεί ένοπλες αντιπαραθέσεις, κατά τις οποίες είχε χάσει τη ζωή του και ένας πολίτης. Μετά το επεισόδιο στη Λέζα, ο πρόεδρος της Βουλής, πρώην πρόεδρος του ΣΚΟ και εκλεγμένος πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, έσπευσε στην περιοχή, όπου κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, τον “ο αρχι-σαδιστή”, Έντι Ράμα και τον αρχηγό της Αστυνομίας, Χακί “Ντρόγκα” (“Ναρκωτικός”). Στην περιοχή μετέβη και ο πρέσβυς των ΗΠΑ, Ντόναλντ Λου, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την κατάσταση. Επίσης, επισκέφθηκε ορισμένα εκλογικά κέντρα στο Δυρράχιο, μια από τις περιφέρειες όπου σημειώθηκαν πολλά προβλήματα από τις πρώτες ώρες της εκλογικής διαδικασίας.

-Άπειρες, τέλος, είναι οι καταγγελίες για υφαρπαγή ψήφων έναντι χρημάτων, παρενόχληση μελών εφορευτικών Επιτροπών, άσκηση πιέσεων από ενόπλους, ξυλοδαρμοί, πιέσεις από τον διευθυντές φυλακών στους κρατούμενούς για να ψηφίσουν υπέρ του ΣΚΟ, εξαγορά ψήφων από τη συμμορία του ονομαζόμενου «Εσκομπάρ των Βαλκανίων» (καταζητείται για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών), στο Δέλβινο, κ.ο.κ.