Ακόμα ψάχνουν τον δράστη στο Βερολίνο
20/12/2016 21:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ακόμα ψάχνουν τον δράστη στο Βερολίνο

Η αστυνομία στη Γερμανία συνεχίζει την έρευνα για την επίθεση στο Βερολίνο, βάσει της υπόθεσης ότι ο ένοπλος εισβολέας είναι ελεύθερος, αφού εκφράστηκαν αμφιβολίες για το αν ο άνθρωπος που κρατείται από το βράδυ της Δευτέρας ήταν ο ύποπτος οδηγός του φορτηγού που εισέβαλε σε μια πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες. "Πρέπει να εργαστούμε βάσει της υπόθεσης ότι ο ένοπλος δράστης είναι ακόμα ελεύθερος. Ως αποτέλεσμα αυτού είμαστε σε υψηλή επιφυλακή", δήλωσε ο Χόλγκερ Μουνχ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Αστυνομίας.

Η αστυνομία του Βερολίνου δήλωσε στο Twitter ότι είναι σε εγρήγορση καθώς ο ύποπτος είχε αρνηθεί εμπλοκή στο συμβάν. "Ο προσωρινός κρατούμενος αρνείται το αδίκημα" έγραψε. "Ως εκ τούτου, είμαστε ιδιαίτερα σε εγρήγορση. Παρακαλώ να είστε επίσης σε εγρήγορση" προέτρεψε το κοινό. Οι παρατηρήσεις τους απηχούν την άποψη του Πέτερ Φρανκ, γενικού εισαγγελέα, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο συλληφθείς - ένας Πακιστανός - είναι πολύ πιθανόν να μην είναι ο δράστης, και μπορεί να μην ανήκει σε οποιοδήποτε κύκλο δραστών". Και πρόσθεσε: "Δεν ξέρουμε αν υπήρχε ένας δράστης ή περισσότεροι, ή αν υπήρχε κάποια υποστήριξη". Αλλά υπογράμμισε την συνεχή πεποίθηση σχετικά με τη φύση της επίθεσης, λέγοντας: "Εργαζόμαστε στη βάση ότι ήταν μια επίθεση με τρομοκρατικό φόντο".

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Βερολίνου, Κλάους Καντ, ανακοίνωσε ότι ένοπλοι αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα θα τοποθετηθούν στις εισόδους σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας και ότι θα ληφθούν επιπλέον μέτρα. Αμφιβολίες σχετικά με τον ανθρώπου που κρατείται αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία ανέφερε μια πηγή από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ασφάλειας που είπε: "Έχουμε τον λάθος άνθρωπο, και ως εκ τούτου, η κατάσταση έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός δράστης είναι ακόμα ένοπλος, παραμένει ελεύθερος και μπορεί να προκαλέσει ζημιά". Όλη η αστυνομία του Βερολίνου και οι ειδικές δυνάμεις έχουν ενημερωθεί, ανέφερε η εφημερίδα, παραθέτοντας την πηγή ασφαλείας.

Ο ύποπτος που προφυλακίστηκε λίγο μετά την επίθεση ήταν ένα 23χρονος πακιστανικής καταγωγής που έφτασε στη Γερμανία το περασμένο έτος. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το πρωί, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε: "Πρέπει να υποθέσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια τρομοκρατική επίθεση".

"Θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να για όλους μας, αν επιβεβαιωθεί ότι το πρόσωπο που διέπραξε αυτό το έγκλημα ζήτησε προστασία και άσυλο στη Γερμανία", πρόσθεσε. "Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα απεχθές στο πρόσωπο των πολλών, πολλών Γερμανών οι οποίοι έχουν αφιερωθεί καθημερινά στο να βοηθούν τους πρόσφυγες, και στο πρόσωπο των πολλών ανθρώπων που χρειάζονται πραγματικά προστασία και προσπαθούν να ενταχθούν στη χώρα μας".

Ένας από τους νεκρούς ήταν και ο εγγεγραμμένος ο οδηγός του οχήματος, ένας Πολωνός υπήκοος, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία πυροβολήθηκε στο Potsdam, περίπου εννέα μίλια δυτικά του Βερολίνου, πριν από την επίθεση στην αγορά. Η πολωνική εταιρεία διανομής στην οποία ανήκει το φορτηγό Scania δήλωσε ότι έχασε την επαφή με τον οδηγό της στις 16:00 τοπική ώρα, αφού πέρασε από την Πολωνία στη Γερμανία. Η Μέρκελ και άλλοι πολιτικοί επισκέφθηκαν την περιοχή της επίθεσης την Τρίτη το απόγευμα, αφήνοντας λευκά λουλούδια μπροστά στην εκκλησία.

theguardian.com