"Xαλί στα πόδια του Ερντογάν στρώνουν Γιούνκερ - Κομισιόν"
26/06/2017 11:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Xαλί στα πόδια του Ερντογάν στρώνουν Γιούνκερ - Κομισιόν"

Χαλί στην Άγκυρα στρώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επιχειρεί σε όλα τα επίπεδα να ικανοποιήσει την Κυβέρνηση Ερντογάν και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που παρείχε προς τον Τούρκο Πρόεδρο, στο πλαίσιο του «μυστικού» οδικού χάρτη, παρακάμπτοντας ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Γιούνκερ έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, ώς και επίσης το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε τα κράτη-μέλη (σ.σ με εξαίρεση Βρετανία-Γερμανία), προκάλεσαν σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» την αντίδραση της Λευκωσίας, την οποία διατύπωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την περασμένη Τετάρτη στην έδρα της Ε.Ε. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε προς τον κ. Γιούνκερ ότι θα ήταν ορθό η Κομισιόν να είχε συμβουλευθεί τα κράτη-μέλη πριν υποβάλει «οδικό χάρτη» προς τον Ταγίπ Ερντογάν, διατυπώνοντας παράλληλα τη διαφωνία της Λευκωσίας με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν εκ μέρους της Ε.Ε, με επίκεντρο την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ απάντησε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει μεν κάποιες δεσμεύσεις εκ μέρους της Ε.Ε, αλλά ισχυρίστηκε ότι η λύση του Κυπριακού καθίσταται προϋπόθεση για την υλοποίησή τους. Κάτι πάντως που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς ο κ. Γιούνκερ-στον οδικό του χάρτη θέτει απλώς χρονοδιάγραμμα για λύση του Κυπριακού «αυτό το καλοκαίρι». Και αποφεύγει να θέσει τόσο τις υποχρεώσεις της Άγκυρας προς αυτή την κατεύθυνση, όσο και τις βασικές πρόνοιες που πρέπει να διέπουν μιαν ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού προβλήματος...

Όπως πληροφορούμαστε, η διάσταση απόψεων Γιούνκερ-Αναστασιάδη είχε και συνέχεια, στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους 27 ομολόγους του, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η λύση του προβλήματος είναι προϋπόθεση για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο κ. Γιούνκερ είχε διαφορετική άποψη και στη δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις προς την Τουρκία στα ευρωτουρκικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόοδος στο Κυπριακό, τοποθέτηση η οποία φωτογραφίζει ευκρινώς την παραχώρηση ανταλλαγμάτων και κατά κύριο λόγο την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

Οι δικαιολογίες που προέβαλε ο κ. Γιούνκερ στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και οι τοποθετήσεις του στη Σύνοδο Κορυφής, δεν αποτελούν ωστόσο το μοναδικό μεμπτό στοιχείο της στάσης που τηρεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε σχέση με το Κυπριακό. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο κ. Γιούνκερ, σε συνεννόηση με την Άγκυρα προχώρησε ήδη στο επόμενο βήμα υλοποίησης του οδικού χάρτη. Συγκάλεσε πολιτικό διάλογο Ε.Ε.-Τουρκίας, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 25 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με βασικό στόχο να δρομολογηθούν οι διαδικασίες έναρξης διαβουλεύσεων προς αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, αν και ακόμη τα 28 κράτη-μέλη δεν έχουν ανάψει πράσινο φως. Επίσης, προσκάλεσε στην έδρα της Ε.Ε, τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, για επαφές με την αρμόδια Επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ. Αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προχθές Παρασκευή, ήταν επίσης η δρομολόγηση των διαδικασιών για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας (βλέπε διπλανή στήλη).

Πρόσωπο κλειδί στην προσπάθεια υλοποίησης του «οδικού χάρτη», για «επανενεργοποίηση» των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθίσταται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς (αναφέρεται ονομαστικά στο έγγραφο που έδωσε ο Γιούνκερ στον Ερντογάν). Ο κ. Τίμερμανς, αρχιτέκτονας και της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας στο μεταναστευτικό, θεωρείται «ευνοούμενος» της Άγκυρας και φέρεται να έχει «καλή χημεία» με το καθεστώς Ερντογάν. Και «όλως τυχαίως», ο κ. Γιούνκερ αποφάσισε να τον στείλει και στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά για το Κυπριακό, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Λευκωσίας. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο πρόεδρος της Κομισιόν απλώς ανακοίνωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την απόφασή του να στείλει τον κ. Τίμερμανς στην Ελβετία, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ε.Ε.

Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Γιούνκερ δεν είχε οποιανδήποτε θεσμική υποχρέωση να ενημερώσει τη Λευκωσία πριν αποφασίσει να στείλει στο Κραν Μοντανά τον «εκλεκτό» της Άγκυρας, Φρανς Τίμερμανς. Ωστόσο, η μέχρι τώρα πρακτική, που ακολουθούσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν εντελώς διαφορετική, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά τον διορισμό του συνταγματολόγου Πίετερ Βαν Νούφελ, (ως εκπροσώπου της Κομισιόν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, υπό τον ΟΗΕ, για λύση του Κυπριακού), ο κ. Γιούνκερ είχε «μοιραστεί», αν μη τι άλλο, τις προθέσεις του με τη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι που δεν έπραξε στην περίπτωση Τίμερμανς..
Ο κ. Τίμερμανς θα πλαισιώνεται στη διάσκεψη της Ελβετίας από τον Πιέτερ Βαν Νούφελ αλλά και από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν Μάρτεν Φερβέι, γνωστό από τη θητεία του στο κυπριακό μνημονιακό πρόγραμμα, ως επικεφαλής της Τρόικα.

ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ

Στη διάσκεψη της Ελβετίας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», να παρευρεθεί και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Ιταλίδα αξιωματούχος της Ε.Ε, αναμένεται στο Κραν Μοντανά στις 30 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα βρίσκεται στο ελβετικό θέρετρο και ο Γ.Γ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αυτός πάντως που θα εκπροσωπήσει την Ε.Ε θα είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, «εκλεκτός» της Άγκυρας (βλέπε δίπλα στήλη) και «δεξί χέρι» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Άλλωστε, ο κ. Γιούνκερ έστειλε ήδη επιστολή προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ, τον οποίο ενημέρωσε ότι ο Φρανς Τίμερμανς θα είναι το πρόσωπο που θα επιφορτιστεί με την πολιτική εκπροσώπηση της Ε.Ε.

«Όχι» παραχωρήσεις προς Άγκυρα

Η βασική γραμμή των ηγετών των κρατών-μελών που τοποθετήθηκαν στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, αντανακλά διστακτικότητα στην υλοποίηση των νέων ανοιγμάτων προς την Άγκυρα, που προνοεί ο οδικός χάρτης Γιούνκερ. Σύμφωνα με σημείωμα του Συμβουλίου για την πορεία της συζήτησης, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», τα κράτη-μέλη δεν επιθυμούν να προβούν σε «μονομερείς παραχωρήσεις» (unilateral concessions) σε σχέση με όσα περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη Γιούνκερ, για τον οποίο επίσης επισημαίνεται ότι έλαβε «αρνητική δημοσιότητα» (negative publicity). Το σημείωμα του Συμβουλίου αναφέρει ακόμη ότι τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να συζητήσουν με τη Τουρκία, αλλά δεν είναι έτοιμα να αναλάβουν «ρίσκα».

Το σημείωμα αναφέρει ακόμη ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε προς τους ηγέτες των «28» ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν πέτυχε τον στόχο της, τον οποίο περιόρισε στην αποκατάσταση του διαλόγου με την Άγκυρα. Ο κ. Τουσκ τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία επιθυμεί επανεκκίνηση (restart) των σχέσεών της με την Ε.Ε.

Αχόρταγη η Τουρκία, θέλει κι άλλα...

Επιτάχυνση της έναρξης συζητήσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε-Τουρκίας, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αρμόδια Επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζεϊμπεκτσί εξέφρασε ικανοποίηση για τον οδικό χάρτη Γιούνκερ, ο οποίος προνοεί έναρξη διαβουλεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης στα τέλη του 2017, αλλά επεσήμανε ότι η Άγκυρα, θα προτιμούσε οι συζητήσεις να ξεκινήσουν το προσεχές φθινόπωρο.

Σε δηλώσεις ανέφερε ότι κατά τις επαφές του αξιολογήθηκε η στάση που θα τηρήσουν τα κράτη-μέλη, ενώ σημείωσε ότι στόχος καθίσταται η έναρξη διαβουλεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης το προσεχές φθινόπωρο, προσθέτοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού.
Διαμήνυσε παράλληλα ότι η Κομισιόν «δεν έχει πρόβλημα» με την επίσπευση της διαδικασίας, ενώ σημείωσε ότι σημαντικός αριθμός κρατών-μελών υιοθετούν την προσέγγιση αυτή.

Διευκρίνισε ότι συναντήθηκε με τον ΥΠΟΙΚ του Βελγίου, ο οποίος σύμφωνα με τον Ζεϊμπεκτσί, τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας.

philenews.com